Home Blogs van a.s.r. Welke bestemming krijgt jouw vakantiegeld dit jaar?

Welke bestemming krijgt jouw vakantiegeld dit jaar?

14 mei 2020

Het einde van de maand mei is in zicht en dat betekent dat veel mensen bijna hun vakantiegeld ontvangen. Maar misschien kun of wil je door het coronavirus deze zomer helemaal niet op vakantie. Heb je al nagedacht over welke bestemming jouw vakantiegeld dan krijgt? Wat is verstandig om te doen? Er zijn verschillende mogelijkheden. 

1.      Schuld terugbetalen

Heb je een schuld of betalingsachterstand? Dan kun je (een deel van) het vakantiegeld gebruiken om een tekort - zoals een roodstand op je betaalrekening - aan te vullen of een lening terug te betalen. Dit zorgt voor minder kopzorgen over je schulden en je loopt zo minder risico dat je schuld nog verder toeneemt. Het is daarom verstandig om de schuld zo snel mogelijk terug te betalen. Verwacht je door omstandigheden problemen met het betalen van je hypotheek? Dan zoeken we in goed overleg met jou naar een passende oplossing. Ons uitgangspunt daarbij is dat je in je woning kunt blijven wonen.

2.   Een buffer opbouwen

De coronacrisis leidt tot steeds meer financiële onzekerheid bij bedrijven, instellingen en consumenten. Misschien maak je je zorgen over jouw eigen financiële situatie. Door je vakantiegeld op je spaarrekening te zetten, zorg je voor een buffer om onverwachte kosten te kunnen betalen. Verwacht je binnenkort een grote uitgave zoals onderhoud aan je auto of de betaling van je afvalstoffenheffing en waterschapsbelasting? Dan kan het slim zijn om hier alvast vakantiegeld voor te reserveren.

3.   Extra terugbetalen op je hypotheek

De hypotheekrente is nog steeds een stuk hoger dan de spaarrente. Dit betekent dat je meer geld betaalt aan je hypotheekrente dan dat je aan spaarrente ontvangt als je geld op je spaarrekening zet. Extra terugbetalen op je hypotheek levert in dit geval meer op dan als je het vakantiegeld op je spaarrekening zet. Heb je een hypotheek bij a.s.r.? Dan mag je per jaar tot 15% vergoedingsvrij terugbetalen op je hypotheek.

Door extra terug te betalen heb je minder recht op belastingaftrek. Maar misschien voorkom je hiermee ook dat je vermogensbelasting moet betalen. Dit gebeurt alleen als je spaargeld boven de belastingvrije voet komt. Door extra terugbetalen wordt je buffer ook kleiner. Let er dus op dat je genoeg geld overhoudt om onverwachte kosten te kunnen betalen zoals een autoreparatie of een kapotte wasmachine. Geld wat je op korte termijn denkt nodig te hebben kun je beter op je spaarrekening laten staan.

Extra terugbetalen hoeft niet altijd de beste keuze te zijn. Wil je meer inzicht in jouw situatie? Ga dan naar je adviseur.

4.   Toch op vakantie?

Wil je toch op vakantie? Probeer in dit geval creatief te zijn. Boek bijvoorbeeld in eigen land een huisje met eigen sanitair. Jouw vakantiegeld komt dan terecht bij Nederlandse ondernemers die het in deze onzekere tijd juist goed kunnen gebruiken. Of ruil eens van woning met goede vrienden. Zo ben je in een andere omgeving en voelt het net alsof je op vakantie bent. Je kunt met Hemelvaart of Pinksteren ook een lang weekend vrij nemen om tot rust te komen. 

Jeanne Viergever

Meer verhalen over Hypotheek