Ga naar de hoofdinhoud
Home Zzp’er Johan (49): “Na m'n hartinfarct wilde ik beter met geld omgaan”
Zzp'er, Johan Struwe, man, boot, pensioen, beleggen, Ik denk vooruit

Zzp’er Johan (49): “Na m'n hartinfarct wilde ik beter met geld omgaan”

27 januari 2023

Johan werd ‘met een zilveren lepel in de mond geboren’, zoals hij dat zelf zegt. Financiële stress was er dus nooit, wel zakelijke stress. Als hij in 2016 een dubbele hartinfarct krijgt, gooit Johan het roer letterlijk en figuurlijk om. Hij maakt van zijn passie zijn werk en wordt professioneel visgids. Zijn pensioen heeft hij zo goed als geregeld. Met dank aan een winkelpand in Amsterdam en zijn beleggingen.

Zelf beleggen voor je pensioen?

Door zelf voor je pensioen te beleggen, kun je profiteren van belastingvoordeel. Benieuwd hoe dit werkt?

Ontdek Persoonlijk pensioen
Een welvarende jeugd

Johan is geboren en getogen in de Amsterdamse Jordaan. Zijn ouders hebben een goedlopende sigarenwinkel in de Haarlemmerstraat. Het ontbreekt Johan en zijn jongere broer aan niets. Als ze iets wilden, kregen ze het vrijwel altijd. “Of ik dat zelf ook zo gedaan zou hebben, betwijfel ik. Maar ik neem mijn ouders niets kwalijk. Ze wilden gewoon het beste voor ons.” 

Die opvoeding helpt Johan alleen niet om een financieel bewustzijn te ontwikkelen. “Al het geld dat ik verdiende, ging er twee keer zo hard weer uit. Ik ben lang bij mijn ouders blijven wonen, waardoor ik geen kosten had. Sparen deed ik niet aan. Als ik een maand niet uitkwam, waren mijn ouders nooit te beroerd om bij te springen. Die zilveren lepel hè,” glimlacht hij. 

Dubbele hartinfarct als keerpunt

Jarenlang heeft Johan verschillende banen – marinier, medewerker in een kippenslachterij en timmerman – gehad. Daarna werkt Johan bijna 10 jaar als commercieel medewerker en manusje-van-alles bij een verhuurbedrijf. “Ik maakte lange dagen, het was enorm druk en stressvol. De eerste keer dat ik heftige steken in mijn borst voelde, was in de auto op weg naar werk. Ik reed op een tweebaansweg, dus kon niet stoppen. Tegen de tijd dat ik bij werk aankwam, was de pijn weer gezakt. Dus ging ik maar weer gewoon aan de slag. 

Drie dagen later kreeg ik ‘s nachts opnieuw enorme kramp. Toen heb ik toch maar een afspraak met de huisarts gemaakt, die me doorstuurde naar het ziekenhuis. Daar werd ik in alle haast naar de hartbewaking gestuurd. Wat bleek: ik had een dubbele hartinfarct.. Ik, een gezonde, sportieve man van 42 jaar een hartinfarct? Dat zette alles op z’n kop.”

Financieel bewustzijn

Zijn werkgever geeft Johan drie maanden om tot rust te komen. Die tijd brengt hij vooral op het water door. Als klein jongetje is Johan al bezeten van vissen. “We woonden naast een hengelsportzaak, waar ik vele uren doorbracht. Daar hingen foto’s aan de muur van mensen met een grote vis die ze hadden gevangen. Prachtig vond ik dat. Ik viste vaak in de gracht voor ons huis of in het Noord-Hollands Kanaal bij ons tweede huis in Schoorldam. Om vijf uur zette ik de wekker om een mooi plekje aan het water te vinden. Daar zat ik dan de hele dag in m’n eentje te vissen. Gelukkiger kon je me niet krijgen.”

Het financieel bewustzijn kwam alsnog 

Na zijn infarct weet Johan één ding heel zeker: hij wil niet meer naar die stressvolle baan. Naast dat hij veel vist, leest hij in die tijd ook veel boeken over persoonlijke ontwikkeling. “Tijdens het lezen realiseerde ik me hoe ontzettend onverstandig ik met mijn geld omging. Ergens las ik de uitspraak dat ‘jij niet voor je geld zou moeten werken, maar je geld voor jou moest werken’. Dat bleef hangen. Langzaam maar zeker ontwikkelde ik alsnog het financiële bewustzijn dat ik nooit had. Vanaf dat moment ging ik heel anders kijken naar mijn geld en waaraan ik het uitgaf.”

Van passie naar beroep: Johan wordt visgids

Het is het begin van een nieuw leven. Het heeft veel impact op Johan’s uitgavenpatroon. Hij koopt geen nieuwe kleren meer en gaat veel minder vaak uit eten. Daarnaast beïnvloedt het ook Johans ideeën over wat hij met de rest van zijn leven wil doen. “Steeds vaker vroegen mensen of ze met me mee mochten vissen. Die stapten vervolgens na afloop heel enthousiast en dankbaar van de boot af. Daar moet ik iets mee doen, dacht ik. Ik zag het als dé kans om van mijn passie mijn beroep te maken. Ik werd visgids.”

Riant pensioen als zzp’er

Dat Johan die keuze kan maken, heeft veel te maken met die zilveren lepel. “In loondienst verdiende ik altijd rond het minimumloon en heb ik wel wat pensioen opgebouwd. Dit is alleen lang niet genoeg om ooit van rond te kunnen komen. Daar heb ik me nooit druk om gemaakt. Dat komt vooral doordat de voormalige winkel van mijn ouders, gevestigd op een prachtige locatie in Amsterdam, ooit voor mij is. Het pand wordt verhuurd voor een paar duizend euro per maand. Zolang mijn ouders leven, hebben zij het vruchtgebruik. Maar ooit zijn die maandelijkse huurinkomsten voor mij. Daarmee is mijn oudedagvoorziening zo goed als zeker al geregeld. Mijn jongere broer erft het ouderlijk huis.”

Visgids zijn is geen vetpot  

Toch voelt Johan de drang om ook een eigen kapitaal op te bouwen. “Misschien wel vooral omdat ik dat vroeger nooit gedaan heb. Maar vergis je niet: visgids zijn is geen vetpot. Het is een hele materiaal-intensieve business. De afgelopen jaren kocht ik een grotere boot, en ik moet continu materiaal vervangen. Dan hebben we het nog niet eens over brandstof gehad. Qua salaris kom ik net boven het minimumloon uit. Als het drie weken regent, verdien ik drie weken niets. Daar zit de ‘winst’ dus niet. Die zit hem in het feit dat ik nu heel bewust en verstandig met mijn geld omga. Cindy en ik hebben geen kinderen, dat scheelt ook.” Inmiddels is Johan ook freelance redacteur bij een bekend Nederlands vismagazine. "Dat is een prachtige extra uitdaging erbij."

Beginnen met beleggen als zzp’er

Het grootste deel van zijn inkomsten investeert Johan meteen weer in zijn onderneming. Naast een boot, veel nieuwe hengels en ander materiaal, investeert hij onder meer in een mooie website. Als alles naar tevredenheid staat, begint hij met beleggen om vermogen op te bouwen.

Beleggen voor pensioen

Johan volgt een workshop van een beleggingsexpert. “Die vertelde over verschillende manieren van beleggen. Ik wilde vooral dat het me niet teveel tijd zou kosten en dat ik niet te veel risico zou nemen. Ik kwam uit op ETF's. Inmiddels investeer ik een jaar in dezelfde ETF, dat al jarenlang een gemiddeld rendement van 10% heeft. Elke maand koop ik een nieuwe participatie van die ETF. Dat is eigenlijk het enige moment waarop ik naar mijn beleggingen kijk. Ik maak me er nooit zorgen over.. Dat is misschien niet voor iedereen zo, dus je moet je goed afvragen of beleggen iets voor jou is. Voor mij is beleggen in ieder geval de meest slimme manier om mijn geld voor me te laten werken.”

 

Lees ook: Zzp'er Henrik wacht op beste instapmoment voor beleggen: bestaat dat?

Stoppen met werken voor zijn 60ste

Voor zijn 60ste hoopt hij te stoppen met werken en samen met Cindy van hun oudedag te kunnen genieten. "Van de maandelijkse huurinkomsten van het winkelpand kunnen we meer dan ruim leven. En ik hoop tegen die tijd mijn bedrijf voor een leuk bedrag te verkopen. Daarnaast heeft Cindy altijd bij dezelfde werkgever gewerkt en daar een goed pensioen opgebouwd. Alles wat mijn beleggingen opleveren, is mooi meegenomen."

Beleggen voor je pensioen met belastingvoordeel?

Als je belegt voor je pensioen op een lijfrentebeleggingsrekening, profiteer je van belastingvoordeel. Omdat je geld vaststaat tot je pensioendatum. Daarna betaal je wel belasting. Je bepaalt zelf hoeveel en wanneer je inlegt. Binnen de grenzen van jouw jaarruimte. Benieuwd of beleggen voor je pensioen iets voor jou is?

Stap over naar Persoonlijk pensioen | Mobile

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
De beleggingsonderneming a.s.r. Vooruit is onderdeel van a.s.r.


Meer verhalen over beleggen voor je pensioen

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 10000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedenacht, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":false,"PEN_C_IDV2":false,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":false,"SCH_Pac_C_ASRNL":false,"SCH_Pdb_C_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":false,"ARD_C_DB":false,"ARD_C_KLANTADVIES":false}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }