Weet jij wat je pensioenpremie ‘doet’? Natuurlijk weet je wel dat je pensioen ermee wordt opgebouwd, maar verder? Bij a.s.r. beleggen we je pensioenpremie. Op een duurzame manier. Omdat we daar écht in geloven. Met duurzaam bedoelen we: voor de lange termijn. Want pensioen, is voor de rest van je leven. Daarom beleggen we in bedrijven en landen die toekomstbestendig zijn én bijdragen aan een betere wereld. Waar beleggen we wél en níét in? Mies Ligtenberg (beleggingsspecialist bij a.s.r. pensioenen) legt het je uit.
Mies: “Duurzaamheid is een woord dat tegenwoordig te pas en te onpas wordt gebruikt. Waardoor het soms lastig te ontdekken is wie het echt meent en wie het woord gebruikt als een mooie verpakking. Daarom is het goed om te kijken naar hoe een investeerder concreet invulling geeft aan duurzaamheid. Bij a.s.r. begint dat al op de werkvloer. Zo drinken we koffie uit gerecyclede koffiebekers, werken we in een CO2-neutraal kantoorpand en streven we ernaar om de CO2-uitstoot van het woon-werkverkeer tussen 2020 en 2025 te halveren.”
We hebben het bij a.s.r. niet zozeer over duurzaamheid maar over houdbaarheid
Mies begint met een quote van Jos Baeten (CEO bij a.s.r.): ‘We hebben het bij a.s.r. niet zozeer over duurzaamheid maar over houdbaarheid.’ Wat bedoelt Jos hiermee? “Wij geloven dat als een bedrijf duurzaamheid niet serieus neemt, het op lange termijn geen bestaansrecht heeft. Denk aan een bedrijf dat volledig afhankelijk is van fossiele brandstoffen en straks mogelijk niet meekomt in de energietransitie. Of een bedrijf dat slecht omgaat met het personeel. Als het om pensioen gaat, is die houdbaarheid extra belangrijk. Want pensioen is een belegging voor de lange termijn.”
“Dat bepalen we aan de hand van onze ESG-criteria, die ons MVB-beleid (Maatschappelijk Verantwoord Beleggen) vormen. Dit zijn eisen die a.s.r. als investeerder stelt aan bedrijven waarin we de pensioenpremies beleggen. ESG staat voor environmental, social en governance. Dit zijn drie factoren waarmee investeerders de duurzaamheid van beleggingen kunnen meten. De invulling van de criteria kan verschillen per investeerder. Eén van onze criteria is bijvoorbeeld dat bedrijven niet meer dan 20% van hun omzet mogen halen uit kolenwinning. Dat was eerst 30%. Zo scherpen we onze ESG-criteria constant aan.
Voor landen gebruiken we ook een ESG-benadering, alleen kijken we naar andere indicatoren. Voor environmental kijken we naar SDG’s (zeventien doelen van de Verenigde Naties om van de wereld een betere plek te maken), voor social naar democratische vrijheid en voor governance naar corruptie.”
“Bij a.s.r. is het geen kwestie van een bedrijf ‘voldoet’ of ‘voldoet’ niet aan de ESG-criteria. We gaan een stap verder. We gaan het gesprek aan met de bedrijven waarin we beleggen. Soms voeren we dit gesprek alleen en soms met andere investeerders, om onze invloed te vergroten. Zo oefenen we momenteel samen met een grote groep investeerders druk uit richting farmaceutische bedrijven, zoals Roche Gilead en Johnson & Johnson. Om financiële overwegingen ondergeschikt te laten zijn aan het gezamenlijk doel: het minimaliseren van de verspreiding van het coronavirus en de gevolgen ervan.”
Uit onafhankelijke onderzoeken van VBDO en Eerlijke Verzekeringswijzer blijkt dat a.s.r. het meest duurzame beleggingsbeleid heeft van de Nederlandse verzekeraars.
Aan de hand van de ESG-criteria en de gesprekken die we voeren met de bedrijven, kiest a.s.r. ervoor om wel (selecteren) of niet (uitsluiten) te investeren in een bedrijf.
“a.s.r. sluit bijvoorbeeld altijd bedrijven uit die zich bezighouden met de productie van of handel in wapens. Maar we gaan verder dan dat. Bedrijven die het gebruik van wapens faciliteren, sluiten we ook uit. Om deze reden is Airbus, producent van militaire vliegtuigen, uitgesloten. Een land sluiten we bijvoorbeeld uit als het door Freedom House als ‘Not Free’ is bestempeld, vanwege het gebrek aan democratische vrijheid. Daarom beleggen we niet in staatsobligaties van China.”
“Met behulp van een extern ESG-onderzoeksbureau screenen we eerst alle bedrijven waarin we zouden kúnnen investeren. Zo zien we of bedrijven wel of niet voldoen aan onze criteria. Vervolgens kijken we ook naar bedrijven die beter presteren op het gebied van duurzaamheid dan bedrijven in dezelfde sector. Bij deze bedrijven screenen we het beleid op zes thema’s: milieu, personeelsbeleid, mensenrechten, ethiek, sociaal en integer handelen van het bestuur. Zo brengen we veelbelovende bedrijven in kaart. Deze wegen we zwaarder mee in onze beleggingsportefeuille.”
a.s.r. heeft de ambitie om de CO2-uitstoot van de beleggingen tussen 2015 en 2030 te halveren
“Het is een uitdaging om duurzaamheid van pensioenbeleggingen concreet te maken. Als pensioenuitvoerder willen we dit laten zien met duidelijke voorbeelden en data. Zo brengen we op korte termijn voor onze klanten de carbon footprint (CO2-uitstoot) per geïnvesteerde euro in kaart. Werknemers zien dit straks in hun persoonlijke pensioenportaal en werkgevers krijgen inzicht in de cijfers voor het hele bedrijf.
We laten dan het verschil zien tussen de CO2-uitstoot van de pensioenbeleggingen van a.s.r. en de CO2-uitstoot van de benchmark (alle bedrijven waarin we zouden kúnnen beleggen). Je ziet hoeveel CO2-uitstoot er is vermeden door het pensioengeld te laten beleggen door a.s.r. en dat de pensioenbeleggingen duidelijk ‘groener’ zijn. a.s.r. heeft de ambitie om de CO2-uitstoot van de beleggingen tussen 2015 en 2030 te halveren. Daarmee dragen werknemers met hun pensioenpremies bij aan de poging tot het tegengaan van klimaatverandering.”
Bouw je binnen het Werknemers Pensioen van a.s.r. je pensioen op en wil je meer weten over hoe we jouw pensioenpremie duurzaam beleggen? Download dan ons beleggingsverhaal 'Jouw pensioenpremie, wat doen we daar eigenlijk mee?'.
Ben je een werkgever? Dan investeer je in je mensen. Daar hoort een moderne pensioenregeling bij, zoals het Werknemers Pensioen van a.s.r.
Dit artikel heeft betrekking op het a.s.r. Werknemers Pensioen.