Groene gevels en verticale bossen zijn voor veel stedenbouwkundige problemen een oplossing – denk aan het opvangen van regenwater. Het regent steeds vaker en harder waardoor hevige regenval voor overstromingen kan zorgen. Steden raken ook steeds meer oververhit door de vele gebouwen. Het vasthouden van het regenwater is een goede manier om die verhitting tegen te gaan. En het gevelgroen biedt insecten en vogels een leefomgeving op een plek waar de biodiversiteit steeds vaker ver te zoeken is.
Ons hoofdkantoor in Utrecht heeft sinds de renovatie ook een groene gevel. Die renovatie is uitgevoerd volgens BREEAM Excellent-standaard, met veel aandacht voor duurzaamheid. De ‘groene huid’ van het gebouw is niet alleen heel mooi, maar zorgt ook voor isolatie, luchtzuivering en dat vogeltjes op ons kantorenpark in Rijnsweerd toch lekker kunnen nestelen in speciale nestkastjes die in de groene wand zijn aangebracht.
Het horizontale groen hebben we ook opnieuw aangelegd. De tuin om ons pand grenst aan de Ecologische Hoofdstructuur, een netwerk van belangrijke natuurgebieden in Nederland. Dieren kunnen zich binnen de gebieden goed verplaatsen. Er zijn ook broeihopen voor ringslangen, diverse insectenhotels en vleermuiskastjes. Niet alleen op de grond, maar ook op de diverse etages van het gebouw hebben we tuinen, zowel binnen als buiten. De daktuinen buiten vangen regenwater op en zorgen dat het water vertraagd wordt afgevoerd naar de omgeving.
Steeds meer gebouwen krijgen een groene gevel, maar wist je dat Utrecht als eerste stad in Nederland een echt verticaal bos krijgt? Volgend jaar zal naast de jaarbeurs een negentig meter hoge groene woontoren verrijzen. Op de gevel zullen zo’n tienduizend planten en bomen komen te staan, vergelijkbaar met 1 hectare bos. Het project heet ‘Wonderwoods’ en is van de Italiaanse architect Stefan Boeri, die eerder al goede sier maakte met zijn ‘Bosco Verticale’ in Milaan. Daar valt onze groene gevel natuurlijk bij in het niet.