Home Blogs van a.s.r. Wat kost een studerend kind eigenlijk?

Wat kost een studerend kind eigenlijk?

25 september 2020
Een kind brengt je veel moois, maar ook aardig wat kosten. Luiers, kinderopvang en zwemles, noem maar op. Dat tikt aan. En op een gegeven moment gaan ze studeren. Daar zit ook een flink prijskaartje aan. Wat kost een studerend kind eigenlijk? Dat vroegen we Karin Radstaak, woordvoerder bij het Nibud. Ze legt ons uit met welke kostenposten je als ouder rekening kan houden.
Denk vaker financieel vooruit

Ontvang onze nieuwsbrief met verhalen en tips én maak kans op het boek 'Wacht maar tot ik dood ben...'

Schrijf je in!
Geen vast studiebudget

Zodra je kind klaar is met de middelbare school, gaat zij of hij waarschijnlijk studeren. In een ideale wereld heb je daar al geld voor opzijgezet. En kun je je kind verblijden met voldoende studiebudget. Hoeveel zou er dan in dat spaarpotje moeten zitten? Spoiler alert: een concreet bedrag noemen kan Karin niet. Dat is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. 

Wél richtlijnen voor kostenposten

Want ook al is er geen vastgesteld bedrag dat als ‘genoeg studiebudget’ telt, er zijn wel enkele richtlijnen voor kostenposten. Zoals dat een uitwonende student elke maand gemiddeld 1000 euro uitgeeft. Een thuiswonende student heeft daarentegen ongeveer 600 euro nodig om van te leven. Een flink verschil. “Logisch, als je bedenkt dat de grootste kostenposten de huur voor een studentenkamer en boodschappen zijn,” aldus Karin. “Precies die dingen waar een thuiswonende student meestal niet mee te maken heeft.” 

Op kamers of thuis blijven wonen?

Misschien wel de belangrijkste vraag, want op kamers wonen is prijzig. Studenten geven gemiddeld 417 euro (inclusief gas, water en licht) uit aan een kamer. Karin: “Door de aanhoudende vraag worden studentenkamers alleen maar duurder. Je zou denken dat huurprijzen in deze coronatijd dalen doordat er minder buitenlandse studenten zijn. Maar dat is niet zo. Ik zie dat in populaire studentensteden tientallen euro’s meer voor een kamer worden gevraagd.” Studenten die thuis blijven wonen gaan trouwens niet helemaal ‘vrijuit’. Zij betalen gemiddeld 131 euro kostgeld.

Meer verhalen en tips?

Ontvang onze nieuwsbrief en maak kans op het boek 'Wacht maar tot ik dood ben...' van Iris Brik. Zo denk jij financieel vooruit! 

wacht-maar-tot-ik-dood-ben-iris-brik-boek-nieuwsbrief-rectangle-small
Boodschappen doen in de bonus

Zoals gezegd zijn boodschappen (samen met huur) voor uitwonende studenten de grootste kostenposten. Elke maand is een student daar gemiddeld een kleine 200 euro aan kwijt. Het scheelt als je kind niet vies is van B-merken, 35%-kortingstickers en bonusvoordeel. Dan kun je dat bedrag enigszins drukken. 

Mbo-, hbo- of wo-studie

Voor dit studiejaar bedraagt het collegegeld voor het hoger onderwijs 2.143 euro. Het lesgeld voor een mbo-studie is 1.202 euro. “Hbo- en wo-studenten hoeven het eerste jaar maar de helft van het collegegeld te betalen,” legt Karin uit. “Voor het mbo geldt dat niet. Als een mbo-student nog geen 18 is aan de start van de studie, kent het eerste jaar geen lesgeld.”

Nog een verschil: de mbo-studie duurt drie jaar, terwijl een hbo- en wo-studie vier jaar duren. De rekensom leert dus dat een vierjarige hbo- en wo-studie 7.500 euro (3,5 * 2.143 euro) aan collegegeld kost, en een driejarige mbo-studie neerkomt op 3.606 euro lesgeld (3 * 1202 euro). Zonder vertraging. En dan zit er nog geen studieboek in de tas.”

Overige kosten zoals reizen en sport

“Een student geeft gemiddeld 64 euro per maand uit aan studieboeken. Daarnaast moeten studenten een zorgverzekering afsluiten – maandelijks gemiddeld 107 euro. Daarnaast is ook vervoer een flinke kostenpost voor studenten: zelfs naast de OV-kaart geven ze daar elke maand 73 euro aan uit. Maar de grootste post voor overige kosten is ‘ontspanning, uitgaan en sport’: 148 euro per maand. En daarnaast zijn er nog de uitgaven aan kleding en schoenen (51 euro) en de telefoon (25 euro).” Snel rekensommetje: gemiddeld 468 euro per maand aan overige kosten.

Meteen de juiste studie of switchen

“Dat iemand direct voor de juiste studie kiest valt te hopen,” glimlacht Karin. “Want als blijkt dat het niet de juiste studie is, is switchen van studie vaak de volgende stap. Met de nodige studievertraging tot gevolg. En dus: zomaar één of twee jaar extra collegegeld.” 

Een bijbaantje scheelt een hoop

Karin: “Studenten mogen in 2020 zoveel bijverdienen als ze willen, zonder dat het gevolgen heeft voor hun lening of studiefinanciering. Een bijbaantje kan al snel een paar honderd euro per maand opleveren.”

Bijdragen aan de studie van je kind

“Zo’n 58 procent van de ouders ondersteunen hun studerende kind financieel. Niet verrassend: kinderen die niet thuis wonen krijgen meer dan kinderen die thuis blijven wonen. Zo krijgen uitwonende studenten elke maand 216 euro van hun ouders, tegenover 82 euro die thuiswonende studenten van hun ouders toegeschoven krijgen.” 

Lees ook: Zo spaarde alleenstaande moeder Tine 10.000 euro voor de studie van haar zoon

Financiële tips voor studenten

Hoe je het ook wendt of keert, een studerend kind brengt flink wat kosten met zich mee. Het Nibud wil studenten bewustmaken van de financiële mogelijkheden die ze hebben. Karin: “Wij geven studenten advies in hoe ze zaken het best aan kunnen pakken. Zo weten studenten niet altijd dat ze zorgtoeslag kunnen aanvragen, net zomin dat ze misschien in aanmerking komen voor een aanvullende beurs. 

Ons doel is om studenten te laten zien welke mogelijkheden ze hebben om een inkomen te verkrijgen dat in balans is met hun uitgaven, zonder dat ze daarmee een hogere studieschuld bij DUO oplopen dan noodzakelijk is.”

Geld opzijzetten voor de studie van je kind?

Wil je een bijdrage leveren aan de studie van je kind? Dan kun je niet vroeg genoeg beginnen met geld opzijzetten. Stel dat je vanaf het moment dat je kind geboren is elke maand 50 euro spaart. Als je dat netjes volhoudt, heb je op haar of zijn achttiende verjaardag 10.800 euro bij elkaar gespaard. Ook kun je kiezen voor beleggen om je doel te bereiken. Hoe dat werkt? Lees hier de do’s en don’ts van beleggen.

Inge Abraham en Annelies Heinen

Meer verhalen over Ik denk vooruit