Home Blogs van a.s.r. Ingeborg verloor onverwachts haar echtgenoot

Ingeborg verloor onverwachts haar echtgenoot

07 januari 2021
Twee dagen na de vrij plotselinge dood van haar echtgenoot Wim, was Ingeborg de Koning alweer aan het werk in de buitendienst van een uitvaartverzekeraar. Hoe bizar ook, zij ziet dit als haar redding. Want dankzij die beslissing én de steun van familie en vrienden, is het bekende zwarte gat nooit gekomen. Het verdriet is er niet minder om: ‘Ik had het geluk dat Wim financieel alles goed geregeld had. Maar alleen achterblijven met een puberende zoon, is heftig. Het ergste om te zien, is dat mijn kind ook verdriet heeft.’
Win het boek 'The Happy Financial'

& ontvang maandelijks
succesverhalen van anderen en financiële tips.

Schrijf je in!

Leven weer goed op de rit

Ingeborg werkt vanuit Lisse vier dagen per week als adviseur van uitvaartverzekeringen bij Ardanta. En over een paar jaar wil ze met haar nieuwe partner verhuizen naar Portugal, waar hij grond bezit. Een jaar geleden ontmoette ze hem tijdens een borrel met vriendinnen. "Het was in een restaurant. Pas toen we wilden opstappen kwam hij naar me toe. Ik wist toen nog niet of ik het leuk vond, maar hij was open en eerlijk. Mijn familie reageerde er goed op, alleen mijn vader had er wat moeite mee. Ik had geen schuldgevoel of iets dergelijks. Ik heb hier goed over gepraat met mijn overleden echtgenoot voordat hij overleed. Daar ben ik heel blij mee."

Abrupt einde aan 18 jaar huwelijk

"Wim en ik hadden een goed huwelijk. We zijn 18 jaar samen geweest. We hebben elkaar ontmoet in een keukenbedrijf, waar we allebei werkten. Ik was toen 30 en een jaar later was ik zwanger. Mijn zoon is nu 19 en begint aan de studie 'small business'."

Het is medio 2015 als Wim steeds meer last krijgt van nierstenen. Na een scan zou een steen operatief verwijderd moeten worden, de andere kan hij nog uitplassen. "Omdat hij daarna nauwelijks klachten had, heeft hij de operatie niet laten doen. We gingen lekker op vakantie naar Ibiza."

Meer verhalen & tips?

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief en win het boek ‘The Happy Financial’.

man vrouw lachen laptop koffie samen

Het witte licht bestaat

In Ibiza gaat het fout. Wim belandt na een heftige niersteenaanval in het ziekenhuis, die na terugkomst in oktober gevolgd wordt door een nieuwe aanval. "Met de ervaring van Ibiza in mijn achterhoofd, ben ik meteen met hem naar het ziekenhuis gereden. Ik was er al niet gerust op omdat hij er voor die tijd al wat gelig uitzag en constant moe was."

Omdat Ingeborg het niet vertrouwde drong ze aan op verder onderzoek. Wim bleek overal uitzaaiingen te hebben. "De verwachting was dat hij nog twee jaar zou leven, maar het werden zes weken. Tweede kerstdag is hij thuis overleden. We hebben de uitvaart nog wel samen kunnen bespreken. Hij was niet meer bang voor de dood, want hij had het witte licht gezien. Dat bestaat echt."

Ondanks de razendsnelle ontwikkeling van zijn ziekte, hebben Wim en Ingeborg ook nog de tijd gehad om andere zaken te bespreken. "Dat is ook meteen mijn tip aan anderen. Wat heel belangrijk is, dat als je partner ziek wordt met slechte vooruitzichten, je zo lang mogelijk on speaking terms blijft. Blijf samen goed praten over wat er allemaal geregeld moet worden."

Lees ook5 zaken die je regelt om je partner na overlijden financieel goed achter te laten

Alleen achterblijven

Wim heeft Ingeborg financieel goed achtergelaten, zegt ze zelf. "Ik kan in onze woning blijven wonen en zeker voor mijn zoon is dat heel prettig. Die heeft het heel moeilijk gehad. Ik ben wel meer gaan werken, want Wims inkomen viel weg. Maar ik kan m’n natje en droogje betalen. Partnerpensioen krijg ik mijn leven lang en mijn zoon krijgt wezenpensioen zolang hij studeert. Maar ik weet ook uit ervaring dat je niet te ver vooruit moet kijken. Dat heeft geen zin."

"Weet je wat ik heel moeilijk vond? Tijdens die zes weken ben je mantelzorger en geen gelijke meer. Je rol verandert daardoor, je ben geen echtgenote meer."

Lees ook: ‘Als ik kom te overlijden, kan Marleen het financieel nog jaren uitzingen’

Dit blog is eerder gepubliceerd op 10 oktober 2018.

Uschi Braun

Meer verhalen over Ik denk vooruit