Home Blogs van a.s.r. Geld beleggen? Deze do’s en don’ts moet je kennen

Geld beleggen? Deze do’s en don’ts moet je kennen

19 januari 2022

In een ander blog vertelt financieel planner Iris over haar persoonlijke ervaring met beleggen. “Een pijnlijke les, maar wel met als resultaat dat ik nu op een andere manier beleg en daarmee – op dit moment – een goed rendement behaal.” Wil jij geld beleggen? In dit blog geeft Iris je een lijstje met do’s en don’ts over beleggen.

Direct aan de slag met beleggen

Geld opzijzetten dat je niet gelijk nodig hebt en direct aan de slag met jouw financiële doel?

Ontdek beleggen bij a.s.r.
Verdeel je vermogen over potjes

Voor dat je aan de slag gaat met geld beleggen, zul je eerst moeten bepalen welk vermogen je hiervoor gaat gebruiken. De meest eenvoudige manier is om je vermogen te verdelen over verschillende potjes en aan ieder potje een bestemming te koppelen. Bekijk ook welke potjes je misschien op de korte termijn nodig hebt. Dit zijn een paar voorbeelden:

  • Noodzakelijk potje
    Deze financiële buffer is bestemd voor uitgaven die je niet kunt uitstellen. Denk daarbij aan uitgaven voor een autoreparatie of vervanging van een wasmachine. 
  • Luxe potje
    Deze financiële buffer is bestemd voor uitgaven voor als je een keer flink uit wil pakken. Denk bijvoorbeeld aan een luxe vakantie of een trouwfeest.
  • Pensioenpotje
    Deze financiële buffer is bestemd om het inkomen op te vangen als je gestopt bent met werken. Je inkomen bestaat uit AOW en het overige pensioen dat je tijdens je werkzame leven hebt opgebouwd.

Zodra je jouw potjes inzichtelijk hebt kun je kijken naar welk geld je het beste kunt beleggen. Schakel hier eventueel een financieel expert voor in.

De don'ts van beleggen
1. Beleg niet met geld dat je niet kunt missen

Ook al is het misschien verleidelijk; geld beleggen doe je niet met wat je niet kunt missen. Beleg dus sowieso niet met het geld dat in je noodzakelijke potje zit. Heb je andere potjes waar je niet op korte termijn bij hoeft (behalve je pensioenpotje)? Beleg alleen met dit geld als je je uitgaven voor deze zaken kunt uitstellen. Daarnaast moet je bereid zijn om je wensen aan te passen voor het geval je je inleg (deels) verliest.

2. Beleg niet in zaken waar je niets mee hebt 

Geld beleggen in bijvoorbeeld opties, zoals mijn man eerder deed, vraagt kennis van beleggingsinstrumenten (en ook dan kan het nog fout gaan). Beleggen in beleggingsfondsen via een fondsenbeheerder kan een interessante mogelijkheid zijn als je niet dagelijks de economie in de gaten wil houden.

Lees ook: Van aandelen tot obligaties. Waarin kan ik beleggen?

3. Beleg niet omdat anderen het ook doen

Wat voor een ander goed is, is niet per se goed voor jou.

Lees ook: Sparen of beleggen: wat is goed voor jou?

4. Wed niet op één paard

Spreid je vermogen en zorg voor een diverse portefeuille. Soms is die spreiding al voor je geregeld, bijvoorbeeld als je kiest voor beleggen in een mixfonds.

5. Stuur alleen bij als het echt nodig is 

Omdat de koersen bewegen kan het gebeuren dat je inleg minder waard wordt. Schrik hier niet van en reageer hier niet impulsief op. Stuur alleen bij als dat echt nodig is. Advies inwinnen bij een financieel expert is in dit soort gevallen verstandig.

Meer verhalen & tips?

Ontvang maandelijks financiële tips en verhalen over hoe andere mensen toewerken naar hun doelen. Je maakt dan meteen kans op het boek “Waarom vrouwen minder verdienen: en wat we eraan kunnen doen” van Sophie van Gool.

Auteur Sophie van Gool van het boek 'Vrouwen hebben meer kans'| Ik denk vooruit | Financieel inzicht | a.s.r.
De do's van beleggen
1. Bereken het gewenste rendement

Bepaal welk rendement je nodigt hebt voor het bepalen van jouw doel. Ga ook na welk risico je hierbij moet lopen. Misschien wil je geeneens beleggen als je zonder risico ook je doel behaalt.

2. Bepaal je beleggingshorizon

Hoeveel tijd heb je tot je bij jouw doel wil komen? Dat is jouw beleggingshorizon. Die bepaalt óók welk risico je kunt lopen. Heb je het geld binnen een jaar nodig? Dan loop je liever geen risico. Sparen is dan misschien een beter idee. Bij een horizon van 0-5 jaar reken je met beperkt risico. Bij een horizon vanaf 10 jaar zou je wat meer risico kunnen nemen.

3. Ga na wat beleggen kost

Kijk daarbij zowel naar de kosten voor de rekening als de kosten in een fonds. Deze kosten kunnen namelijk een flinke hap uit je rendement nemen als je niet oplet!

4. Leg periodiek geld in (in plaats van alles in één keer)

Spreid je risico door in plaats van een bedrag in één keer in te leggen, periodiek (bijvoorbeeld automatisch per maand) geld te storten op je beleggingsrekening.

5. Zoek uit hoe flexibel je bent

Controleer onder welke voorwaarden je de belegging weer snel te gelde kunt maken.

Tot slot wil ik je mijn laatste les meegeven. Houd in gedachten dat je belegging ook volledig kan verdwijnen. Wanneer je belegging met 50% gehalveerd is, moet je altijd nog een rendement van 100% behalen om dat verlies te compenseren.

Ik wens je veel plezier, maar ook wijsheid toe als je gaat beleggen!

Lees ook: Beginnen met beleggen: 7 tips van beleggingsexpert Janneke Willemse

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De beleggingsonderneming ASR Vooruit BV is onderdeel van a.s.r.

Dit blog is geschreven door een gastauteur. De meningen in dit blog zijn die van de gastauteur en zijn geen directe afspiegeling van de standpunten van a.s.r. Voorgaande kan niet worden opgevat als beleggingsadvies.

Start met duurzaam beleggen bij a.s.r.

Met Doelgericht beleggen kun je toewerken naar jouw doelen op de lange termijn. Op een eenvoudige én duurzame manier. Wij beleggen je geld namelijk niet in zaken zoals de wapenhandel en tabaksindustrie. En wel in nieuwe energie, onderwijs en slimme landbouw. Start nu met beleggen en ontvang € 70 beleggingstegoed. 


Meer verhalen over Ik denk vooruit