Ga naar de hoofdinhoud

Snowboarden: tips van Nicolien Sauerbreij voor je snowboardtraining

23 januari 2024

Ben jij ook altijd zo onder de indruk van de snowboarders op tv? Met het grootste gemak glijden ze in een golvende beweging naar beneden en doen ze verschillende tricks en stunts. Trek je handschoenen en sjaal maar aan, want in deze blog geeft olympisch kampioen snowboarden Nicolien Sauerbreij je tips zodat jij óók met gemak van de berg afglijdt!

Campagnebeeld winterspelen
Wat is makkelijker om te leren: snowboarden of skiën?

Over het algemeen wordt gezegd dat skiën makkelijker is om mee te starten dan snowboarden, maar dat het moeilijker is om de sport écht goed te beheersen. Over snowboarden wordt gezegd dat het begin moeilijker is, maar dat je de techniek wel sneller onder de knie krijgt. Uiteindelijk blijft het natuurlijk apfelstrudel met appeltaart vergelijken: natuurlijk zijn er gelijkenissen, maar de sporten verschillen toch wel flink van elkaar.

Video met Nicolien Sauerbreij: 6 tips voor snowboarders

Wil jij ook leren snowboarden? Snowboardster Nicolien Sauerbreij geeft in deze video tips voor de perfecte afdaling op je snowboard. Bekijk de video en lees de tips hieronder!

Tip 1. Ga voor een goede snowboarduitrusting

Een goede snowboarduitrusting is natuurlijk onmisbaar. Veiligheid gaat voor alles: draag daarom altijd een helm tijdens het snowboarden! Hieronder vind je een handige paklijst met alles wat je nodig hebt voor je snowboardoutfit.

  • Helm
  • Thermokleding
  • Skibroek
  • Winterjas
  • Handschoenen
  • Snowboardsokken
  • Zonnebril
  • Zonnebrand

Trek altijd waterdichte kleding aan op de piste. Een jas kan bijvoorbeeld lekker dik zijn, maar als deze niet waterdicht is, zal je het alsnog ijskoud krijgen. Trek dus ook geen wollen handschoenen aan, maar ga voor waterdichte handschoenen. 

Bonustip: Reserveer je spullen vooraf online bij Intersport! Je kan je gereserveerde spullen makkelijk en snel ophalen bij een Intersport bij jou in het skidorp. Dat scheelt weer ruimte in je koffer, en zo voorkom je lange wachtrijen op de piste.

Tip 2. Kies het juiste snowboard

Er zijn verschillende soorten snowboards. Vooral de lengte van het snowboard is belangrijk om met gemak van de berg af te glijden. Maar hoe kies je het snowboard dat bij je past? Een goede maatstaf voor de juiste lengte van je snowboard: wanneer je snowboard vanaf de grond tot ongeveer je sleutelbeen komt is het de goede maat voor je. 

De verschillende soorten boards zetten we hier voor je op een rij!

  1. All mountain snowboard
    Een all mountain board is het perfecte snowboard voor beginners, omdat het gemakkelijk hanteerbaar is en een tikkeltje flexibel. Een all mountain snowboard is eigenlijk geschikt voor alle vormen van snowboarden. Daardoor is dit een populaire keuze onder snowboarders! 

  2. Freestyle snowboard
    Voor de echte waaghalzen is een freestyle snowboard het meest geschikt. De voor- en achterkant van dit snowboard lopen iets omhoog en het snowboard is wat kleiner en flexibeler dan de andere soorten snowboards. Zo doe je gemakkelijker stunts zoals jumps en ollies in de halfpipe! 

  3. Alpine racing snowboard
    Een alpine racing snowboard is ideaal voor snowboardwedstrijden. Door de smalle en lange vorm kun je scherpe bochten maken zonder snelheid te verliezen. Dit snowboard is alleen niet zo geschikt voor beginnende snowboarders. Je valt namelijk snel en dat kan pijnlijk zijn met de hoge snelheid die je met dit snowboard bereikt!

  4. Freeride snowboard
    Het freeride snowboard is te gebruiken voor alle soorten van snowboarden. Toch is dit snowboard het meest geschikt voor verse poedersneeuw. Daardoor wordt het vaak gebruikt voor off-piste snowboarding.
Tip 3. De basistechniek van snowboarden

De juiste techniek is het halve werk! Met deze basistechnieken blijf jij gemakkelijker op je snowboard staan.

  • Buig door je knieën en heupen.
    Buig maximaal 90 graden door je knieën en heupen, maar niet teveel! Als je te recht op je board staat raak je namelijk sneller uit balans.

  • Ga met je dominante been vooraan staan.
    Weet je niet wat je dominante been is? Vraag iemand om je een duwtje in de rug te geven. Het been waarop je valt is waarschijnlijk je dominante been.

  • Verdeel je gewicht over je beide voeten.
    Door je gewicht te verdelen kan je gemakkelijk naar voor en achter bewegen. 
    Verdeel het gewicht nog verder door je armen te spreiden. Net zoals een surfer zou doen!

Ben jij al een echte snowboard-expert? Doe nu de quiz en test je kennis!

Tip 4. Blijf in balans

Vooral in het begin is snowboarden een kwestie van vallen en opstaan. Na een tijdje ontdek je de juiste balans op je snowboard en blijf je langer overeind staan. De juiste balans heb je sneller te pakken met deze tips!

  1. Houd je bovenlichaam stil 
    Probeer je bovenlichaam stil te houden tijdens het snowboarden. Hierdoor blijf je beter in balans. Vergeet hierbij niet om goed door je knieën, heupen en enkels te zakken. Zo trotseer je elke afdaling zonder uitglijders! 

  2. Stuur met je voorste arm
    Wijs met je voorste arm in de richting waar je naartoe wilt gaan. Dit helpt enorm om je balans te behouden terwijl je gaat sturen.

  3. Daag jezelf uit!
    De beste manier om je balans op een snowboard te verbeteren is om telkens nieuwe dingen uit te proberen. Zak wat meer door je knieën, of leun wat meer naar voren. Hierdoor vertrouw je jezelf steeds meer op een snowboard. Hierdoor merk je vanzelf dat je steeds iets stabieler op je snowboard staat!
Tip 5. Ga alvast op snowboardles

Geen zin om als bambi van de piste te gaan? Neem dan altijd vooraf een aantal lessen in Nederland! Er zijn in ons land verschillende indoor skihallen- en rolbanen te vinden. Zo heb je de basistechnieken al onder de knie voordat je op wintersport gaat. 

Tip:
Wanneer je in Nederland skiles hebt gevolgd, is het aan te raden om ook een paar lessen op wintersport te volgen. Snowboarden op een levensechte piste is namelijk anders dan snowboarden op een rolbaan of indoorhal!

Tip 6. Verdien Vitality Punten met snowboarden

Wil jij snowboarden en tegelijkertijd beloond worden voor je prestaties? Dat kan met a.s.r. Vitality! Hét beweegprogramma dat dagelijks bewegen beloont. Vergeet niet je Activity Tracker aan te zetten! 

Door dagelijks te bewegen, verdien je Vitality Punten. Deze punten kun je inwisselen voor wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse beloningen. Verdien bijvoorbeeld elke week cadeautegoed voor Bol.com, Intersport of Zalando, krijg elke maand cashback op een Apple Watch of Fitbit en scoor aan het einde van het jaar cashback op je zorgverzekering bij a.s.r of Ditzo. Ook kun je de punten inwisselen voor een donatie aan een goed doel.

Meer weten?

Ontdek ook deze leuke wintersporten:
Vitality

Meer verhalen over a.s.r. Vitality