Ga naar de hoofdinhoud

Je wil goed zorgen voor de mensen waar je van houdt. Ook als je er niet meer bent. Als je overlijdt, lopen veel kosten gewoon door. Je hypotheek of huur bijvoorbeeld, of de studiekosten van je kinderen. Met de overlijdensrisicoverzekering van a.s.r. vang je de financiële risico’s op bij overlijden.


Zorg voor de mensen van wie je houdt
Stap 1: Je berekent je premie

Je ziet bij de berekening de premie die je gaat betalen. Die premie hangt af van de keuzes die je maakt. Bijvoorbeeld de ingangsdatum, hoe lang je wil dat de verzekering duurt, het verzekerd bedrag en of je rookt.

Stap 2: Je vraagt de verzekering online aan

Ga je akkoord met die premie? Dan kun je de verzekering meteen online afsluiten. Je vult in voor wie de verzekering is. En je moet bewijzen wie je bent door eenmalig in te loggen bij je bank (via iDIN).

Stap 3: Je vult de gezondheidsverklaring in

Als je een overlijdensrisicoverzekering aanvraagt, willen we weten hoe gezond je bent. Daarom krijg je van ons een e-mail met een link naar de Elektronische Gezondheidsverklaring van Balude. Via deze persoonlijke link vul je de gezondheidsverklaring in. Meestal is het invullen van een digitale gezondheidsverklaring voldoende. Soms is een medische keuring nodig. Lees meer over de medische beoordeling.

Stap 4: Je verzekering gaat in

Wij beoordelen je aanvraag. Zijn er geen bijzonderheden? Dan keuren wij de verzekering goed. Je verzekering begint op de ingangsdatum die jij hebt gekozen. Vanaf die datum betaal je premie. 

Bedenktijd

Vanaf de ingangsdatum heb je 30 dagen bedenktijd. Besluit je binnen die 30 dagen dat je de verzekering toch niet wil? Dan krijg je de betaalde premie en eventuele afsluitkosten terug.

Toch niet zelf afsluiten? Laat een adviseur je helpen.

Wil je hulp bij het afsluiten? Ga dan naar een adviseur. Die kijkt of de Overlijdensrisicoverzekering van a.s.r. past bij je wensen en situatie. En helpt je bij het afsluiten. Een adviseur kan kosten in rekening brengen.

Hoeveel je betaalt voor een overlijdensrisicoverzekering hangt af van:

 • de leeftijd van de verzekerde en een eventuele tweede verzekerde;
 • de duur (looptijd) van de verzekering;
 • het verzekerd bedrag bij overlijden. En of dit bedrag gelijk blijft of daalt;
 • het rookgedrag. Als je niet rookt, krijg je korting op de premie;
 • de gezondheid van de verzekerde(n).

Sluit je zelf online de verzekering af? Dan betaal je éénmalig 70 euro. Sluit je via een adviseur af, dan betaal je voor dat advies.

De verzekeringnemer

De verzekeringnemer is de persoon die de verzekering afsluit. Dit is de eigenaar van de verzekering. Meestal ben je dit zelf.

De verzekerde

Je kiest zelf wie de verzekerde is:

 • Jezelf.
  Verzeker je jezelf? Dan betalen we het verzekerd bedrag uit als jij overlijdt.
 • Iemand anders.
  Verzeker je iemand anders? Bijvoorbeeld je partner? Dan betalen we het verzekerd bedrag uit als die persoon overlijdt.
 • Jezelf en iemand anders.
  Verzeker je jezelf en iemand anders? Dan betalen we het verzekerd bedrag uit als één van jullie overlijdt. Daarna stopt de verzekering.
De begunstigde

De begunstigde is de persoon aan wie wij het verzekerd bedrag uitbetalen na overlijden. Er kan meer dan één begunstigde zijn. Bijvoorbeeld je kinderen.

We gebruiken een standaardbegunstiging. Deze zie je bij de aanvraag. 

Let op: Is je overlijdensrisicoverzekering gekoppeld aan je hypotheek? Dan krijgt de geldverstrekker het verzekerd bedrag als jij overlijdt.

Bedenk zelf welk bedrag je nabestaanden nodig hebben. Houd daarbij rekening met je huidige kosten en inkomsten. 

Kies of dit bedrag gelijk blijft of daalt tijdens de looptijd van de verzekering.

Gelijkblijvend bedrag

Bij een gelijkblijvend bedrag verandert het verzekerd bedrag niet tijdens de looptijd van de verzekering. Je nabestaanden krijgen altijd hetzelfde bedrag na overlijden. Deze verzekeringsvorm kies je als je verwacht dat de kosten gelijk blijven. Bijvoorbeeld als je een huurwoning hebt en je wilt dat je nabestaanden de huur kunnen blijven betalen. Voor een gelijkblijvende verzekering betaal je meer premie dan voor een dalende verzekering.

Annuïtair dalend bedrag

Bij een annuïtair dalende verzekering daalt het verzekerd bedrag elke maand. Deze verzekeringsvorm kies je in combinatie met een annuïtaire hypotheek. Kies voor de verzekering hetzelfde percentage als van je hypotheek. Het verzekerd bedrag is dan gelijk aan de hypotheekschuld die nog niet is afgelost.

Lineair dalend bedrag

Bij een lineair dalende verzekering daalt het verzekerd bedrag elke maand met een vast bedrag. Deze verzekeringsvorm kies je als jouw nabestaanden in de toekomst een lager bedrag nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat een steeds groter gedeelte van de hypotheek afgelost is. Of omdat de kinderen op een bepaald moment het huis uitgaan.

Kies zelf hoelang de verzekering duurt

De duur van je verzekering noemen we de looptijd. Welke duur je kiest, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Misschien wil je een verzekering afsluiten voor je kinderen, zodat zij kunnen studeren als jij er niet meer bent. Je kunt ook een verzekering afsluiten die even lang duurt als je hypotheek. Als je overlijdt kunnen je nabestaanden (een deel van) de hypotheek aflossen. Lees verder over de duur van je verzekering.

In sommige situaties kunnen wij besluiten om een lager bedrag uit te betalen. Of zelfs helemaal niets uit te betalen. Denk aan:

 • fraude bij het afsluiten van de verzekeringen
 • als er gelogen is over de doodsoorzaak
 • als de verzekerde zelfmoord pleegt binnen 2 jaar na de begindatum
Daarnaast gelden er bijzondere regelingen voor:
 • verzekerden die als militair gevechtshandelingen plegen
 • als Nederland in oorlog is
 • als er een terroristische aanslag gepleegd is
Lees voor meer informatie de voorwaarden van de overlijdensrisicoverzekering.

 

Bij overlijden van de verzekerde telt de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering mee voor de hoogte van de erfbelasting.

Vrijstelling van de erfbelasting

Voor nabestaanden geldt een vrijstelling voor de erfbelasting. Lees meer over vrijstellingen op www.belastingdienst.nl

Successiesplitsing

Soms kun je het betalen van erfbelasting voorkomen. Lees meer over successiesplitsing.

Loonheffing

De overlijdensrisicoverzekering valt in Box 3. Over de uitkering van je overlijdensrisico-verzekering hoeven je nabestaanden geen loonheffing te betalen.

Gezondheidsverklaring

Als je een overlijdensrisicoverzekering aanvraagt, willen we weten hoe gezond je bent. Daarom krijg je van ons een e-mail met een link naar de digitale Gezondheidsverklaring van Balude. Via deze persoonlijke link vul je de gezondheidsverklaring in. Meestal is het invullen van een digitale gezondheidsverklaring voldoende.

Extra informatie of aanvullend onderzoek

In de gezondheidsverklaring stellen we een aantal algemene vragen over jouw gezondheid. Sommige antwoorden kunnen voor de medisch adviseur reden zijn om meer te willen weten. De medisch adviseur kan dan vragen om extra informatie of een aanvullend onderzoek.

Gevolgen voor jouw levensverzekering

Afhankelijk van jouw gezondheid adviseert de medisch adviseur ons:

Je aanvraag te accepteren tegen normale voorwaarden en een normale premie.

Je aanvraag te accepteren tegen aanvullende voorwaarden en een normale premie.

Je aanvraag te accepteren tegen normale voorwaarden en een hogere premie.

Je aanvraag te accepteren tegen aanvullende voorwaarden en een hogere premie.

Je aanvraag tijdelijk niet te accepteren.

Je aanvraag niet te accepteren.

Lees meer over de medische beoordeling van a.s.r.

 

Wat is een Overlijdensrisicoverzekering

Je nabestaanden komen niet voor verrassingen te staan. Met onze overlijdensrisicoverzekering vang je financiële risico’s op bij overlijden. Want als jij overlijdt missen je nabestaanden niet alleen jou, maar ook jouw inkomen. Met een overlijdensrisicoverzekering kunnen je partner of kinderen bijvoorbeeld: 

 • de hypotheek aflossen
 • de huur blijven betalen 
 • financieel voor zichzelf blijven zorgen

Kies zelf welk bedrag en voor wie 
Je bepaalt bij het afsluiten zelf hoe hoog het verzekerd bedrag is en wie dit bedrag krijgt. De persoon of personen aan wie wij het verzekerd bedrag betalen na overlijden zijn de begunstigde(n). 

Je kunt de verzekering ook afsluiten op twee levens, bijvoorbeeld voor jezelf en je partner. Dat betekent dat wij het verzekerd bedrag betalen als één van jullie beiden overlijdt. Daarna stopt de verzekering.

Overlijdensrisicoverzekering van a.s.r.

Met een overlijdensrisicoverzekering voorkom je financiële zorgen voor je nabestaanden. Dat geeft rust en ruimte.

Het bestaansrecht van a.s.r. is mensen helpen. We helpen klanten bij het delen van risico’s en het opbouwen van vermogen. Dit doen we met producten die niet alleen nú goed zijn voor jou, maar ook op de lange termijn. Zo laat je je partner financieel goed achter bij overlijden Twijfel je? Over hoe je onze overlijdensrisicoverzekering het beste bij je persoonlijke situatie laat passen? Vraag dan persoonlijk advies. Premie berekenen en afsluiten Verzekering wijzigen Verzekering stopzetten Inloggen Service en contact Overlijden melden bij nabestaandendesk Je overlijden zo goed mogelijk voorbereiden? Medische beoordeling Standaardbegunstiging Meer over erfbelasting en successiesplitsing Verzekeringskaart Voorwaarden Brochure Vergelijkingskaart
Overlijdensrisicoverzekering
{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 10000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedemorgen, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":false,"PEN_C_IDV2":false,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":false,"SCH_Pac_C_ASRNL":false,"SCH_Pdb_C_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":false,"ARD_C_DB":false,"ARD_C_KLANTADVIES":false}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }