Als je te veel uren of dagen achter elkaar werkt of wanneer je te veel druk ervaart, kun je last krijgen van werkstress. Het kan ook komen door privéomstandigheden of door de werk-privé balans, maar de stressklachten ervaar je meestal tijdens je werk. Wat zijn de oorzaken en wat kun je ertegen doen?
Als ondernemer ben je waarschijnlijk wel gewend aan strakke deadlines of een weekendje doorwerken. Je hebt zelf voor het ondernemerschap gekozen en daar hoort stress af en toe nu eenmaal bij. Toch is het belangrijk om eens na te gaan of bepaalde zaken in jouw gedrag of denkpatroon veranderen. Dat kunnen namelijk signalen zijn van werkgerelateerde stress. En wanneer je daar te lang mee rondloopt, kun je in een burn-out terecht komen.
Als compensatie voor de werkdrukte drink je bijvoorbeeld meer dan normaal. Of je kunt de laatste tijd maar moeilijk beslissingen nemen. En dan raak je ook nog eens snel geïrriteerd. Dit soort gedrag kan allemaal wijzen op werkstress. Dat heb je zelf misschien niet direct door. Ook kunnen klachten leiden tot minder creativiteit of het vermogen om het totale plaatje te zien. Je blijft dan vaak hangen in details. En zo wil je natuurlijk niet werken voor een klant.
Naast deze gedragingen, kun je ook fysieke en mentale klachten krijgen. Is dat het geval? Ga dan eens in gesprek met een gespecialiseerde coach of arbeidsdeskundige.
Lichamelijke klachten:
- nek- of rugklachten;
- maagpijn;
- duizeligheid of vermoeidheid;
- hartkloppingen;
- ’s nachts wakker liggen.
Geestelijke klachten:
- prikkelbaar;
- sneller emotioneel;
- somber of veel piekeren;
- angstig;
- gevoel van eenzaamheid.
Werkstress is beroepsziekte nummer 1 volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het aantal werkstress gerelateerde klachten stijgt onder de werkende bevolking.
Met kleine veranderingen in jouw manier van ondernemen, kun je vervelende werkgerelateerde stressklachten voorkomen of verminderen. Ga de slag met een paar tips en zorg goed voor jezelf!
- Blok je agenda niet helemaal vol, maar plan 15% vrij voor alle ‘onvoorziene’ zaken. Bijvoorbeeld een extra opdracht van een klant.
- Zet alle pushmeldingen en pop-ups uit tijdens je werk. Anders kun je je nooit lang concentreren op één taak en krijg je een opgejaagd gevoel.
- Een wijze les is: hoe drukker je bent, hoe méér je moet mediteren. Nu hoef je je niet direct aan te melden bij een yogaklas, maar probeer eens 3 momenten op een dag even helemaal nergens aan te denken. Loop bijvoorbeeld een rondje om je hoofd even leeg te maken. Of download een meditatie-app zoals Headspace.
- Zeg eens ‘nee’. Je houdt dan meer concentratie en focus over voor je andere klussen. En je stelt niemand teleur, omdat je zaken niet afkrijgt, waardoor je weer stress krijgt.
- Lig je te malen in bed? Schrijf het van je af op een to-do-lijstje, dan is de kans groter dat je met een opgeruimd hoofd in slaap valt.
Je sluit niet elke dag een arbeidsongeschiktheidsverzekering af. Daarom bieden wij je de mogelijkheid vragen te stellen tijdens een vrijblijvend informatiegesprek. Wij helpen je graag.
Dit kan telefonisch via (030) 278 03 35 op werkdagen van 8.30 tot 17.30 uur of via ons contactformulier.