Ga naar de hoofdinhoud
Home MaatschapWij voor een sociale maatschappij
Huisje in de natuur | Duurzaam reizen | Dit is de tijd van doen | a.s.r.

MaatschapWij voor een sociale maatschappij

14 februari 2020

Groener, duurzamer, socialer en beter! Daar willen we naartoe, maar hoe? Wat je zelf doet maakt zoveel meer uit dan je denkt. MaatschapWij heeft als missie om Nederland socialer en duurzamer te maken. Dit inspiratieplatform ondersteunt de zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties - die in 2030 een eind moeten maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering.

Een duurzame en sociale toekomst, dit kun jij doen

Heb jij je wel eens afgevraagd hoe jij nou het verschil maakt in de wereld? Op MaatschapWij vind en lees je inspirerende verhalen over wat jij kan doen voor een duurzame en sociale toekomst. Begin eens bij jouw thuis! Want je hoeft geen veganist te worden om je steentje bij te dragen of alleen nog maar van tweedehands producten gebruik te maken. Het helpt wel mee aan een duurzame toekomst, dat zeker! Maar bijdragen aan de ontwikkelingsdoelen kan ook zo: 3 tips!

1. Kies voor een duurzame bank en verzekeringsmaatschappij

Vraag je je af of jouw investeringen wel duurzaam zijn? De Eerlijke Bankwijzer en Eerlijke Verzekeringswijzer vertellen je wie het goed doet en wie beter kan. Bij a.s.r. doen we er alles aan om mensen te verzekeren op een manier die bijdraagt aan een eerlijke en duurzame maatschappij.  

Wij komen ook uit de bus als de eerlijkste verzekeraar! Zo is ons beleggingsbeleid op het thema bosbouw en mensenrechten goed. Bedrijven die actief zijn in de bosbouw en houthandel moeten de duurzame herkomst van hun grondstoffen garanderen en gebruikmaken van de FSC- of de PEFC-certificering. En bedrijven waarin a.s.r. investeert leven ook de mensenrechtenverdragen na. 

Lees ook: Zo zorgt jouw premie voor een duurzamere wereld

2. Ga bewust op reis

Hoeveel impact heb jij met reizen? Vlieg je vaak of reis je veel met de auto? Compenseer dan je CO2-uitstoot. Steeds meer vliegtuigmaatschappijen vragen om een kleine bijdrage om je persoonlijke aandeel in de CO2-uitstoot te compenseren. Dat bedrag gaat rechtstreeks naar een herbebossingsproject in Panama. 

Maar niet alleen de manier waarop je reist, ook waar je verblijft kun je duurzaam insteken. Zo kun je overal ter wereld terecht in een eco hotel of ander duurzaam vakantieverblijf. Het Green Key-Label wordt internationaal uitgegeven aan duurzame accommodaties. Helemaal groen doen? Reis dan zoveel mogelijk met de fiets, trein en slaap in een natuurhuisje of eco hotel.

Lees ook:
Duurzaam reizen: 10 tips om je vakantiereis te verduurzamen
Natuurhuisje plant voor elke overnachting een boom

3. Koop duurzame producten

Koop alleen wat je écht nodig hebt en het liefst duurzaam. Dus, geen onnodige plastic verpakkingen, eten wat je toch niet op gaat eten, kleding wat je toch niet gaat dragen en meubels waar je toch niet op gaat zitten. Verschillende labels helpen je op weg om duurzame keuzes te maken. De Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal is een goed startpunt.

Lees ook: Verspillingsfabriek redt groenten van de prullenbak

De zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen

MaatschapWij ondersteunt de 17 ontwikkelingsdoelen (SDGs), opgesteld door de Verenigde Naties, om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Dit zijn ze:

  1. Geen armoede
  2. Geen honger
  3. Goede gezondheid en welzijn
  4. Kwailteitsonderwijs
  5. Gendergelijkheid
  6. Schoon water en sanitair
  7. Betaalbare en duurzame energie
  8. Eerlijk werk en economische groei
  9. Industrie, innovatie en infrastructuur
  10. Ongelijkheid verminderen
  11. Duurzame steden en gemeenschappen
  12. Verantwoorde consumptie en productie
  13. Klimaatactie
  14. Leven in het water
  15. Leven op het land
  16. Vrede, justitie en sterke publieke diensten
  17. Partnerschap om doelstellingen te bereiken

Meer informatie lees je op de website van MaatschapWij.

Bij a.s.r. doen we er alles aan om een bijdrage te leveren aan thema’s die in de maatschappij leven. Want om een verschil te maken moeten we de handen uit de mouwen steken. En daarin staan we niet alleen. Om te laten zien dat er in Nederland al veel wordt gedaan geven we mooie initiatieven een podium en laten we zien wat je zelf kunt doen om duurzamer te leven. #ditisdetijdvandoen

Lees ook:

Annebel Wouters

Meer verhalen over Duurzaam Leven