Ga naar de hoofdinhoud
Home Duurzaam wonen met €10.000 of € 20.000
Afbeelding van een man en vrouw zittend in hun klushuis

Je huis verduurzamen voor €10.000 of €20.000 kan dat?

31 mei 2024

Sinds 2024 bepaalt het energielabel van je woning hoeveel je extra kunt lenen. Je kunt tenminste € 10.000 extra lenen bij je hypotheek voor energiebesparende maatregelen. Alleen voor een woning met energielabel A++++ kan dit niet. Voor een woning met energielabel E, F of G kun je zelfs € 20.000 extra lenen. Maar wat kun je eigenlijk doen voor dat bedrag? Samen met Milieu Centraal hebben we twee verschillende rekenvoorbeelden gemaakt.

Rekenvoorbeeld 1: tussenwoning uit 1970 met twee bewoners en geschat energielabel C

Met een huis gebouwd vóór 1992 is de kans groot dat de isolatie een stuk beter kan. Isolatie is de basis voor verduurzaming van de woning. Isolatie zorgt voor een lagere energierekening en meer comfort. Begin daarom eerst met isoleren.

Energiebesparende maatregelen

Isolatie
Als deze woning nu energielabel C heeft, kun je € 20.000 extra lenen voor energiebesparende maatregelen. Deze woning is slecht geïsoleerd. Als je kijkt naar warmteverlies en comfort, kun je daaraan veel verbeteren. Dit is ook nodig als je later wilt overstappen op een warmtepomp. Met de voorgestelde maatregelen, die hierboven staan, is bijna de hele woning goed geïsoleerd. Met de isolatie-zelfscan van Milieu Centraal ontdek je waar je de isolatie van jouw woning kunt verbeteren.

Ventilatie
Door de goede isolatie wordt goede ventilatie extra belangrijk, omdat er minder verse lucht binnenkomt door naden en kieren. Door het plaatsen van lokale ventilatie-units regel je de ventilatie in de woonkamer en slaapkamers op een energiezuinige manier. De lokale ventilatie-unit gaat harder werken als de lucht vervuild is en zachter als de luchtkwaliteit op een goed niveau is. Ook wordt de binnenkomende verse lucht voorverwarmd met de warmte van de uitgaande vervuilde lucht. Dat levert niet alleen energiebesparing op, maar ook meer comfort. Met de voorgestelde maatregelen is de woning vrijwel klaar om van het aardgas af te gaan.

Zonnepanelen
Voor isolatiemaatregelen kun je subsidie aanvragen. Hierdoor houd je geld over. Daarvan kun je zonnepanelen laten plaatsen. Is er voor meer zonnepanelen plaats op je dak? Dan is het goedkoper om alle zonnepanelen in één keer te laten plaatsen dan hetzelfde aantal in twee keer.

Subsidie voor isolatie
Met de landelijke ISDE-subsidie krijg je subsidie op isolatiemaatregelen en kan je flink op de kosten besparen. Om subsidie te krijgen, moet je aan verschillende voorwaarden voldoen. Zo moet je genoeg oppervlakte laten isoleren, moet het isolatiemateriaal een hoge isolatiewaarde hebben en laat je de maatregelen uitvoeren door een bedrijf. Houd er rekening mee bij de berekening van de kosten, dat je de subsidie achteraf aanvraagt. Een goed overzicht van alle voorwaarden vind je op de website van Milieu Centraal. Bekijk alle voorwaarden voordat je begint met isoleren.

De Verduurzamingshypotheek van a.s.r.

Voor een Verduurzamingshypotheek van € 20.000, die je in 30 jaar terugbetaalt, betaal je bij een rente van 3,30% ** (15 jaar vast) € 87,95 per maand aan rente en terugbetaling.

* De kosten, subsidie en besparingen in dit voorbeeld zijn een schatting. De kostenbesparing is berekend met een prijs van €1,45 per m3 aardgas en €0,25 per kWh stroom en met de huidige afbouw van de salderingsregeling. Deze informatie is gebaseerd op de voorbeeldwoningen van RVO en de prijsberekening van zonnepanelen door Milieu Centraal.
** Bekijk de actuele rente van de Verduurzamingshypotheek.

 

Rekenvoorbeeld scenario 1*

Dakisolatie
 • Hellend dak: van slechte isolatie naar 'zeer goed':  €5.700
 • Plat dak: van slechte isolatie naar 'goed' € 4.500​
Spouwmuurisolatie
 • Spouwmuurisiolatie: € 1.000
Glas
 • HR++ glas € 2.400
Vloer
 • Vloerisolatie naar 'zeer goed': € 1.800
Ventilatie
 • Ventilatie-units met warmteterugwinning en CO2-sturing: € 5.100
Zonnepanelen
 • 6 zonnepanelen: € 3.300
Totale kosten

Budget voor energiebesparende maatregelen: € 20.000

 • Totale kosten: €23.600
 • Subsidie:€3.500
 • Netto kosten:€20.100

Besparingen na energiebesparende maatregelen

 • Besparing gas: 650 m3 per jaar
 • Besparing stroom: 1700 kWh per jaar
 • Besparing: €1.400 per jaar
 • Geschat energielabel na energiebesparende maatregelen: A

Rekenvoorbeeld 2: hoekwoning uit 1998, vier bewoners, energielabel B

De meeste huizen die gebouwd zijn in de periode na 1992 zijn al redelijk of goed geïsoleerd. Natuurlijk kun je kijken of je je huis nog beter kunt isoleren en je kunt ook kijken naar andere manieren om te verduurzamen.

Energiebesparende maatregelen

Isolatie en HR++ glas
Deze hoekwoning heeft in het dak, de gevel en de vloer al redelijke isolatie. Die isolatie kun je verbeteren in combinatie met een verbouwing of onderhoud, zodat de woning gereed wordt om met een warmtepomp, dus aardgasvrij, te verwarmen. Door het glas, dat nog gewoon dubbel glas is, te vervangen door HR++ glas in de bestaande kozijnen in de woonkamer verlies je minder warmte. HR++ glas levert ook meer comfort op. 

Warmtepomp
Door het plaatsen van een hybride warmtepomp bij de bestaande cv-ketel kun je het aardgasverbruik voor verwarming voor een groot deel vervangen door stroom. De hybride warmtepomp is veel zuiniger en bespaart energie én CO2. 

Zonnepanelen
Voor isolatiemaatregelen en de hybride warmtepomp kun je subsidie aanvragen. Hierdoor houd je geld over. Daarvan kun je zonnepanelen laten plaatsen. Is er voor meer zonnepanelen plaats op je dak? Dan is het goedkoper om alle zonnepanelen in één keer te laten plaatsen dan hetzelfde aantal in twee keer.

Subsidie voor HR++ glas en een warmtepomp
Voor HR++ glas kun je subsidie aanvragen. De hoogte van de subsidie hangt af van de hoeveelheid m2. En als je ook een hybride warmtepomp laat installeren, dan geldt het hogere percentage voor twee maatregelen. De ISDE subsidie is namelijk voor twee maatregelen hoger dan voor één maatregel. De hoogte van de subsidie voor een warmtepomp hangt af van het soort warmtepomp en het vermogen. Houd er rekening mee bij de berekening van de kosten, dat je de subsidie achteraf aanvraagt. 
Kijk voor meer informatie over de subsidie op de website van Milieu Centraal.


Rekenvoorbeeld scenario 2*

Glas
 • HR++ glas: € 2.200
Warmtepomp
 • Hydride warmtepomp naast bestaande cv-ketel: € 6.000
Zonnepanelen
 • 10 zonnepanelen: € 5.000
Totale kosten

Budget voor energiebesparende maatregelen: € 10.000

 • Totale kosten: € 13.200
 • Subsidie: € 3.100 
 • Netto kosten: € 10.100

Besparing na energiebesparende maatregelen

 • Besparing gas: 600 m3 gas per jaar
 • Besparing stroom: 2000 kWh per jaar
 • Besparing: €1.400 per jaar
 • Geschat energielabel na energiebesparende maatregelen: A
 

De Verduurzamingshypotheek van a.s.r.

Voor een Verduurzamingshypotheek van €10.000, die je in 30 jaar terugbetaalt, betaal je bij een rente van 3,30% ** (15 jaar vast) € 43,80 per maand aan rente en terugbetaling.
* De kosten, subsidie en besparingen in dit voorbeeld zijn een schatting. De kostenbesparing is berekend met een prijs van € 1,45 per m3 aardgas en €0,25 per kWh stroom en met de huidige afbouw van de salderingsregeling. Deze informatie is gebaseerd op de voorbeeldwoningen van RVO en de prijsberekening van zonnepanelen door Milieu Centraal.
** Bekijk de actuele rente van de Verduurzamingshypotheek.

 

Wil je aan de slag met verduurzaming van je huis?

Wil je meer weten over energiebesparende maatregelen of wil je tips en inspiratie over het verduurzamen van je woning? Kijk dan op ons platform Duurzaam Wonen met a.s.r. Of kijk naar ons interactief verduurzaamhuis voor maatregelen die je kunt betalen met een Verduurzamingshypotheek. 

 

 

Met de Verduurzamingshypotheek van a.s.r. leen je een extra bedrag bij je a.s.r. hypotheek om je woning energiezuiniger te maken. Hoeveel je extra kunt lenen, hangt af van het energielabel van de woning die je koopt. Je hoeft nog niet te weten welke energiebesparende maatregelen je wilt of wat dat precies kost. Het bedrag zetten we voor je klaar. Let op: met het geld van de Verduurzamingshypotheek kun je alleen bepaalde energiebesparende maatregelen betalen. Omdat we verduurzaming belangrijk vinden, heeft de Verduurzamingshypotheek de laagste rente van al onze hypotheken.

Birgit Johansson

Meer verhalen over Link in bio

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 10000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedenacht, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":false,"PEN_C_IDV2":false,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":false,"SCH_Pac_C_ASRNL":false,"SCH_Pdb_C_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":false,"ARD_C_DB":false,"ARD_C_KLANTADVIES":false}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }