Home Blogs van a.s.r. 4 x wat het regeerakkoord betekent voor je financiële gezondheid

4 x wat het regeerakkoord betekent voor je financiële gezondheid

‘Om zien naar elkaar, kijken naar de toekomst’
24 december 2021

Het nieuwe regeerakkoord ligt op tafel! De coalitiepartijen (VVD, D66, CDA en ChristenUnie) hebben op 15 december 2021 het regeerakkoord ‘Omzien naar elkaar, kijken naar de toekomst’ gepresenteerd. Hiermee maken de partijen de plannen voor de komende kabinetsperiode (2021 – 2025) bekend. Deze plannen hebben onder andere impact op de financiële gezondheid van Nederlanders. In dit blog lichten we 4 onderwerpen uit die jou mogelijk raken.

Ontdek wat kan, krijg een plan

Wil je weten hoeveel je nodig hebt voor jouw financiële doel? Krijg in 10 minuten inzicht in jouw situatie en ontdek wat kan.

Doe de check
Houd er rekening mee dat dit plannen zijn en dat de totstandkoming ervan nog onzeker is.
1. Minimumloon wordt verhoogd 

De coalitie wil werken belonen door het minimumloon te verhogen. Een wettelijk minimumuurloon wordt ingevoerd op basis van een 36-urige werkweek. Het wettelijk minimumloon wordt vanaf 2024 stapsgewijs verhoogd met 7,5%. De meeste uitkeringen (zoals de bijstandsuitkering) stijgen mee, behalve de AOW (Algemene Ouderdomswet). Dit is bijzonder, want de AOW stijgt normaal wél mee met het minimumloon. Op die manier blijft de koopkracht van AOW’ers namelijk behouden.

Hogere ouderenkorting voor AOW’ers 

Om AOW’ers tegemoet te komen komt er een hogere ouderenkorting. Dit is in de vorm van belastingvoordeel. Wat deze ouderenkorting precies inhoudt is nog niet duidelijk. De ANBO (Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen) is er in ieder geval niet blij mee. “Mensen met alleen een AOW of met een klein aanvullend pensioen hebben hier niets aan”, laten zij in dit artikel weten als reactie op het regeerakkoord.

2. Er komt een AOV voor alle zzp’ers

Ben je zzp’er en heb je op dit moment geen AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering)? Het pensioenakkoord brengt daar verandering in. Als zzp’er ben je straks verplicht om een AOV af te sluiten. Zo ben jij beschermd tegen de gevolgen van arbeidsongeschiktheid en voorkom je dat je in de (financiële) problemen komt. Ook komen de kosten en risico’s van onverzekerden dan niet meer terecht bij de samenleving. Dat vindt het kabinet wel zo eerlijk.

Zelfstandigenaftrek wordt afgebouwd

Wat ook goed is om te weten als zzp’er, is dat de zelfstandigenaftrek vanaf 2023 met stappen van € 650 wordt teruggebracht tot maximaal € 1.200 in 2030. Nu mogen zzp’ers nog € 6.670 aftrekken bij hun belastingaangifte. In de kabinetsperiode is er sprake van een compensatie via de verhoging van de arbeidskorting.  

Ooit is de zelfstandigenaftrek ingevoerd om het ondernemerschap te stimuleren. Het kabinet vindt dat de fiscale verschillen tussen werknemers in loondienst en zzp’ers te groot worden. Zeker nu er steeds meer zzp’ers zijn. Sinds 2003 is het aantal zzp’ers met 514.000 toegenomen.      

Lees ook: Als zzp'er pensioen opbouwen: 5 manieren waarop je dat fiscaal voordelig kunt doen

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang maandelijks financiële tips en verhalen over hoe andere mensen toewerken naar hun doelen. Je maakt dan meteen kans op het boek "In 3 stappen naar vrijheid" van Freek Verhaak.

Auteur Freek Verhaak van het boek 'In 3 stappen naar vrijheid"| Ik denk vooruit | Financieel inzicht | a.s.r.
3. Kinderopvang wordt goedkoper

Het kabinet wil de kinderopvang gratis maken. Dit geldt voor werkende ouders met kinderen tot 12 jaar. Het idee is om de kinderopvang eerst voor 95% te vergoeden en op de langere termijn zelfs voor 100%. De toeslag wordt direct uitgekeerd aan kinderopvanginstellingen. Zo krijgen ouders niet te maken met grote terugvorderingen.

Werken en zorgen makkelijker te combineren

“Zorgen voor je kinderen en fulltime werken is in Nederland niet makkelijk te combineren. Dat heeft onder andere te maken met de kinderopvang die duur is”, zegt Liesbeth Staats in dit interview over de vraag waarom veel vrouwen (70%) parttime werken in Nederland. 

Door de kinderopvang straks grotendeels te vergoeden, wordt het voor ouders makkelijker om allebei te werken. Een gevolg hiervan kan zijn dat meer vrouwen (meer) gaan werken waardoor de financiële zelfredzaamheid wordt vergroot. 

4. Lagere energierekening door verduurzaming

Verduurzamen zorgt voor minder uitstoot en een comfortabel huis. Maar óók voor een lagere energierekening. Het kabinet gaat aan de slag met beleid om huizen en bedrijfspanden te verduurzamen. Te beginnen met isoleren. Woningen die het slechtst geïsoleerd zijn, zijn als eerste aan de beurt. Aan huishoudens met een laag- en middeninkomen wordt (extra) ondersteuning geboden. Daarnaast wil het kabinet bevorderen dat verhuurders huurwoningen met slechte isolatie te verduurzamen. Woningen die slecht geïsoleerd zijn mogen op termijn zelfs niet meer worden verhuurd.

Lees ook: Zo isoleer je zelf goedkoop je huis: 4 tips

Annelies Heinen

Meer verhalen over Ik denk vooruit