"Echt alles in ons leven was met elkaar verweven." Anouk moest financieel veel regelen om goed uit elkaar te gaan met haar (inmiddels) ex-vriend. Nu kan Anouk, een vrouw van in de veertig, weer genieten van het leven. Want anderhalf jaar na de breuk kwam ze haar huidige vriend tegen. Ze hadden zich beiden ingeschreven op Lexa, een datingsite. "Die prins op het witte paard liep ik niet spontaan tegen het lijf in de supermarkt, dus ik besloot het lot een handje te helpen!" Wat Anouk financieel allemaal heeft moeten regelen om haar vorige relatie eerst goed af te sluiten, lees je in dit blog.
Krijg binnen 10 minuten inzicht in je financiële situatie, nu én later. En zet je eerste stap vooruit.
Tijdens haar studie leerde Anouk haar ex-vriend kennen. Op haar 23e kochten ze gezamenlijk hun eerste woning. Aan trouwen dachten ze toen niet. Dat zouden ze nog weleens doen als ze zin hebben in een feestje. Toen ze 25 was, sloten ze wel een samenlevingscontract af. Dat deden ze zodat Anouks ex-vriend als partner kon worden opgenomen in haar pensioen.
Van meet af aan nam Anouk altijd al het voortouw wat betreft de financiën. Zo hield ze een gedetailleerde spreadsheet bij met alle inkomsten en uitgaven van het gezin. Bij de werkgever van Anouks ex-partner zat een degelijke pensioensregeling er niet in. "Mijn pensioen was bedoeld voor ons allebei. Daarnaast zagen wij onze koopwoning als een vorm van belegging voor later. Mijn ex-vriend had zoiets van: prima! We hadden bedacht vast nog een keer te gaan verhuizen naar weer een kleinere woning. Tegen die tijd zouden we een flinke overwaarde op onze huidige woning hebben."
Als je hebt samengewoond kun je een heleboel dingen splitsen, behalve je pensioen.
Maar dat verhuizen kwam er niet van. Ze gingen uit elkaar en een nare tijd volgde. Anouk bleef in de oude woning wonen met de kinderen en hij trok in bij zijn nieuwe vriendin. "Hij kwam in het begin nog wel regelmatig bij mij thuis om voor de kinderen te zorgen. Zo zag hij de kinderen wat vaker en het gaf mij ruimte om mijn eigen ding te doen. Hij had er nog erg veel moeite mee dat de relatie tot een einde was gekomen, maar ik wilde graag verder met mijn leven."
Anouk zat niet bij de pakken neer, ondanks het feit dat ze nog maar net kon rondkomen van haar salaris. Ze zocht uit hoe ze alles moest verdelen. "Als je hebt samengewoond kun je een heleboel dingen splitsen, behalve je pensioen. Als je scheidt na een huwelijk, kun je het deel dat je voor je partner opbouwde, afsplitsen van je pensioen en overdragen aan je ex-partner. Dat wordt dan aan je ex uitbetaald als je zelf met pensioen gaat. Dat heet 'verevend pensioen'. Als je uit elkaar gaat na te hebben samengewoond, kan dat niet, mits je dit opneemt in je pensioenregeling." Anouk krijgt niets wanneer haar ex-vriend overlijdt of met pensioen gaat. Maar hij had dan ook geen eigen pensioen opgebouwd.
Lees ook: Scheiden en pensioen: 6 veelgestelde vragen
Na de breuk kwam de woning van Anouk op haar naam. Anouk zorgde ervoor dat de helft van de overwaarde van hun woning - hun potje voor later - aan haar ex-vriend werd meegegeven. "Ik heb hem er heel vaak op gewezen dat dit ook was bedoeld als pensioen en dat hij er verstandig aan deed om het daarvoor weg te zetten. Maar op een gegeven moment dacht ik: mijn zorgplicht naar mijn ex houdt ook een keer op."
Behalve de verdeling van alle bezittingen, moesten Anouk en haar ex-vriend ook afspraken maken over de kinderen. Met behulp van Nibud zocht Anouk uit hoe ze het beste de kosten voor de kinderen kon verdelen met haar ex-vriend. "Met opgroeiende kinderen wordt er flink gedoucht en gaat er wekelijks heel wat brood, vlees en cola doorheen." De gezamenlijke rekening hielden ze aan. Daar hebben ze beiden een pasje van. "Zo kunnen we allebei met de kinderen naar de kapper als ze bij een van ons zijn."
Anouk had geen behoefte aan een financieel adviseur omdat ze alles online vond. Ze wilde alles naar eer en geweten verdelen. Zo dachten ze er beiden over en bespaarden zich de kosten van een mediator of financieel adviseur. Wel heeft ze van een vriendin het advies gekregen niet te toeschietelijk te zijn. "Als je nu bijvoorbeeld afspreekt dat de verdeling is: drie weekenden bij hem, twee bij mij, dan kan dat later moeilijk teruggedraaid worden. Dus denk eerst goed over na, voordat je instemt of iets afspreekt."
Het geluk was dat Anouk en haar ex geen ruzie hadden. Ruzie werd voorkomen doordat bij Anouk en haar ex de kinderen voorop stonden. "Zonder ruzie kun je het samen goed regelen. Ik nam de leiding en legde alles aan hem voor. Zo konden we het snel en zelf regelen."
Anouk wil graag anoniem blijven. Haar volledige naam is bij de redactie bekend.
Dit blog is eerder gepubliceerd op 19 november 2018.