Home Blogs van a.s.r. Wandelen Koen Weijland: ‘er zijn altijd wel mensen die fitter zijn’

Koen Weijland: ‘er zijn altijd wel mensen die fitter zijn’

21 september 2020
Wat is e-sporten? Hoe ziet het leven van een e-sporter eruit? En is het belangrijk om fit te zijn als e-sporter? Als voormalig e-sporter bij Ajax en YouTuber kan Koen Weijland hier alles over vertellen. In de podcastserie ‘een blokje om’ van a.s.r. Vitality geeft hij ons een kijkje in het leven van een professioneel gamer. “Er zijn altijd wel mensen die fitter zijn, maar het is vooral belangrijk dat je jezelf fit genoeg vindt.”

Podcast: een blokje om met Koen Weijland

Tip: beluister de podcast tijdens een blokje om en kom een stap dichterbij je weekdoel!

E-sporten is een topsport

Voor veel Nederlanders is e-sporten nog een onbekende term. In 2016 was Koen de eerste die zich als e-sporter bij een voetbalclub aansloot. Hij speelde FIFA op professioneel niveau en dat is volgens hem wel degelijk vergelijkbaar met een topsport. “Zeker als je dan een voetbalshirt van Ajax aantrekt, voelt het echt topsport-waardig”, vertelt Koen.

“Dat komt door de hoge druk en de grote toernooien waar veel van afhangt.” Net als met echt voetbal zijn er voor FIFA wereldkampioenschappen. Het begint online met kleinere kwalificaties, maar als je het daar goed doet mag je naar de grote fysieke toernooien. Die toernooien gaan samen met een goede fysieke en mentale voorbereiding en de nodige prestatiedruk. Topsport dus.

Hoe belangrijk is fit zijn als e-sporter?

Ook voor e-sporters is het erg belangrijk om fit te zijn. Mentale en fysieke fitheid zijn namelijk aan elkaar verbonden, geeft Koen aan. “Ik ben ervan overtuigd dat als je fysiek fit bent, je op de langere termijn consistent en beter presteert.” Volgens hem is e-sporten dan ook vooral op het mentale vlak een topsport. Daarvoor is werken aan je lichamelijke gezondheid zeker van belang. “Als je fit bent en gezond leeft, kun je je langer en beter focussen.” En dat is wel zo handig tijdens een potje FIFA, toch? 

Gamen en fit zijn gaan wél samen

Hoe blijf je fit als je de hele dag achter een beeldscherm zit? Veel mensen gaan er vanuit dat e-sporters veel achter hun spelcomputer zitten en daardoor weinig bewegen. Koen is zich dan ook erg bewust van het beeld dat hij uitdraagt naar zijn kijkers op YouTube. “Ik wil niet degene zijn die alleen maar achter zijn playstation zit. Het beeld dat jongens alleen maar gamen, wil ik niet uitdragen.” 

Gamen en fit zijn gaan volgens Koen namelijk wél samen. Daarom laat Koen op social media duidelijk zien dat hij veel beweegt. Voetballen, krachttraining en hardlopen. Daar haalt hij energie uit. “Het is vooral belangrijk dat je er plezier uit haalt.” Dan is fit zijn een leuke bijkomstigheid. 

Wat is eigenlijk de definitie van fit? Wanneer ben je fit? Fitheid betekent voor iedereen wat anders, vertelt Koen. Op de vraag of hij topfit is, reageert hij dan ook: “Topfit is maar een term. Er zijn altijd wel mensen die fitter zijn, maar het is vooral belangrijk dat je jezelf fit genoeg vindt.” 

Lezersvragen: wat vindt Koen? 

In de podcastserie ‘een blokje om’ stellen we onze gasten leuke ingezonden lezersvragen over hun levensstijl:

Wat is jouw gouden tip om geen vierkante ogen te krijgen?
“Stel bepaalde doelen voor jezelf! Ga sporten of wandel naar de supermarkt. Raak je telefoon niet meer aan na 21:00 uur ‘s avonds, dan slaap je met meer rust in je hoofd. Voor mij werkt een activity tracker ook goed. Die geeft aan wanneer ik op moet staan. Soms ben je zo gefocust op je werk zonder dat je het doorhebt zo weer één uur zit.”

Hoe ga je om met kinderen die alleen maar willen gamen? Heb je tips?
“In ieder geval niet verbieden, dat werkt averechts. Kijk naar de dingen die ze gedaan moeten hebben voordat ze mogen gamen. Hebben ze bijvoorbeeld hun huiswerk af? Ik vind het een hele sterke regel dat kinderen het in elk geval goed doen op school. Dan pas mogen ze gamen.”

Wat voor effect heeft gamen op je relatie?
“Dat is bij mij anders, want gamen is mijn werk. Ik game zelden voor mijn lol. Ook gamede ik al voordat ik mijn vriendin leerde kennen, dus zij weet niet anders. Verder is het ook echt leuk om samen een spel te spelen.”

Meer lezen of luisteren?

Lees ook onze interviews met:

Ga een blokje om met a.s.r. Vitality

Zet jij dagelijks genoeg stappen? Dan kun je daarvoor beloond worden! Doe mee met het beweegprogramma van a.s.r. Vitality en ontvang de leukste beloningen. Hoe het werkt? Jij beweegt, wij belonen!

Door stappen te zetten of je hartslag te verhogen verdien je Vitality Punten in de app. Die punten kun je inwisselen voor wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse beloningen. Wat dacht je van een cadeaukaart van Bol.com en Zalando of elke maand cashback op je Apple Watch of Fitbit? Ideaal!

Nieuwsgierig geworden?  

Vitality

Meer verhalen over Vitaliteit