Geef plastic van katoen

03 september 2019

Je krijgt gasten dus je slaat flink wat verse groenten en fruit in bij je lokale supermarkt. Je trekt wat plasticzakken van de rol en gaat vullen. Thuisgekomen pak je alles uit en gooi je de plastic zakjes in de afvalbak. Zonde! Go cotton en neem je eigen herbruikbare katoenen zakjes mee!

Herbruikbare zakjes

Sinds het verbod op gratis plastic tasjes nemen steeds meer Nederlanders een eigen boodschappentas mee. Toch hebben we onverpakte producten zoals tomaten, sperzieboontjes en verse broodjes liever niet los in onze tas. En daardoor grijpen we nog steeds naar de rol plastic zakjes op de groenteafdeling. Maar ook voor onverpakte producten kun je prima zelf herbruikbare zakjes meenemen. Voor nog geen tien euro heb je al een mooi katoenen setje in verschillende maten. En na het uitpakken van je tomaten en banaantjes stop je de zakjes weer in je boodschappentas, klaar voor de volgende ronde.

Verszakjes

Naast de katoenen zakjes en tasjes zijn er bij sommige supermarkten voor een grijpstuiver herbruikbare nylon ‘verszakjes’ te koop. Ook deze kun je vele malen hergebruiken. Maar omdat ze nog niet massaal gebruikt worden, is recyclen hiervan nog wat lastig. De hoeveelheden van deze zakjes zijn te klein om ze als textiel te kunnen recyclen en bij de plastic recyclebedrijven zorgen ze voor problemen in de sorteerinstallatie. Toch is het gebruik van deze zakjes altijd nog beter dan plastic, want ook zonder recycling zijn ze, als je ze vaak hergebruikt, duurzamer dan eenmalige zakjes. Volgens het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken is hergebruiken altijd duurzamer dan recyclen.

Minder plastic verpakkingen

Als je minder plastic verpakkingen wilt, maakt het uit waar je je boodschappen doet. Zo zijn er bij een grote supermarkt experimenten met het laseren van het etiket op biologische groenten waardoor ze niet in plastic verpakt hoeven worden. Dat scheelt al veel plastic. En op de markt kun je je herbruikbare zakjes natuurlijk helemaal eenvoudig met groente en fruit en vers brood zo uit de kraam vullen. Of denk eens aan een groentetas van een lokale boer. Ook zijn er verpakkingsvrije winkels waar je de onverpakte producten makkelijk in zakjes of potten kan doen en meenemen. Van groente en fruit tot suiker, rijst en noten. 

Bij a.s.r. doen we er alles aan om een bijdrage te leveren aan thema’s die in de maatschappij leven. Want om een verschil te maken moeten we de handen uit de mouwen steken. En daarin staan we niet alleen. Om te laten zien dat er in Nederland al veel wordt gedaan geven we mooie initiatieven een podium en laten we zien wat je zelf kunt doen om duurzamer te leven. #ditisdetijdvandoen 

Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Duurzaam Leven