Ga naar de hoofdinhoud
Home Doenpensioen toegankelijk voor startups en scaleups
Jonge mensen overleggen bij een flapover

Doenpensioen toegankelijk voor startups en scaleups

28 februari 2023

Kleine, jonge bedrijven zoals startups en scaleups, regelen vaak pas na jaren het pensioen voor hun medewerkers. Deze medewerkers bouwen dus tot die tijd geen pensioen op. Dit heeft op termijn nadelige financiële gevolgen voor de werknemers én voor de maatschappij. Bij a.s.r. hebben we daarom Doenpensioen. Heel geschikt en betaalbaar voor de kleinere, maar vaak snel groeiende bedrijven. 

Toenemend maatschappelijk probleem

Van alle werkgevers biedt 29% geen pensioenregeling aan*. De groep die daardoor geen pensioen opbouwt, is groot: ruim 900.000 werknemers in 2019*. In politiek Den Haag zijn dan ook voorstanders te vinden van een pensioenplicht. Zover is het niet, maar wel is recent door de politiek en sociale partners een ‘Aanvalsplan’ geschreven om deze groep, ook wel de ‘witte vlek’ genoemd, in vijf jaar tijd te halveren. Want hoe groter de groep zonder pensioen wordt, hoe groter het maatschappelijk probleem dat hierdoor zal ontstaan. Geen pensioen betekent namelijk meer kans op armoede, meer vraag naar sociale toeslagen en minder financiële zelfredzaamheid.

Pensioen, een essentiële arbeidsvoorwaarde

Niet alleen de politiek, ook de werknemers zelf vinden een pensioenregeling een essentiële arbeidsvoorwaarde. Onderzoek** toont aan dat 92% van de werknemers verwacht dat de werkgever het pensioen geregeld heeft. Is dat er niet, dan is dat voor de meesten een belangrijke reden om niet bij die werkgever in dienst te treden. In de huidige arbeidsmarkt is een pensioen dan ook een concreet middel om personeel aan te trekken én om ze te behouden. Zo regelde de startup Closure  het pensioen op tijd omdat ze daarmee een meer divers team konden aantrekken en behouden.

Doenpensioen groeit mee met je bedrijf, het past daardoor bij elk budget en elke bedrijfsgrootte

Doenpensioen, al mogelijk bij 1 werknemer

Het aanvalsplan van het kabinet zet onder meer in op ‘laagdrempelige pensioenregelingen’ via een eenvoudig basisproduct. Iets wat a.s.r. al heeft. Bastiaan van der Hulst, commercieel manager Doenpensioen van a.s.r.: “Bij Doenpensioen van a.s.r. hebben we twee standaard pensioenregelingen die werkgevers kunnen afsluiten. Daarbinnen heeft een werkgever keuzevrijheid over de hoogte en verdeling van de inleg. Doenpensioen is dus flexibel en de regeling kan meegroeien met het bedrijf.” Deze pensioenregeling is daarmee ook geschikt voor bedrijven die net gestart zijn en nog maar één of enkele werknemers hebben.

Niet duur, geen onnodig gedoe, wel flexibel

“Werkgevers denken vaak dat een pensioen duur is, niet flexibel, veel geregel of dat de werknemers het beter zelf kunnen regelen. Dat klopt niet in het geval van Doenpensioen. Wij zorgen dat deze pensioenregeling zonder onnodig gedoe bij het bedrijf geregeld kan worden.” In gesprekken met de werkgevers wordt het pensioen uitgelegd waarna ze zien dat het niet zo complex is, wat de generieke voordelen ervan zijn en natuurlijk wat zo’n regeling kost. Als het nodig is, verwijzen we door naar een onafhankelijke adviseur voor een passend advies over een pensioenregeling. Het afsluiten van een pensioenregeling kan vervolgens snel geregeld zijn.

De pensioenkosten bepaalt de werkgever zelf

Wat een pensioen kost, kan de werkgever zelf bepalen. Is het budget in de beginjaren van het bedrijf nog wat beperkt? Dan kan met Doenpensioen toch al een regeling worden afgesloten. Het is dan nog geen volwaardig pensioen, maar de werknemer kan het naar wens wel zelf aanvullen. Daarnaast is het risico van overlijden en arbeidsongeschiktheid dan wel al goed geregeld. En doordat Doenpensioen flexibel is, groeit het mee met het bedrijf.

Pensioenkosten, een indicatie:

Bij Doenpensioen zien we dat een pensioenregeling niet duur hoeft te zijn. Stel, een werknemer heeft een modaal salaris én een eigen bijdrage van 50%. Dan zou de helft van de werkgevers die hun pensioenregeling bij Doenpensioen van a.s.r. hebben, niet meer dan € 90,33***, exclusief administratiekosten en risicodekkingen, per maand betalen voor de pensioenregeling van deze werknemer.

Financieel en fiscaal gunstig

Financieel is een pensioenregeling ook gunstig voor de werkgever en werknemer. Door de bruto inleg is een pensioenregeling fiscaal voordelig voor een werknemer. En doordat je als werkgever gemiddeld 20% sociale lasten bovenop het brutto salaris betaalt, is het in veel gevallen goedkoper om een pensioen aan te bieden dan het salaris met eenzelfde bedrag te verhogen. Over een pensioen worden namelijk geen sociale lasten geheven.

Wat kost een pensioen jouw bedrijf?

Bereken in 3 stappen de kosten van jullie pensioenregeling.
Eenvoudig geregeld

En het idee dat een pensioen veel geregel is? Bastiaan: “Dat valt reuze mee. Door de online portal en de mogelijkheid om die te koppelen aan salarispakketten, kost een pensioen als het eenmaal geregeld is, helemaal niet zoveel tijd.” Met de online portal krijgen werknemers bovendien inzicht in hun financiële toekomst. Ze zien daar het te verwachten pensioenkapitaal en krijgen realtime inzicht in de gevolgen als ze hun eigen inleg aanpassen.

Doenpensioen is populair onder kleinere werkgevers, startups en scaleups. Het is flexibel, compleet, betaalbaar en toegankelijk met een online portal én persoonlijke service.

Met Doenpensioen is er geen reden om te wachten met een pensioenregeling

Voor kleine, jonge bedrijven is Doenpensioen de ideale pensioenregeling . De regeling groeit namelijk met je mee. Daardoor past het bij elk bedrijf en elk budget. “De helft van de bedrijven die Doenpensioen afsluiten, bestaat nog geen zeven jaar en heeft niet meer dan vier werknemers in dienst****. Met deze pensioenregeling hebben ze grip op de regeling die ze aanbieden, is het personeel tevreden en merken de werkgevers dat het zonder administratief gedoe verloopt.” 

Wanneer is Doenpensioen de regeling voor jouw bedrijf?
  • Als je met pensioen een extra arbeidsvoorwaarde wilt aanbieden, of je nu 1 of 100 werknemers hebt
  • Als je een flexibele pensioenregeling zoekt die met jouw bedrijf meegroeit 
  • Als je het pensioen online wilt regelen 
  • Als je de pensioenpremies duurzaam wilt laten beleggen
Doenpensioen? Doen!

Bij a.s.r. willen we dat pensioenen toegankelijk en begrijpelijk zijn. En dat doen we met Doenpensioen dat grotendeels wordt gekozen door bedrijven die daarvoor nog geen pensioenregeling hadden. Zo helpen we die witte vlek te verkleinen en leveren een bijdrage aan de financiële zelfredzaamheid van Nederlanders.

Wil jij weten wat de mogelijkheden van Doenpensioen zijn voor jouw bedrijf? Maak dan vrijblijvend een belafspraak met a.s.r. voor meer informatie of neem contact op met een onafhankelijke adviseur.


* = Aanvalsplan witte vlek (PDF)

** = Artikel ‘Goed pensioen vinden we belangrijk, maar hoe regelen we dat?’

*** = Berekening op basis van de volgende gegevens: modaal salaris, 50% eigen inleg door werknemer, gelijkblijvende premie van 10% van de pensioengrondslag (bruto jaarsalaris van € 38.000 -/- franchise). Interne database Doenpensioen a.s.r.


Meer verhalen over Doenpensioen

Doenpensioen toegankelijk voor startups en scaleups
{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 10000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedenacht, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":false,"PEN_C_IDV2":false,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":false,"SCH_Pac_C_ASRNL":false,"SCH_Pdb_C_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":false,"ARD_C_DB":false,"ARD_C_KLANTADVIES":false}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }