Home Blogs van a.s.r. Beginnen met beleggen: 7 tips van beleggingsexpert Janneke Willemse

Beginnen met beleggen: 7 tips van beleggingsexpert Janneke Willemse

11 augustus 2021

Wil jij beginnen met beleggen? Janneke Willemse deed dat in 2013. Ze is onder meer auteur van het boek Blondjes Beleggen Beter, beurscommentator voor RTL Z en columniste voor de Financiële Telegraaf. In zeven jaar tijd leverde beleggen haar – ondanks de coronacrisis – ruim € 36.000 op. Hoe ze daarin slaagde? Lees hier haar zeven tips om te beginnen met beleggen.

Denk vaker financieel vooruit

Ontvang onze nieuwsbrief met verhalen en tips én maak kans op het boek 'The Happy Financial'

Schrijf je in!
Beginnen met beleggen: zo deed Janneke dat

Na de School voor Journalistiek kwam Janneke Willemse terecht op de economieredactie van een persbureau. Bij RTL Z en later bij Finance Television maakte ze kennis met de beleggingswereld en de beurs. “Elke dag interviewde ik beursexperts die ik het hemd van het lijf kon vragen. Toen ik er zo ‘diep’ in zat realiseerde ik me dat het tijd was om zelf ook te beginnen met beleggen. Ik opende een beleggersrekening en stortte er € 300 op. Als ik mensen in mijn programma een tip hoorde geven, deed ik dat. Eigenlijk was het niet echt serieus beleggen, meer gokken."

Lees ook: Wat is beleggen en hoe werkt het?

Van gokken naar serieus beleggen (met € 36.000 winst)

In 2013 besluit Janneke serieus te beginnen met beleggen en stort ze € 20.000 op een beleggingsrekening. In januari 2020 stond de teller boven de € 60.000. De coronacrisis gooide even roet in het eten, maar na een daling van ruim € 10.000 is haar beleggingsportefeuille eind 2020 goed voor ruim € 56.000. Welke afwegingen maakte ze de afgelopen jaren en hoe hield ze het hoofd koel?

1. Beleg voor de lange termijn, spreid volop en tegen zo laag mogelijke kosten

"Wat mij betreft zijn dit de drie succesingrediënten van beleggen. Vooral die visie op de lange termijn is essentieel – je zou echt alleen maar moeten beleggen met geld dat je op dit moment niet nodig hebt en voor langere termijn kunt ‘missen’. Gespreid beleggen is ook een must. Niet alleen over verschillende bedrijven, maar ook in verschillende sectoren, uit verschillende landen en regio’s. En die lage kosten, die spreken voor zich."

Meer verhalen en tips?

Ontvang onze nieuwsbrief en maak kans op het boek 'The Happy Financial' van Marjan Heemskerk. Zo denk jij financieel vooruit! 

The Happy Financial Marjan Heemskerk, Tips, Ik denk vooruit, Pensioenen
2. Beleg alleen als het echt geld voor ‘later’ is

"Ik ben gaan beleggen om mijn pensioen aan te vullen. Wil je beginnen met beleggen in de hoop over een half jaar je nieuwe keuken eruit te hebben? Niet doen. De kans is groot dat de beleggingen op de korte termijn verlies opleveren. Alleen als het om geld voor later gaat, houd je die langetermijnvisie die je nodig hebt."

Lees ookSaska (31): “Over 15 jaar wil ik FIRE zijn, een boerderij kopen en kunnen stoppen met werken”

3. Ga je voor gemak? Besteed beleggen uit!

"Vind je het – zoals ik – leuk om op de hoogte te blijven van het nieuws van de beurs en de bedrijven waar je in belegt? Dan kun je prima zelf beginnen met beleggen. Heb je daar geen zin in of tijd voor, dan is het waarschijnlijk verstandiger en makkelijker om beleggen uit te besteden. Je hoeft dan veel niet zelf uit te zoeken."

4. Zelf beleggen? Lees je goed in!

"Als je ervoor kiest om zelf te gaan beleggen, lees je dan goed in. Naast handige websites - via Google kun je er een heleboel vinden, en natuurlijk blondjesbeleggenbeter.nl - raad ik de boeken The Automatic Millionaire van David Bach en Unshakeable van Tony Robbins aan. Vooral na het lezen van die laatste dacht ik alleen maar: “Waarom ben ik niet eerder begonnen met beleggen…?"

Lees ookGeld beleggen? Deze do’s en don’ts moet je kennen

5. Zelf beleggen? Houd beursnieuws in de gaten

Als je zelf gaat beginnen met beleggen hoef je echt niet elke dag met beleggen bezig te zijn. Maar het is wel handig om af en toe bepaalde sites met beursnieuws in de gaten te houden. Zelf kijk ik regelmatig op websites als die van IEX of Belegger.nl en Morningstar.

6. Lig er niet wakker van als de beleggingen minder gaan

"Natuurlijk vond ik het begin maart toen de coronacrisis uitbrak ook spannend toen de daling inzette. En nee, € 10.000 verlies lijden was inderdaad niet leuk. Maar ik blijf het zeggen: beleggen doe je voor de lange termijn en het gaat nou eenmaal niet in een rechte lijn omhoog. Onthoud dat beurzen op de lange termijn vrijwel altijd met een positief rendement eindigen. Dus maak je daar in de tussentijd vooral niet al te veel zorgen over."

7. Wat je ook doet, ga niet all in

"Als mensen lezen over rendementen van 16-17% worden ze enthousiast. Vanuit dat enthousiasme beleggen ze ál hun vermogen. Niet doen! Uiteindelijk weten we nooit hoe het in de toekomst zal gaan. Onthoud dat ook analisten met scenario's werken, waarvan we nooit 100% zeker weten of ze kloppen. Houd dus altijd een stevige buffer achter de hand." 


Dit blog is eerder gepubliceerd op 4 december 2020.

Inge Abraham en Annelies Heinen

Meer verhalen over Ik denk vooruit