Home Blogs van a.s.r. Financiële beslissing nemen? Pas op voor deze valkuil

Financiële beslissing nemen? Pas op voor deze valkuil

21 mei 2019

‘Na regen komt zonneschijn.’ Of: ‘Het leven is een feest, maar je moet wel zelf de slingers ophangen’. Talloze tegeltjeswijsheden herinneren ons eraan dat het leven heus niet elke dag makkelijk is. Prima, zolang je je op dat soort dagen - weken, maanden - maar niet aan belangrijke financiële beslissingen waagt, bewijst wetenschappelijk onderzoek.

Hoe je als je verdrietig bent 15.000 euro mis kunt lopen

Simone was net 40 geworden en omschrijft haar leven toen als “een tamelijke puinhoop”. ‘Mijn man en ik waren net uit elkaar, onze oudste zoon werd gediagnosticeerd met ADHD en ik lag al maanden overhoop met m’n zakenpartner met wie ik bijna vijf jaar ik een communicatiebureau runde. Aan de scheiding van mijn man kon ik niets veranderen, aan de diagnose van mijn zoon evenmin. Maar dat bedrijf, daar zou ik uitstappen, besloot ik. Het onderhandelingsproces was heel vervelend en slopend. Na een paar maanden wilde ik er gewoon vanaf zijn: van de gesprekken, de continue strijd en vooral van mijn ex-zakenpartner. En dus accepteerde ik zijn bod, terwijl ik wist dat ik mezelf daarmee geen dienst bewees - to say the least. Achteraf weet ik dat ik 15.000 euro - minimaal! - meer had moeten krijgen.’

Harvard-onderzoek bewijst: verdrietige mensen kijken anders naar geld

‘The financial cost of sadness’ luidt de titel van het Harvard-onderzoek waar dit artikel op gestoeld is. Het onderzoek richt zich op het (on)vermogen van verdrietige mensen om verstandige financiële beslissingen te maken. Door middel van experimenten met proefpersonen werd bekeken hoe verstandig enerzijds verdrietige, boze en neutrale mensen financiële beslissingen maakten. Je raadt het al: dat ging de verdrietige mensen in het experiment bijzonder slecht af.

Als je verdrietig bent, verschuift je financiële focus

Hoe dat komt? Verdrietige mensen lijden volgens het onderzoek aan ‘myopic misery’: het verschijnsel dat mensen door verdriet ongeduldiger met geld omgaan. Bij verdrietige mensen verschuift de financiële focus veel meer naar ‘het nu’ en de korte termijn. In een andere gemoedstoestand zou je veel meer stilstaan bij de financiële gevolgen voor ‘later’. De mens is vaak van nature al ongeduldig, en wanneer er verdriet in het spel is, wordt deze karaktereigenschap louter uitvergroot.

Strippenkaart bij mediators

Simone: ‘Ik wist echt wel dat mijn voormalige compagnon minder bood dan waar ik recht op had. Maar ja, naast verdrietig was ik vooral moegestreden en had ik geen zin meer in al het gedoe. Daarbij zaten mijn ex-man en ik die tijd nog midden in onderhandelingen over een omgangsregeling en alimentatie voor onze kinderen, dus ik wilde dat geld liever gisteren dan morgen op mijn rekening hebben staan. Dus ja, wat uit dat onderzoek kwam, ging in mijn geval zeker op. Als ik sterker in m’n schoenen gestaan had, was ik net zo lang doorgegaan totdat ik kreeg waar ik recht op had.

Liever nu een klein bedrag, dan over een tijdje (wat) meer

Volgens het onderzoek leidt die korte-termijnfocus van verdrietige mensen ertoe dat ze genoegen nemen met een bedrag dat gemiddeld 13% tot wel 34% lager uitpakt dan wanneer ze drie tot zes maanden op hun geld zouden moeten wachten. Met andere woorden: een verdrietig persoon accepteert liever nu een klein(er) geldbedrag, dan wanneer ze een paar maanden moeten wachten op een groter bedrag. Tijdens scheidingen kan dit er soms toe leiden dat er gekozen wordt voor de auto (of een andere grotere aankoop) in plaats van de lange termijn pot: het pensioen.

Nieuwe tegeltjeswijsheid geboren

De moraal van het verhaal: voer vooral geen onderhandelingsgesprekken met je ex-zakenpartner, werkgever, makelaar of ex-partner als je je verdrietig voelt. De meest verstandige financiële keuzes worden gemaakt door mensen die goed in hun vel zitten en positief in het leven staan. Simone glimlacht. ‘Als ze daar nou eens een tegeltje van zouden maken!’

Inge Abraham

Meer verhalen over Ik denk vooruit