Ga naar de hoofdinhoud
Home Een paar duurzame stapjes maken al een wereld van verschil
Met in groene cape als superhero

Een paar duurzame stapjes maken al een wereld van verschil

12 november 2020

Niet iedereen hoeft groener dan groen te worden. Als iedereen een klein beetje (meer mag natuurlijk ook!) duurzamer wordt, zijn we al heel goed op weg. Niets doen doet sowieso niets. We geven je een lijstje met 30 kleine stapjes naar een duurzamer leven. Kies er uit wat jij belangrijk vindt. Green Up Your Life! Gebruik #greenupyourlife om anderen te laten zien welke stappen jij hebt gezet.

Meer informatie:

Lees alles over het verschil in klimaatimpact van herstellen versus vervangen.

Duurzaam schade herstellen Duurzaam Wonen
30 duurzame stapjes
  1. Koop van lokale leveranciers
    Tijdens de coronacrisis merkten we allemaal hoe belangrijk het is om lokale leveranciers en ondernemers te steunen. En dat niet alleen. Veel aanvoer uit ontwikkelingslanden lag stil. Lokale productie is duurzamer, want het vraagt minder transport en we kunnen vaker seizoensproducten gebruiken. Door te kopen van dichtbij steun je de lokale ondernemer en ben je verzekerd van lekkere verse producten. 
  2. Kies voor duurzaam vervoer
    Stap wat vaker op de fiets of maak een wandeling naar de supermarkt. Laat de auto wat vaker staan. Zo kom je meer in beweging. Goed voor het  milieu en voor jouw vitaliteit.
  3. Geef duurzame cadeaus
    Spullen staan volgens de Impact Top 10 bij de meeste Nederlander op nummer 1 als het gaat om verduurzamen. Dat kan dus wel iets minder. Koop daarom niet zomaar een cadeau omdat het geinig of snel gekocht is, maar kies voor een duurzaam cadeau. Bijvoorbeeld iets te eten of te drinken, een plant of iets tweedehands. Of koop iets van het verlanglijstje van de jarige zodat je zeker weet dat je hij of zij het cadeau echt wil hebben.
  4. Ruim wat zwerfafval op
    Sinds de coronacrisis zijn er veel mensen aan de wandel gegaan. Als je tijdens je wandeling afval opraapt, noemen we dat plandelen. Het is net zoiets als plogging, maar dan wandelend in plaats van joggend. Als een kwart van alle Nederlanders elke dag drie stukjes zwerfafval op zou rapen, zou Nederland binnen één week schoon zijn. Wandelschoenen en prikstok mee!
  5. Gebruik een eigen mok of drinkfles
    De wegwerpbekertjes van je coffee-to-go zijn niet goed voor het milieu. Het zorgt voor een grote afvalberg en verspilling van grondstoffen. Met een herbruikbare mok of drinkfles bespaar je heel veel afval. En ook mooi meegenomen is de korting die je in steeds meer winkels krijgt als je je eigen beker meeneemt. Spoel ‘m wel af met koud water. Dat scheelt weer energie. 
  6. Leg een geveltuintje aan
    Door een rij tegels langs de gevel van je huis weg te halen en er een tuintje aan te leggen, kan het van de gevel afstromende regenwater in de grond wegzakken. Door er bladrijke planten neer te zetten draag je bij aan een koelere straat omdat deze planten met hun bladeren water verdampen. En ze zorgen voor isolatie. In de zomer houdt de geveltuin je huis koel en in de winter houdt het de binnenwarmte vast. Daarnaast dragen geveltuinen bij aan een groener straatbeeld. Je kunt er bij een aantal gemeenten zelfs subsidie voor krijgen.
  7. Adopteer een containertuintje
    De tuintjes naast ondergrondse containers zijn meer om te voorkomen dat er afval naast wordt gezet, maar ze zijn ook goed voor de biodiversiteit. Meer groen in de stad is goed voor de natuur, houdt het regenwater vast en zorgt voor een prettiger leefklimaat. De tuintjes bestaan vaak uit sedum en die plantjes zijn vrij sterk. Een beetje onderhoud is natuurlijk wel nodig. 
  8. Kies voor tweedehands en geef spullen weg
    In plaats van elke maand nieuwe kleding kopen zou je het kunnen doen met wat je al in je kast hebt hangen óf je kan tweedehands shoppen. Er zijn genoeg vintagewinkels en kringloopwinkels waar je je schat aan kleding vindt. Dit is geen massaproductie, dus zie je er ook nog eens uniek uit! En misschien kan je een ander een plezier doen met spullen die je niet meer gebruikt, of organiseer een kledingruil. Dit is gewoon gratis shoppen in andermans kast! Denk bij tweedehands niet alleen aan kleding, ook meubels of andere huishoudelijke spullen geef je een tweede leven.  
  9. Leen, ruil of deel wat meer
    Een aanhangwagentje lenen van je collega, een lange ladder delen met je buurman en gelezen boeken doorgeven. Door creatief je spullen te delen, kan je veel geld én negatieve impact besparen. Er zijn ook diverse platforms waarop je spullen kunt zoeken bij jou in de buurt. Kom maar door met die deeleconomie!
  10. Doe bewust boodschappen 
    Kijk eerst in de voorraadkasten wat je nog hebt. Kun jij nog een paar heerlijke maaltijden op tafel toveren zonder boodschappen te doen? Doe dat dan! Maak vervolgens een boodschappenlijstje, zodat je in één keer boodschappen voor een hele week kan doen. Zo denk je beter na over wat je nodig hebt en word je minder in de verleiding gebracht om onnodige producten mee naar huis te nemen.in
  11. Plaats een insectenhotel in je tuin of op je balkon
    Insecten en spinnen zijn misschien niet zo schatting, toch zijn deze beestjes onmisbaar in de natuur. Insecten zorgen voor een belangrijk biologisch evenwicht. Denk aan de bestuiving van planten, maar ook dat ze voedsel zijn voor vogels zijn. Rommelige plekjes waar insecten in kunnen huizen zijn er de laatste jaren steeds minder in tuinen door de komst van stenen, grote tuinmeubelen, buitenkeukens en kunstgras. Gelukkig kunnen we de insecten een handje helpen met een schuilplaats zoals een insectenhotel. Je kunt ze kopen bij tuinwinkels of zelf maken.
  12. Gebruik een groene zoekmachine
    Heb je er ooit over nagedacht dat je met surfen over het internet bomen kunt laten groeien? Dat kan met Ecosia, de zoekmachine die zoekopdrachten omzet in geplante bomen. En recent plantte zij hun 100 miljoenste boom. Dat dus dankzij de zoekopdrachten van 15 miljoen gebruikers. Gezamenlijk zullen de bomen tot 30 miljoen ton CO2 uit de atmosfeer halen als ze volgroeid zijn. Zoekt en gij zult planten!
  13. Isoleer wat meer
    Natuurlijk is het mooi als je overstapt op zonnepanelen of een warmtepomp, maar het kan ook minder ingrijpend. Begin bijvoorbeeld eens met een tochtstrip op de voordeur, een tochtborstel voor je brievenbus, een goed sluitend kattenluikje en een dranger op je deuren.  
  14. Stap over op LED verlichting
    LED-verlichting scheelt in de energiekosten en is heel duurzaam. De LED-lamp is wel 90 procent zuiniger dan de standaard gloeilamp. Zelfs zuiniger dan een spaarlamp. LED-lampen gaan tot wel 20x langer mee dan andere lampen. En LED-lampen bevatten ook nog eens veel minder schadelijke stoffen dan veel andere lampen.
  15. Recycle je frituurvet
    Gooi oud frituurvet nooit weg en spoel het zeker niet door de wc. Want dat is slecht voor het riool. Wat je wél moet doen? Je frituurvet inleveren. Geldt overigens ook voor bakolie. Er zijn tegenwoordig inleverkliko’s bij sommige supermarkten. En anders gewoon bij het zelfbrengdepot. Wanneer je het inlevert, wordt er biobrandstof van gemaakt. Zo draag je bij aan de kringloopeconomie.
  16. Scheer op de ouderwetse manier
    Als je denkt dat het oldskool roestvrijstalen scheermes van je opa in het museum ligt heb je het mis. Het ouderwetse veiligheidsscheermes met verwisselbare inlegmesjes is weer helemaal terug. Zeg maar dag tegen die plastic wegwerpmesjes. Goed voor je portemonnee en nóg beter voor het milieu.
  17. Poets met een bamboe tandenborstel
    Ook voor je plastic tandenborstel is er een alternatief. Eentje van bamboe bijvoorbeeld. Bamboe is een natuurlijk product en kan worden afgebroken. Bamboe is geen boom  maar een gras, dus het kost ook geen CO2-opslag. Het handvat van de bamboe tandenborstel is biologisch afbreekbaar, alleen de haren gaan bij het plastic afval. Dat scheelt al een berg!
  18. Zeg nee tegen voedselverspilling
    Elke dag is kliekjesdag, kook wat meer met wat je in huis hebt. Of pak in de supermarkt eens een product dat niet helemaal achterin staat en dus een kortere houdbaarheidsdatum heeft. Dat kan prima want melk, vlees of de kant-en-klaarmaaltijd drinken of eten we vaak al binnen een paar dagen op. En het zorgt echt voor minder verspilling want deze producten worden anders niet verkocht en – je snapt het al - weggegooid. Om voedselverspilling bij supermarkten en restaurants tegen te gaan zijn er ook handige apps. Je reserveert de door jou gewenste producten die over zijn gebleven via de app en haalt het bij de winkel bij jou in de buurt op. 
  19. Kook wat energiezuiniger
    Misschien doe je het al op de camping en denk je er thuis niet zo snel aan. Maar ook aan je eigen aanrecht kun je heel goed met ‘slow cooking’ energie besparen. Hoe? Zet het gas na een paar minuten koken uit, doe de deksel goed op de pan (niet stiekem even kijken) en laat je eten langzaam doorgaren. Aanbranden of overkoken is verleden tijd.
  20. Gebruik geen deosprays
    Het RIVM becijferde wat onfrisse feiten over frisse oksels, het blijkt dat producten voor persoonlijke verzorging verantwoordelijk zijn voor bijna 8 procent van de totale uitstoot van vluchtige organische stoffen die bijdragen aan smog. Meer dan de helft daarvan komt door deosprays. Kies daarom voor de roller. Zeg nee tegen die spray! 
  21. Shop met herbruikbare verszakjes 
    Sinds het verbod op gratis plastic tasjes nemen steeds meer Nederlanders een eigen boodschappentas mee. Maar de onverpakte producten zoals tomaten, sperzieboontjes en verse broodjes willen we liever niet los in de tas hebben. Een alternatief voor de afscheurbare plastic zakjes in de supermarkt zijn herbruikbare verszakjes. 
  22. Vermijd verzorgingsproducten met microplastics 
    Microplastics in verzorgingsproducten dragen bij aan de plastic soep. Het zijn hele kleine deeltjes die in scrubs, gezichtscrèmes, lippenstift en tandpasta kunnen zitten. Op het etiket van het verzorgingsproduct kun je de ongewenste microplastics herkennen als 'polyethyleen'. 
  23. Maak je tuin bijvriendelijk
    Bijen zorgen voor de bestuiving van groente en fruit. Als bloemen steeds meer verdwijnen, moeten bijen steeds verder vliegen om aan voedsel te komen. Kies bloemen of planten die in verschillende maanden bloeien omdat de bij vanaf het vroege voorjaar tot in het late najaar bloemen nodig hebben. Wilde bijen zitten graag in holletjes in de grond, spleten in de muur of op beschutte plekjes in tuinen. Je kunt ze helpen nestelplaatsjes te maken door bijvoorbeeld een bijenhotel op een zonnige plek te plaatsen.
  24. Douche wat korter
    Van het water dat we dagelijks verbruiken gaat bijna de helft op aan douchen. Douche je per dag een minuut korter, dan bespaar je jaarlijks zo’n 6.000 liter water. Maar het scheelt ook energie, want het warm maken van het douchewater kost ook veel. Heb je een waterbesparende douchekop dan gebruik je ongemerkt al minder water per minuut. En met een thermostaatkraan is het douchewater sneller op de gewenste temperatuur. Win-win-win.
  25. Start je eigen moestuin
    Een moestuin is populair. Niet alleen omdat het leuk is om zelf je eigen groenten en kruiden te kweken, maar ook omdat het beter is voor het milieu om groenten zoveel mogelijk uit je eigen tuin te halen, want er is amper transport voor nodig. En als je groenten en kruiden uit eigen tuin eet weet je zeker dat het onbespoten is en vrij van andere middelen. 
  26. Repareer en onderhoud je spullen
    Door apparaten goed te onderhouden en kapotte spullen te (laten) repareren zorg je voor minder afval en heb je ook nog eens langer plezier van je aankopen. En het is natuurlijk goed voor het milieu. Al zijn er ook apparaten die je beter wel kunt vervangen, omdat ze de laatste jaren veel energiezuiniger zijn geworden. 
  27. Gebruik een houten afwasborstel
    Veel mensen hebben die felgekleurde afwasborstel van Zweedse makelij. Niet echt duurzaam, want zo’n plastic afwasborstel gaat niet lang mee en verdwijnt in de afvalbak of in het meest gunstige geval bij het plastic. Weet je nog waar je oma vroeger de afwas mee deed? Juist, die houten afwasborstel met ronde kop en dat metalen haakje om ‘m aan op te hangen. Nu zijn daar modernere varianten van. Veel beter voor het milieu dan die plastic variant. En handig omdat je vaak de ronde kop kunt vervangen.
  28. Eet wat vaker vega
    Elke dag vlees eten is niet echt meer van deze tijd. Daarom is het goed om er een flexitarisch eetpatroon op na te houden, waarbij vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische gerechten. Minder vlees eten leidt tot minder uitstoot van broeikasgassen, waardoor het milieu minder wordt belast. Door bijvoorbeeld per week 100 gram minder vlees te eten, verlaag je de broeikasgassenuitstoot van je voedingspatroon al met 7 tot 10 procent. Dat is snelle winst! 
  29. Stap over naar een duurzame bank en verzekeraar
    Gelukkig denken steeds meer consumenten na over duurzaamheid, ook bij de keuze van hun bank en verzekeraar. Gebruik deze tijd eens om uit te zoeken welke bank en verzekeraar duurzaam zijn en het beste bij jou passen. Op de Eerlijke Geldwijzer vind je welke banken en verzekeraars al duurzaam investeren.
  30. Houd een grote schoonmaak in huis
    Ga ruimte voor ruimte te werk, maak al je kasten schoon en zoek al je spullen uit. Wie weet kom je spullen tegen waar je ineens iets aan hebt. En wat je niet meer gebruikt kun je weggeven aan anderen of doneren aan de kringloopwinkel. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd!

    Volg wat anderen doen op #greenupyourlife.

Bij a.s.r. doen we er alles aan om een bijdrage te leveren aan thema’s die in de maatschappij leven. Want om een verschil te maken moeten we de handen uit de mouwen steken. En daarin staan we niet alleen. Om te laten zien dat er in Nederland al veel wordt gedaan geven we mooie initiatieven een podium en laten we zien wat je zelf kunt doen om duurzamer te leven. #ditisdetijdvandoen

Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Duurzaam Leven