Home Blogs van a.s.r. Zo spaarde alleenstaande moeder Tine 10.000 euro voor de studie van haar zoon

Zo spaarde alleenstaande moeder Tine 10.000 euro voor de studie van haar zoon

10 september 2020

Als 19-jarige bevalt Tine van der Meij (inmiddels 41) van haar zoon Quin (inmiddels 22). Ze zit dan in haar eindexamenjaar. Niet het ideale moment om een kind te krijgen, zou je denken. “Wat er ook zou gebeuren, ik wilde dat het mijn zoon financieel aan niets zou ontbreken.” Dat lukt. Als Quin gaat studeren, heeft hij een studiebudget van 10.000 euro ter beschikking.

Denk vaker financieel vooruit

Ontvang onze nieuwsbrief met verhalen en tips én maak kans op het boek 'Wacht maar tot ik dood ben...'

Schrijf je in!
Leven van 400 euro per maand

Als Quin 2,5 jaar is, gaan Tine en zijn vader uit elkaar. Ze neemt zich één ding voor: ook al is haar zoon het kind van een alleenstaande tienermoeder, het gaat hem nooit aan iets ontbreken. Quin woont door de week bij zijn vader in Noordwijk, terwijl Tine fulltime werkt en in de avonduren studeert. Haar doel: hogerop komen en een beter salaris verdienen om Quin een goede toekomst te kunnen bieden. “Ik had in die tijd een netto maandinkomen van 1800 euro en betaalde naast de huur, ook nog 150 euro alimentatie. Als de zorgverzekering er vanaf was, hield ik nog 400 euro per maand over om samen met Quin van te leven.”

Het duwtje dat ik nodig had

“Het was op een avond in 2014, kort voor mijn 35ste verjaardag. Samen met mijn zoon Quin (toen bijna 16 jaar oud) zat ik aan tafel. We woonden met zijn tweeën in een ‘duur’ huurhuis in Amsterdam. ‘Reken eens uit wat ik de komende dertig jaar nog aan huur kwijt ben,’ zei ik tegen Quin. ‘Mocht ik op mijn 65ste overlijden, zeg je de huur op en heb je helemaal niks.’ Dat gaf me het duwtje dat ik nodig had om iets aan mijn inkomsten te doen. Zo kon ik sparen voor de studie van Quin én later een woning kopen.”

Meer verhalen en tips?

Ontvang onze nieuwsbrief en maak kans op het boek 'Wacht maar tot ik dood ben...' van Iris Brik. Zo denk jij financieel vooruit! 

wacht-maar-tot-ik-dood-ben-iris-brik-boek-nieuwsbrief-rectangle-small
1000 euro loonsverhoging per maand 

Tine besluit om een studie tot online marketeer te volgen. Vanaf dat moment neemt haar carrière een vlucht. “Ik hoopte door mijn omscholing maandelijks 500 euro meer te verdienen. Mijn verwachtingen werden overtroffen: het werd 1000 euro bruto meer.” Elke maand zet ze 200 euro opzij voor de studie van Quin, en om af en toe samen op vakantie te kunnen gaan.

10.000 euro op de studierekening

Drie jaar later begint Quin aan zijn studie. Op dat moment heeft Tine 10.000 euro voor hem gespaard. “We zijn toen samen naar de bank gegaan om een speciale studierekening te openen. Die 10.000 euro hebben we daarop gestort. Daardoor wist Quin dat het geld echt van hem was.” Hij krijgt het echter niet cadeau. Tine maakt een duidelijke afspraak met hem. “Ik beloofde hem met dat geld zijn hele studie te betalen, maar elk jaar maar één keer. Als hij vertraging zou oplopen, had ‘ie pech.”

Lees ookSparen of beleggen voor de studie voor je kinderen?

Koopjes scoren bij Zalando

Na twee jaar Commerciële Economie gestudeerd te hebben, besluit Quin over te stappen naar de Horeca Academie om de koksopleiding te volgen. Daardoor moet hij de eerste twee jaar van de opleiding uit eigen zak betalen. Het voordeel is dat het een BBL-opleiding is, waarbij je via je salaris de opleiding terugbetaalt. Sowieso heeft Quin zijn zaakjes financieel prima op orde. “Hij woont inmiddels al een aantal jaar op zichzelf, en heeft me nog nooit om een euro gevraagd,” zegt de trotse moeder. “Soms zie ik bestellingen van Zalando Lounge voorbijkomen en zie ik dat hij, net als ik, altijd voor koopjes gaat. Dat vind ik wel grappig.”

Vier uur werken per dag

Zelf is Tine fervent aanhanger van Timothy Ferriss’ idee van de 4-hour workweek. Ze werkt inmiddels volledig voor zichzelf als freelance online marketeer. “Die vier uur per week red ik helaas nog niet, maar ik ben behoorlijk tevreden met de vier dagen die ik tegenwoordig per week werk. De vijfde dag besteed ik aan mijn persoonlijke ontwikkeling en mijn vastgoed.

Ik heb op dit moment mijn koopwoning in Amsterdam en een vakantiehuisje op een camping in Brabant. Voor de woning in Amsterdam heb ik een vergunning gekregen om er twee verdiepingen bovenop te bouwen. Daardoor neemt de waarde van de woning straks toe. Verder droom ik van een woning in Spanje. Sparen voor Quin hoeft niet meer. Mocht ik komen te overlijden, dan ziet het er voor hem aanzienlijk beter uit dan een paar jaar geleden. Hij neemt dan mijn hypotheek over die deels is afbetaald én krijgt – verwacht ik – ook nog eens winst op de woning.

Lees ook: zo gaan minder werken en financiële vrijheid hand in hand.

Ieder tientje is je vriendje

Tine sluit af met een paar tips. “Als ik ergens een tientje kan besparen, doe ik dat. In de supermarkt laat ik me graag leiden door de 35%-kortingstickers (lacht). En ik vermijd duurdere tankstations langs de snelweg, maar rijd het dorp in om te tanken. Aangezien ik behoorlijk veel kilometers maak, scheelt me dat per jaar zomaar twee vliegtickets naar Spanje.” En tot slot adviseert ze andere ZZP’ers om, net als Froukje, een deel van het inkomen opzij te zetten voor pensioen.

Inge Abraham en Annelies Heinen

Meer verhalen over Ik denk vooruit