Alles wat je moet weten over spanning en werkdruk

Als ondernemer heb je het ongetwijfeld druk en maak je hoogstwaarschijnlijk stressvolle momenten mee. Je krijgt ineens een belangrijke deadline van een klant en wilt er naast je onderneming ook zijn voor je gezin. Tijdgebrek is de nummer één uitdaging voor ondernemers en zzp’ers. Hierdoor krijg je al snel te maken met stress. Hoe ga je daarmee om en hoe voorkom je langdurige stress? We geven je tips.
Lees meer over stress bij ondernemers
Wat is stress?

Stress wordt vaak omschreven als een onrustig gevoel in je lijf, bijvoorbeeld in je benen, hoofd of buik. Maar stress kan ook cognitief of in je gedrag te zien zijn. Bij stress ervaar je spanning of druk. Nadert een belangrijke deadline? Of probeer je naast je drukke baan ook een levendig sociaal leven te onderhouden? Dan heb je waarschijnlijk weleens te maken met stress. Meestal ben jij zelf de veroorzaker van stress, omdat je bijvoorbeeld veel van jezelf verwacht. Maar stress kan ook veroorzaakt worden door je omgeving. Voel je soms druk van anderen om te blijven presteren? Stress ervaren we allemaal verschillend, en toch verdelen we stressgevoelens onder in twee categorieën: acute en langdurige stress. 

Een beetje stress is gezond
Maar eerst even dit: een beetje stress is goed. Sterker nog, het is heel gezond! Stress zorgt namelijk voor adrenaline waardoor je als ondernemer goed presteert. Let er wel op dat stress niet omslaat in langdurige stress, dan kan het je namelijk juist tegenwerken. Hoe langer je doorgaat op adrenaline, hoe meer reserves in je lichaam worden gebruikt. En dan is het wachten tot je lichaam zegt: ‘Ho stop!’ Eigenlijk is het dan al te laat. 
Stress kan je onderverdelen in twee soorten: 
Stress is onder te verdelen in twee soorten: acute en langdurige stress. Dit is het verschil tussen beide soorten.
Acute stress 
Bij acute stress zorgt je lijf ervoor dat je zo goed mogelijk functioneert. Je lichaam maakt het stresshormoon adrenaline aan waardoor je alerter bent, je bloeddruk stijgt, je hartslag omhoog gaat en je ademhaling versnelt. Jouw lichaam doet dit zodra het in gevaar denkt te zijn. Gelukkig is acute stress meestal niet gevaarlijk. Deze vorm van stress ervaren we namelijk allemaal weleens. Denk bijvoorbeeld aan een pitch waarvoor je gespannen bent. Zodra je deze stressvolle taak hebt volbracht merk je dat je lichaam weer tot rust komt. Bij langdurige stress ligt dit anders.
Langdurige stress

Bij langdurige stress ervaar je een constant onrustig gevoel omdat je voortdurend onder spanning staat. Tijdens een gevoel van stress komen andere vitale lichaamsprocessen op de tweede plaats, zoals je spijsvertering of jouw immuunsysteem. De productie van cholesterol wordt daarentegen juist opgevoerd. Tijdens een stressvolle situatie heeft het lichaam namelijk meer brandstof nodig, maar bij langdurige stress is dat niet aan de orde. Wanneer je continu onder stress staat, wordt de kans op hart- en vaatziektes en overgewicht verhoogd. Andere gevolgen van langdurige stress zijn: slaapproblemen, prikkelbaarheid en overspannen zijn. Bij langdurige stress kun je zelfs een burn-out krijgen. Het is dus erg belangrijk om deze stresssymptomen te voorkomen. Als ondernemer wil je namelijk lekker aan het werk blijven. Signaleer dus op tijd symptomen die werkstress veroorzaken en voorkom dat problemen verergeren. 

Wat zijn oorzaken van stress bij ondernemers? 

Als zzp’er of ondernemer werken lijkt ideaal: niemand die je op de vingers kijkt, zelf je tijd indelen en bepalen hoeveel je wilt verdienen. Toch kan het ondernemerschap ervoor zorgen dat je meer stress ervaart dan iemand in loondienst. Want je eigen tijd indelen, zelf naar werk zoeken en je eigen administratie bijhouden zijn mogelijke stressfactoren die niet structureel aanwezig mogen zijn. En zo zijn er nog allerlei andere oorzaken te bedenken waardoor je gestrest raakt. 

Hoe kun je als ondernemer met stress omgaan?

Ervaar je stress? Dan is het goed om nog eens te kijken naar de balans tussen werk en privé, spanning en ontspanning en tussen belasting en je belastbaarheid. Het begint vaak met het veranderen van je eigen gedrag, daarom is het goed om in kaart te brengen wat jou stress oplevert. De eerste stap is herkenning en acceptatie. Vervolgens kun je een plan maken om stress te verminderen

De arbeidsdeskundige helpt je met stressklachten

Met de arbeidsongeschiktheidsverzekering van a.s.r. helpen we je niet alleen met een financieel vangnet, maar helpen we je ook preventief. Zo kan een arbeidsdeskundige je bijvoorbeeld helpen om te gaan met stress. Meer weten over onze AOV's en of het iets voor jou is?

Wij helpen je graag