Home Blogs van a.s.r. Bij Afval loont krijg je statiegeld voor je afval

Bij Afval loont krijg je statiegeld voor je afval

23 mei 2019

Op jaarbasis produceren we gemiddeld gauw meer dan 500 kilo afval per persoon. Zo’n 80% van het restafval (het huisvuil) kun je nog scheiden. Dat heeft effect, want hoe meer huisvuil gescheiden naar de afvalverwerking gaat hoe minder energie en uitstoot van broeikasgassen het kost. Bij de inzameldepots van Afval Loont snappen ze het belang en krijg je een beloning voor het inleveren van gescheiden afval.

Om een verschil te maken moeten we de handen uit de mouwen steken. Maar dan niet morgen, maar gewoon vandaag. Zoals investeren in het bedrijf Afval Loont. Bekijk wat a.s.r. nog meer doet op Dit is de tijd van doen.

Afval heeft waarde

Jørgen van Rijn, oprichter van Afval Loont, ziet afval als een grondstof met waarde. Hij gelooft dat door mensen te belonen voor het aanleveren van gescheiden afval, zij samen impact kunnen maken. Met afvalscheiding kunnen huishoudens gemiddeld een paar tientjes per jaar sparen. Ook kunnen ze sparen voor een (goed) doel. Want hoe leuk is het om te sparen voor je voetbalvereniging, een buurtbarbecue of een maatschappelijke organisatie?

Hoe werkt het?

Er zijn een aantal inzameldepots in Den Haag, Rotterdam, Barendrecht, Noordwijk en Schiedam. Daar leveren inwoners hun gescheiden afval in. Denk aan papier, textiel, frituurvet, klein elektrisch materiaal, plastic en metaal. Ze krijgen per soort een vergoeding die digitaal wordt bijgeschreven op hun spaartegoed. Dat spaartegoed kunnen ze via een app inzien. Mensen leveren ook wel eens spullen in zonder zelf te sparen. Afval loont doneert dan 50% van het ingeleverde bedrag aan de voedselbank en de andere 50% aan lokale initiatieven.

Challenger50

Afval loont is een sociale onderneming. Oprichter Jørgen vindt het belangrijk iets terug te doen voor de maatschappij. Dat zijn bedrijf niet ongezien is gebleven, blijkt uit zijn plaats in de Challenger50 van Sprout. a.s.r. investeert via het impact investeringsfonds Social Impact Ventures in Afval Loont.

Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Dit is de tijd van doen