Hoe groen ben jij?

04 september 2018

Hoe groen leef jij? Als je berichten over klimaatverandering serieus neemt, weet je dat je iets moet doen aan je ecologische voetafdruk. Maar hoe doe je dat? En kan het ook in kleine stapjes? We geven je wat tips om je op weg te helpen.

1. Koop wat vaker groen

Wees kritisch op wat je koopt en haal geen onnodige spullen in huis. Verkoop overbodige spullen of breng ze naar een kringloopwinkel. Kies bij kleding geen ‘fast fashion’, maar shop voor duurzame en eerlijke kleding. En wat veel mensen al wel doen: kies voor onderweg of op het werk geen flessenwater, maar gebruik een navulfles met water uit de kraan.

2. Woon groen

Met een groene energieleverancier en zonnepanelen op je dak maak je je huis flink groener. En met extra isolatie zorg je gelijk ook voor energiebesparing. Dat kan ook door de verwarming wat lager te zetten, spaarlampen in te draaien, op lagere temperatuur te wassen, de vaatwasser op maximaal 30 graden te laten draaien en korter te douchen. Denk er ook aan om apparaten en lichten uit te zetten die je toch niet gebruikt en stap over op elektronica met energielabel A. Je doet het milieu én je portemonnee er een groot plezier mee.

3. Eet wat meer groen

Voor de productie van 1 kilo vlees is ongeveer 5 kilo plantaardig voer nodig. Minder vlees eten is dus goed voor het klimaat. Kook daarom eens wat vaker vegetarisch met bijvoorbeeld groente als belangrijkste ingrediënt. Eet je wel vlees, kies dan voor vlees met bijvoorbeeld het Europese keurmerk voor biologisch.

4. Reis groen

Neem als het kan wat vaker de fiets in plaats van de auto. Of gebruik het OV. Carpoolen kan natuurlijk ook. Of kijk of een deelauto iets voor je is. Een Tesla is nog niet voor iedereen weggelegd, maar er zijn al aardig wat elektrische auto’s die wel redelijk betaalbaar zijn. Nog handiger voor woon-werk verkeer: verhuis naar de plek waar je werkt.

Succes! Heb je nog andere tips? Geef ze door op onze Facebookpagina.

a.s.r. maakt duidelijke keuzes qua investeringen en investeert niet in kinderarbeid, wapenhandel en tabaksindustrie. Wel in kinderonderwijs, groene energie en nieuwe medicijnen.

Duurzaamheid
Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Duurzaamheid