Home Blogs van a.s.r. DIY kerst: 5 x creatieve tips voor een low budget kerst

DIY kerst: 5 x creatieve tips voor een low budget kerst

14 december 2021

Voor een gezellige kerst trekken we onze portemonnee graag open. Gemiddeld geeft een huishouden tussen de € 400 en € 500 uit aan het kerstfeest. Ik, Larissa (stagiair contentmarketing bij a.s.r.), zocht uit hoe je deze kosten kan verlagen. Hoe zorg je voor een low budget kerst zónder de pret te drukken? Maak er een DIY kerst (Do It Yourself kerst) van! In dit blog geef ik je hier 5 creatieve tips voor.

Ontdek wat kan, krijg een plan

Wil je weten hoeveel je nodig hebt voor jouw financiële doel? Krijg in 10 minuten inzicht in jouw situatie en ontdek wat kan.

Doe de check
Tip 1: besparen op het kerstdiner 

Wat doen jullie met eten tijdens kerst? Voor het kerstdiner zijn er verschillende tradities. Sommige mensen zetten het liefst zelf een uitgebreid kerstdiner in elkaar. Anderen toveren liever het gourmetstel op tafel. Maar er zijn ook mensen die zich liever laten verwennen in een restaurant. In een restaurant betaal je voor een 5-gangendiner gemiddeld € 61 per persoon. Naast dit prijskaartje is het vanwege corona niet eens mogelijk om ’s avonds uit eten te gaan. Dan toch maar gourmetten? Als je niet oplet kunnen de kosten daarvoor ook hoog oplopen. Zeker als je (veel) vlees inslaat. Want of je vlees nu koopt bij een slager of in de supermarkt; vlees is nou eenmaal best prijzig.

Vlees invriezen

Wil je tóch vlees? Koop het vlees wanneer het in de aanbieding is en vries het in tot aan Kerst. Zo bespaar je én heb je het ook maar alvast in huis. Denk wel aan de houdbaarheidsdatum.

DIY kerstmenu

Om wat te besparen kun je het vlees misschien beter laten staan, als je dat al niet van plan was. Maar, je kunt er ook voor kiezen om op zoek te gaan naar goedkope gerechten (die niet per se minder lekker zijn). Online zijn er heel veel recepten te vinden. Mijn tip: ga voor gerechten met weinig ingrediënten die ook niet zo prijzig zijn. Denk bijvoorbeeld aan melanzane alla parmigiana: een klassiek Italiaanse ovenschotel met aubergine tomaat en kaas. Dat is mijn favoriete gerecht. Zo hoef je niet veel producten te kopen die je waarschijnlijk toch niet meer gebruikt. Op deze manier zet je goedkoop én makkelijk je eigen DIY kerstmenu op tafel.

Bespaar op je energierekening

Als je gaat gourmetten, zet dan tijdelijk de verwarming uit (als je geen vloerverwarming hebt). De mensen in de ruimte en de hitte van de gourmetplaat zorgen vast voor genoeg warmte. Bereid je iets in de keuken? Zet dan meerdere gerechten op de kookplaat of in de oven. Om je eten vervolgens warm te houden kun je gebruikmaken van waxinelichtjes in plaats van een verwarmde kookplaat. Zo bespaar je op je energierekening!

Tip 2: Goedkope kerstversiering

Word jij ook zo blij van kerstversiering? Het kopen van kerstversiering kun je het beste net na de kerst doen. De kerstversiering gaat meestal na de feestdagen in de aanbieding. Daar heb je dit jaar niet veel meer aan. Voor volgend jaar scheelt het alvast in de portemonnee!

Herbruikbare kerstversiering 

Ken je die kerstballen met het jaartal erop (bijvoorbeeld ‘kerst 2021’)? Hier heb je natuurlijk maar één jaar plezier van. Ga daarom voor tijdloze kerstversiering. Zo hoef je niet ieder jaar nieuwe kerstversiering te kopen. O, en zet alle kerstlampjes uit als het licht is en als je naar bed gaat. Zo bespaar je weer wat op de energierekening.

DIY kerstdecoratie

Of maak zelf goedkope kerstversiering! Denk aan een DIY kerstster of een DIY kerststuk. Hiervoor is genoeg inspiratie te vinden op bijvoorbeeld Pinterest en Facebook.

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang maandelijks financiële tips en verhalen over hoe andere mensen toewerken naar hun doelen. Je maakt dan meteen kans op het boek “Waarom vrouwen minder verdienen: en wat we eraan kunnen doen” van Sophie van Gool.

Auteur Sophie van Gool van het boek 'Vrouwen hebben meer kans'| Ik denk vooruit | Financieel inzicht | a.s.r.
Tip 3: DIY kerstcadeautjes

Vaak geven mensen met kerst cadeaus. De één trekt hiervoor lootjes en de ander doet een dobbelspel. In plaats van cadeaus zou je ook eens gedichten of kaartjes kunnen geven. Tenslotte gaat het voornamelijk om het gebaar. Gooi het eens in de groep, zou ik zeggen. Ook zou je zelf een cadeau in elkaar kunnen knutselen, zoals het maken van een armband of het breien van een sjaal. Zo’n cadeau is ook een stuk persoonlijker en het gebaar is des te mooier.

Maak het bespreekbaar

Het kan zijn dat je het (even) niet breed hebt. Misschien kun je je geld beter gebruiken voor iets anders dan kerstcadeaus. Hier kun je vast over praten met je familie. Wie weet zitten zij met hetzelfde probleem. Je kunt dan afspraken maken om het budget voor cadeaus te verlagen of iets anders leuks te verzinnen. Zoals gedichtjes maken óf leuke activiteiten ondernemen (zie tip 5).

Tip 4: DIY kerstkaart

Rond kerst zijn er veel leuke vermakelijke bezigheden te bedenken. Zo vind ik het bijvoorbeeld leuk om een kerstkaart te versturen. En wat is er nou leuker dan een DIY kerstkaart maken? Toen ik laatst decemberzegels kocht schrok ik wel. Eén vel met 20 zegels kost namelijk al € 18,20. Je zou natuurlijk ook online een kerstkaart kunnen maken en die via e-mail kunnen verzenden. Dat scheelt in de verzendkosten!

Tip 5: DIY activiteiten tijdens kerst

Gelukkig zijn er veel activiteiten tijdens kerst te bedenken. Ook activiteiten die gratis zijn of weinig kosten. Zo vind ik het bijvoorbeeld erg leuk om samen met familie iets te knutselen, zoals een DIY kerstster. Ook vind ik het heerlijk om lekker naar buiten te gaan. Wat dacht je van een DIY speurtocht in het bos? Neem een lekkere kerstlunch mee in een picknickmand en warme chocomelk in een thermoskan. Door het maken van een wandeling ben je ook nog eens gezond bezig. Zo heb je je dagdoel van a.s.r. Vitality weer behaald!

Namens ‘Ik denk vooruit’ wens ik je een fijne kerst met de mensen om je heen en een (financieel) gezond 2022! 

Larissa Versluys en Annelies Heinen

Meer verhalen over Ik denk vooruit