Home Blogs van a.s.r. Geld beleggen? Deze do’s en don’ts moet je kennen

Geld beleggen? Deze do’s en don’ts moet je kennen

31 juli 2019

In haar vorige blog vertelde financieel expert Iris over haar persoonlijke ervaring met beleggen. ‘Een pijnlijke les, maar wel met als resultaat dat ik nu op een andere manier beleg en daarbij - op dit moment - ook goed rendement behaal.’ Hoe ze dat precies voor elkaar kreeg lees je onder in haar do’s en don’ts over beleggen.

Ontvang onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks financiële tips en verhalen en maak kans op het boek ‘The Happy Financial’.

Schrijf je in!

First things first: voordat je gaat beleggen zul je eerst moeten bepalen welk vermogen je hiervoor gaat gebruiken. De meest eenvoudige manier is om je vermogen te verdelen over verschillende potjes en aan ieder potje een bestemming te koppelen. Bekijk ook welke potjes je misschien op de korte termijn nodig hebt. Dit zijn een paar voorbeeld potjes:

  • Noodzakelijk potje: deze buffer is bestemd voor uitgaven die je niet kunt uitstellen. Denk daarbij aan uitgaven voor een autoreparatie of vervanging van een wasmachine.
  • Luxe potje: deze buffer is bestemd voor uitgaven voor als je een keer flink uit de band wilt springen. Denk daarbij aan een luxe vakantie of dat trouwfeest waar je al langer over zit na te denken.
  • Pensioenpotje: deze buffer is bestemd om het inkomen op te vangen als je straks niet meer werkt en je inkomen bestaat uit AOW en het pensioen dat je tijdens je werkzame leven hebt opgebouwd.

Zodra je jouw potjes inzichtelijk hebt kun je (eventueel samen met een financieel expert) kijken welke zich goed leent voor beleggen.

De don'ts van beleggen:
1. Beleg niet met geld dat je niet kunt missen

Een open deur van jewelste, maar beleg niet met geld dat je niet kunt missen. Beleg dus niet met vermogen dat in je noodzakelijke buffer zit. Heb je andere potjes waar je niet direct bij hoeft? Beleg alleen met dit vermogen als je uitgaven voor deze zaken kunt uitstellen óf bereid bent om je wensen aan te passen indien de opbrengst tegenvalt of zelfs uitblijft. 

2. Beleg niet in zaken waar je geen affiniteit mee hebt

Beleggen in bijvoorbeeld opties zoals mijn man eerder deed, vraagt gedegen kennis van beleggingsinstrumenten (en ook dan kan het nog fout gaan). Beheerd beleggen kan een interessante optie zijn als je niet dagelijks de economie in de gaten wilt houden. 

3. Beleg niet omdat anderen het ook doen

Wat voor een ander goed is, is niet per se goed voor jou.

4. Wed niet op één paard

Een wijsheid die niet alleen geldt voor beleggen: wed niet op één paard. Spreid je vermogen en zorg voor een diverse portefeuille. Soms wordt die spreiding al gedaan, bijvoorbeeld in mixfondsen. 

5. Stuur alleen bij als het echt nodig is

Reageer niet ad hoc op koersdalingen en -stijgingen tijdens de looptijd van je belegging, maar stuur alleen bij als het echt nodig is. Advies inwinnen bij een expert is dan ook niet onverstandig. 

Beheerd beleggen kan een interessante optie zijn als je niet dagelijks de economie in de gaten wilt houden.

Meer verhalen & tips?

Ontvang maandelijks financiële tips en verhalen over hoe andere mensen toewerken naar hun doelen. Je maakt dan meteen kans op het boek ‘The Happy Financial’.

The Happy Financial Marjan Heemskerk, Tips, Ik denk vooruit, Pensioenen
De do's van beleggen:
1. Bepaal het gewenste rendement

Bepaal eerst welk rendement je nodigt hebt als je gaat beleggen en wat hierbij de risico's zijn. Misschien wil je geeneens beleggen als je zonder extra risico ook je doel behaalt.

2. Bekijk je beleggingshorizon

Jouw beleggingshorizon bepaalt namelijk ook welk risico je kunt lopen. Heb je het geld binnen een jaar nodig dan kun geen risico lopen. Flexibel sparen is dan misschien een interessant alternatief. Bij een horizon van 0-5 jaar reken je met beperkt risico. Vaste termijn sparen kan dan een goede optie zijn. Bij een horizon vanaf 10 jaar wordt er vanuit gegaan dat je meer risico kunt nemen met bijvoorbeeld obligaties, aandelen etc. Again, check dit altijd bij een expert.

3. Controleer vooraf de kosten van beleggen

Kijk daarbij zowel naar de kosten voor de rekening als de kosten in een fonds. Deze kosten kunnen namelijk een flinke hap uit je rendement nemen als je niet oplet! 

4. Stort periodiek geld (in plaats van alles in één keer) 

Spreid je risico door in plaats van een bedrag in één keer in te leggen, periodiek (bijvoorbeeld automatisch per maand) geld te storten op je beleggingsrekening. 

5. Informeer hoe flexibel je bent

Controleer onder welke voorwaarden kun je de belegging weer snel te gelde kunt maken. 

Tot slot wil ik je mijn laatste les niet onthouden. Houd in gedachten dat je belegging ook volledig kan verdampen. Wanneer je belegging met 50% gehalveerd is, moet je altijd nog een rendement van 100% behalen om dat verlies te compenseren. Ik wens je veel plezier,  maar ook wijsheid toe als je gaat beleggen!

Iris Brik (gastauteur)
Iris Brik is financieel planner, echtscheidingsmediator en estate planner

Meer verhalen over Ik denk vooruit