Welkom bij a.s.r.

Wij gebruiken technieken in de site die niet worden ondersteund door jouw browser. Wij ondersteunen wel alle laatste versies van Chrome, Safari, Firefox en Internet Explorer.

Verhuizen naar een andere koopwoning?

Je wilt verhuizen naar een andere koopwoning. Spannend, want er komt namelijk meer bij kijken dan het verplaatsen van je spullen van je oude naar je nieuwe huis. Want hoeveel kan én wil je lenen? Kun je je bestaande hypotheek aanpassen? Of is het beter om deze af te lossen en een nieuwe hypotheek af te sluiten? Op deze pagina laten we zien waar je allemaal op kunt letten.

Welke stappen doorloop je als je een nieuwe woning koopt?

Weet je wat de eventuele overwaarde of juist restschuld op je bestaande woning is? En weet je wat je ongeveer kunt lenen voor je nieuwe huis? Dan kun je op zoek. Hieronder vind je een stappenplan met een aantal praktische tips:

 • Stap 1: Op zoek naar je nieuwe huis

  Een huis kopen is iets dat je meestal maar een paar keer in je leven doet. Neem hiervoor dus je tijd. Maak een afspraak met een onafhankelijk adviseur. Dan weet je zeker welke hypotheek het beste bij je past. Vervolgens kun je gericht zoeken door:

   

  • Je woonwensen van tevoren op een rijtje te zetten. Bijvoorbeeld de gewenste locatie, het type woning en of je wel of geen tuin wilt.
  • Bijvoorbeeld Funda.nl en Jaap.nl te bezoeken. Hier kun je een eerste selectie maken.
  • Een woning te bezichtigen. Stel tijdens de bezichtiging altijd vragen aan de verkopende makelaar. Bijvoorbeeld over eventuele gebreken en bestemmingsplannen.

   

  Zoek je liever niet zelf? Schakel dan een makelaar in.

 • Stap 2: Huis gevonden? Breng een bod uit

  Heb je je nieuwe huis gevonden? En weet je hoeveel je kunt lenen? Dan kun je een bod uitbrengen. Schakel hiervoor een makelaar in of doe zelf de onderhandelingen. Wil je zelf onderhandelen over de prijs? Dan is het verstandig om eerst de woningprijzen in de omgeving te vergelijken of een taxatie te laten uitvoeren. Bepaal vervolgens je maximale prijs. Op internet kun je tips vinden over de beste onderhandelingsstrategie. Heb je je goed voorbereid? Dan kun je een bod uitbrengen of laten uitbrengen door de makelaar. Vervolgens is het wachten tot de verkopende partij reageert.

 • Stap 3: Koopcontract ondertekenen

  Is je bod geaccepteerd? Gefeliciteerd! Dan kun je het koopcontract tekenen. Daarna heb je nog 3 dagen om van de koop af te zien. Neem in het koopcontract ook ontbindende voorwaarden op, zoals een financieringsvoorbehoud. Zo zit je niet aan de aankoop vast als blijkt dat je toch geen hypotheek kunt krijgen.

 • Stap 4: Je hypotheek regelen

  Is het koopcontract getekend? Dan kun je op zoek naar een hypotheek. Maak een afspraak met een hypotheekadviseur zodat hij of zij voor je aan de slag kan. Je hypotheekadviseur kan je adviseren over welke hypotheek het beste bij je huidige en toekomstige leven past. En welke mogelijkheden er zijn om je bestaande hypotheek mee te nemen naar je nieuwe woning. Let op: het regelen van je hypotheek duurt soms langer dan je denkt. Zorg dat je binnen de termijn van het financieringsvoorbehoud blijft. 

 • Stap 5: Leverings- en hypotheekakte

  Is je hypotheek geregeld? Dan kun je de leverings- en hypotheekakte tekenen bij de notaris. Na ondertekening van de eerste akte ben je officieel eigenaar. De tweede akte geeft aan dat je je huis in onderpand hebt gegeven aan je hypotheekverstrekker in ruil voor je hypotheek.

  Gefeliciteerd! Je bent nu eigenaar van je huis. En je kunt dus starten met klussen, verbouwen of meteen verhuizen.

Waar kun je nog meer letten?

Heb je een koophuis met hypotheek en wil je verhuizen naar een ander koophuis? Dan is het nodig om je bestaande hypotheek aan te passen of een heel nieuwe hypotheek af te sluiten. Je kunt dan op een aantal zaken letten:

 • Aflossen of meenemen

  Bij verhuizing kun je je hypotheek boetevrij aflossen of gebruik maken van de a.s.r. meeneemregeling.

  Bij a.s.r. heb je twee keuzes:

  Boetevrij aflossen

  Je kunt bij verhuizing naar een ander koophuis je hypotheek boetevrij aflossen en een nieuwe hypotheek afsluiten. Het kan zijn dat aan jouw hypotheek een beleggingsverzekering of spaarhypotheekverzekering gekoppeld is. Dan bouw je een tegoed op waarmee je aan het einde van de looptijd (een deel van ) je hypotheek kunt aflossen. Je hebt dan twee mogelijkheden: Of je kunt je verzekering door laten lopen of je kunt deze beëindigen. Wij raden je aan om hierover contact op te nemen met je adviseur. 

  Je hypotheek meenemen

  Via de a.s.r. meeneemregeling kun je je hypotheek meenemen bij verhuizing. Je sluit dan een nieuwe hypotheek op je nieuwe huis en neemt onder voorwaarden het oude rentepercentage mee over de resterende duur van je rentevast periode. Dit kan gunstig voor je zijn als het oude rentepercentage laag is.

 • Hypotheekrenteaftrek

  Welke regels gelden, hangt af van wanneer je je hypotheek hebt afgesloten.

  Regels vanaf 1 januari 2013

  Heb je voor het eerst een hypotheek na 2012 afgesloten? Dan kom je alleen in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek als je voor een lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek kiest.

  Regels tot 1 januari 2013

  Heb je je eerste hypotheek vóór 2013 afgesloten? Dan mag je de fiscale mogelijkheden van je huidige hypotheek meenemen naar je nieuwe hypotheek. Voor 2013 mocht je de rente van je hypotheeklening 30 jaar lang volledig aftrekken van de belasting. Je hoefde niet af te lossen op je hypotheek. Daarnaast mocht je belastingvrij een vermogen opbouwen in een beleggingsverzekering of spaarhypotheekverzekering gekoppeld aan je hypotheeklening. Hiermee loste je aan het einde van de looptijd (een deel van) je hypotheeklening af.  Je mag de oude fiscale mogelijkheden alleen meenemen naar je nieuwe hypotheek tot het bedrag dat je in je huidige hypotheek hebt geleend. Wil je een hogere hypotheeklening afsluiten? Dan gelden voor het hogere bedrag de nieuwe fiscale regels. Om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek moet je dit gedeelte dan lineair of annuïtair aflossen.

 • Overwaarde of restschuld

  Verkoop je je huis met overwaarde? Of juist met verlies? Lees hier meer over de gevolgen

  Overwaarde

  Je hebt overwaarde als de actuele verkoopwaarde van je huis hoger is dan het hypotheekbedrag dat je moet aflossen. Bij overwaarde krijg je te maken met de bijleenregeling. Deze regeling verplicht je de overwaarde te gebruiken om de hypotheek op je nieuwe woning te verlagen. Doe je dit niet? Dan krijg je geen hypotheekrenteaftrek ter grootte van die overwaarde. Verkoop je je huis en verhuis je naar een huurwoning? Dan mag je de overwaarde van je huis na drie jaar huur besteden zoals jij dat wil. Lees meer over de bijleenregeling op Belastingdienst.nl.

  Restschuld

  Door de daling van de huizenprijzen kan het gebeuren dat je je huis verkoopt met verlies. In dat geval is de waarde van de woning lager dan je restant hypotheekbedrag. Lees meer over hoe je een restschuld kunt financieren.

 • Overbruggingshypotheek

  Als je al een nieuw huis hebt gekocht, maar je oude huis nog niet verkocht is.

  Heb je al een nieuw huis gekocht, maar is je oude huis nog niet verkocht? Dan is de overwaarde van je oude huis nog niet beschikbaar voor de financiering van je nieuwe huis. Bovendien krijg je te maken met dubbele lasten. Dit kun je oplossen met de overbruggingshypotheek van a.s.r. Dit is een tijdelijke hogere lening die loopt tot het moment dat je eigen woning is verkocht. Hiermee kun je ook eventuele extra lasten tijdelijk opvangen. Vraag je onafhankelijk adviseur naar de mogelijkheden en voorwaarden. Lees meer over de overbruggingshypotheek van a.s.r.

 • Financiële zekerheid bij overlijden

  Met een overlijdensrisicoverzekering zorg je voor acceptabele woonlasten voor je nabestaanden als jij en/of je partner overlijdt.

  Een overlijdensrisicoverzekering zorgt voor het uitbetalen van het gehele of gedeeltelijke hypotheekbedrag bij overlijden voor het einde van de looptijd van de hypotheek. Op die manier blijven de woonlasten acceptabel voor de nabestaanden bij overlijden. Ook zullen ze minder snel met een restschuld te maken krijgen. Bij de spaarhypotheek sluit je verplicht een overlijdensrisicoverzekering af.

Welke hypotheekvorm past bij jou?

Bij a.s.r. kun je kiezen uit vijf verschillende hypotheekvormen:

Heb je je hypotheek voor je eerste koopwoning na 2012 afgesloten? Dan heb je alleen nog maar recht op hypotheekrenteaftrek als je in maximaal 30 jaar je hypotheeklening tenminste annuïtair aflost. Dit is het geval bij de WelThuis lineaire hypotheek en de WelThuis annuïteitenhypotheek:

 

 

Aflossing Hypotheekrente-aftrek voor starters? Aflossing op het eind gegarandeerd? Vaste bruto maandlast tijdens rentevaste periode?
Meer informatie?
Annuïteiten- hypotheek tijdens de looptijd ja ja, je lost gedurende de looptijd af ja Bekijk onze welthuis annuïteitenhypotheek
Lineaire hypotheek tijdens de looptijd ja ja, je lost gedurende de looptijd af nee, deze daalt Bekijk onze welthuis lineaire hypotheek
Spaarhypotheek aan het eind van de looptijd nee ja, je lost aan het eind van de looptijd af vanuit de spaarverzekering ja Bekijk onze welthuis spaarhypotheek
Aflossingsvrije hypotheek aan het eind van de looptijd nee nee, je regelt zelf de aflossing ja Bekijk onze welthuis aflossingsvrije hypotheek
 Levenhypotheek  aan het eind van de looptijd  nee  nee, hangt af van gekozen levensverzekering  ja  Bekijk onze welthuis levenhypotheek
 

 


Heb jij kans op een restschuld?

En is dat erg? Krijg meer inzicht in je hypotheek.

Laat je adviseren

Neem voor meer informatie over het financieren van je nieuwe koopwoning contact op met een hypotheekadviseur. Een onafhankelijk verzekeringsadviseur kent zijn klanten. Dat vinden we bij a.s.r. belangrijk. Zo weet je zeker dat je een keuze maakt die ook echt bij jou past.