In Nederland mag je geen handel drijven met personen, organisaties of landen waarvoor sancties gelden. Daarom moeten we als verzekeraar weten welke natuurlijke personen de uiteindelijke belanghebbende zijn van een rechtspersoon of personenvennootschap met wie wij een verzekering aangaan of aan wie wij een uitkering doen. We vragen dus altijd naar de identiteit van de uiteindelijk belanghebbende(n). Vervolgens kijken we of deze natuurlijke personen op een sanctielijst staan. Deze verplichting hebben wij vanuit de Sanctiewet 1977 en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme.
Als verzekeraar moeten wij kunnen aantonen wie de persoon of personen zijn die belang hebben bij de verzekering. Dat zijn de namen die op de polis komen te staan. Dus stel, je sluit samen met jouw partner een aansprakelijkheidsverzekering af. Dan volgen wij deze regels voordat we jullie kunnen verzekeren:
De Sanctiewet regelt dat je geen zaken mag doen met personen, organisaties en landen die staan op een sanctielijst van Nederland, de Europese Unie of de Verenigde Naties. Ook mag je niet in bepaalde goederen handelen. Als verzekeraar verlenen wij daarom geen dekking voor transporten die niet voldoen aan de sanctiewet en -regelgeving. Wij controleren daar ook op:
Meer informatie over goederenvervoer en de sanctiewet vind je hier:
Heb je een vraag over de Sanctiewet? Neem dan contact op met jouw verzekeringsadviseur.
De uiteindelijk belanghebbende is iedere persoon die, direct of indirect, een belang heeft van 25% of meer in jouw organisatie. Heeft jouw organisatie geen uiteindelijk belanghebbende(n) met een belang van 25% of meer, maar alleen bestuurders? Dan zijn volgens de wet de bestuurders, zoals de voorzitter, penningmeester en secretaris, de uiteindelijk belanghebbenden.
Een Vereniging van Eigenaren (VvE) bestaat uit leden met appartementsrechten. Bestaat de VvE uit twee appartementsrechten, dan is ieder lid voor 50% uiteindelijk belanghebbende. Zijn er meer dan vier appartementsrechten, dan heeft niemand een belang van 25% of meer. Dan zijn de uiteindelijk belanghebbenden de personen die in het VvE-bestuur zitten. In de praktijk zijn dit meestal de bestuurders, zoals de voorzitter, secretaris of penningmeester.
Aanvullende informatie over de Sanctiewet 1977 vind je hier: