Ga naar de hoofdinhoud
"Deel je probleem en je bent al halverwege" 

Ondernemen is vallen, opstaan en weer doorgaan. Met bijna 30 jaar ervaring als schuldhulpverlener voor (ex-)ondernemers weet Jacqueline Zuidweg dat als geen ander. Met haar bedrijf Zuidweg & Partners probeert Jacqueline in zwaar weer geraakte ondernemers perspectief te bieden. In de eerste plaats door ze stap voor stap naar een financieel gezonde toekomst te begeleiden. Of zoals ze het zelf kort en krachtig omschrijft: “Ik geef schuldenrust.” Wil jij als ondernemer ook beter met schulden leren omgaan? Jacqueline deelt 4 tips.

Tekst gaat verder onder de video.

In deze video bespreken 2 ondernemers hoe zij grip op hun financiën houden. Waar lopen ze tegen aan en welke tips hebben ze? Hun individuele interviews lezen?  

 

4 tips voor ondernemers met schulden
1. Realiseer je dat je niet alleen bent

Het valt Jacqueline op dat ze nu meer aanmeldingen krijgt dan in de periode rond 2008-2009. Toen speelde ‘alleen’ de financiële crisis, nu spelen meer factoren: stijgende energiekosten, afnemend consumentenvertrouwen en niet te vergeten de nasleep van corona. “Veel ondernemers die het tijdens de pandemie nog met overheidssteun gered hebben, krijgen nu pas de echte klappen te verwerken. Dat merken we heel duidelijk aan het aantal aanvragen dat we op dit moment krijgen.”Je bent dus beslist niet de enige!

2. Let beter op wat er binnenkomt en wat er uitgaat

Veel ondernemers hebben hun schulden al heel ver laten oplopen voor ze bij Zuidweg & Partners aankloppen. Jacqueline merkt dat dit voor een groot deel komt door onvoldoende financieel overzicht: “Als je niet precies weet wat er binnenkomt en wat er uitgaat, dan heb je als ondernemer geen grip op je financiën. Probeer daar dus beter op te letten.”

Financiële stress voorkomen

Wist je dat wij preventieve diensten aanbieden als onderdeel van onze AOV? Door teveel stress kun je uitvallen en dat wil je als ondernemer natuurlijk liever voorkomen. Daarom staan we altijd voor je klaar met onze kennis, ervaring en een aantal slimme diensten. Zo helpen we je arbeidsongeschiktheid te voorkomen. Bijvoorbeeld met coaching, een Persoonlijke Gezondheidscheck en een Ondernemersprofiel.

3. Schaam je niet

Ook schaamte is iets wat Jacqueline regelmatig signaleert: “Je ziet dan dat ondernemers niet tijdig durven erkennen dat het zakelijk niet goed gaat. Maar waar schaam je je dan precies voor? Factoren van buitenaf heb je niet altijd zelf in de hand, vaak is er niets om je voor te schamen. Dus het is echt zonde als je jezelf puur uit schaamte alleen maar dieper in de schulden werkt en niet om hulp vraagt.”

4. Weet dat je altijd kunt aankloppen voor hulp

Ook simpelweg niet weten dat er hulp beschikbaar is en daarom maar doorgaan, is een reden dat schulden ver oplopen. Jacqueline: “Dan kan het hard gaan; ondernemers die zich bij ons aanmelden hebben gemiddeld al een ton schuld. En lang niet altijd had dit zover hoeven komen. Er is hulp via Geldfit Zakelijk, waar ook a.s.r. bij aangesloten is, maar ook via de gemeenten. Nederlandse gemeenten zijn namelijk verplicht om schuldhulp te bieden aan ondernemers en ex-ondernemers die persoonlijk aansprakelijk zijn.”

Voorkomen is beter dan genezen

Om te voorkomen dat schulden onnodig oplopen, richt Jacqueline Zuidweg zich sinds 2014 ook op vroegsignalering van schulden. Iedereen kan hieraan een steentje bijdragen, met als doel de getroffen ondernemer tijdig te helpen. “Dit kunnen bijvoorbeeld andere bedrijven zijn, die merken dat een ondernemer een oplopende betalingsachterstand heeft. Maar bijvoorbeeld ook partners, die merken dat een ondernemer er slecht van slaapt. Zolang de ondernemer dit zelf maar erkent en ook echt geholpen wil worden. Dan kan ik ook echt helpen, en dat is volledig gratis. Daarom zeg ik

Wij helpen je graag