Welkom bij a.s.r.

Wij gebruiken technieken in de site die niet worden ondersteund door jouw browser. Wij ondersteunen wel alle laatste versies van Chrome, Safari, Firefox en Internet Explorer.

Je eerste huis kopen

Je wilt je eerste huis kopen. Een leuke, maar ook spannende tijd. Het is namelijk een flinke investering en er komt nogal wat bij kijken. Want hoeveel kan én wil je lenen? Welke rente betaal je? En welke hypotheekvorm past het beste bij jouw situatie? Op deze pagina laten we zien waar je op kunt letten als je je eerste huis koopt.

Bereken je maximale hypotheek

Met onze calculator bereken je eenvoudig wat je maximaal kunt lenen. Je vult in of je eigen geld hebt en hoe lang je de rente wilt vastzetten. Je hoeft natuurlijk niet altijd het maximale bedrag te lenen. Bedenk ook hoeveel geld je wilt overhouden om leuke dingen te kunnen blijven doen.

Welke stappen doorloop je als je je eerste huis koopt?

Weet je wat je huis mag kosten? Dan kun je op zoek naar je nieuwe huis. Hieronder vind je een stappenplan met een aantal praktische tips:

 • Stap 1: Op zoek naar dat leuke huis

  Een huis kopen is iets dat je meestal maar een paar keer in je leven doet. Neem hiervoor dus je tijd. Maak een afspraak met een onafhankelijk adviseur zodat je weet welke hypotheek het beste bij je past. Vervolgens kun je gericht zoeken door:

  • Je woonwensen van tevoren op een rijtje te zetten. Bijvoorbeeld de gewenste locatie, het type woning en of je wel of geen tuin wilt.
  • Bijvoorbeeld Funda.nl en Jaap.nl te bezoeken. Hier kun je een eerste selectie maken.
  • Een afspraak te maken voor een bezichtiging. Stel tijdens de bezichtiging altijd vragen aan de verkopende makelaar. Bijvoorbeeld over eventuele gebreken en bestemmingsplannen.

  Zoek je liever niet zelf? Schakel dan een makelaar in.

 • Stap 2: Huis gevonden? Breng een bod uit

  Heb je dat leuke huis gevonden? En weet je hoeveel je wilt lenen? Dan kun je een bod uitbrengen. Bepaal eerst hoeveel je de woning waard vindt. Dit doe je door woningprijzen in de omgeving te vergelijken. Je kunt ook een aankooptaxatie laten doen. Stel vast wat je maximaal wilt betalen en bedenk je openingsbod. Als je je bod hebt uitgebracht, is het wachten tot de verkopende partij reageert.

  Wil je liever niet zelf onderhandelen? Schakel dan een makelaar in. Je kunt ook op internet tips zoeken over de beste onderhandelingsstrategie.

 • Stap 3: Koopcontract ondertekenen

  Is je bod geaccepteerd? Gefeliciteerd! Dan kun je het koopcontract tekenen. Daarna heb je nog 3 dagen om van de koop af te zien. Neem in het koopcontract ook ontbindende voorwaarden op, zoals een financieringsvoorbehoud. Zo zit je niet aan de aankoop vast als blijkt dat je toch geen hypotheek kunt krijgen.

 • Stap 4: Je hypotheek regelen

  Is het koopcontract getekend? Dan kun je op zoek naar een hypotheek. Maak een afspraak met een hypotheekadviseur zodat hij of zij voor je aan de slag kan. Let op: het regelen van je hypotheek duurt soms langer dan je denkt.

  Wil je weten wat je aan je adviseur moet vragen? Tien tips voor je afspraak bij je adviseur.

 • Stap 5: Leverings- en hypotheekakte

  Is je hypotheek geregeld? Dan kun je de leverings- en hypotheekakte tekenen bij de notaris. Na ondertekening van de eerste akte ben je officieel eigenaar. De tweede akte geeft aan dat je je huis in onderpand hebt gegeven aan je hypotheekverstrekker in ruil voor je hypotheek.

  Gefeliciteerd! Je bent nu eigenaar van je huis. En je kunt dus starten met klussen, verbouwen of meteen verhuizen.

Waar kun je nog meer op letten?

De meeste mensen hebben een hypotheek nodig om hun eerste huis te kopen. Of het nu om een nieuwbouwwoning gaat of om bestaande bouw. Met een hypotheek leen je geld om deze woning te kopen. Houd ook hier rekening mee bij het afsluiten van je hypotheek:

 • Nationale Hypotheek Garantie

  Je kunt een hypotheek met of zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten. Lenen met NHG is vaak voordeliger. Er is wel een maximum aan verbonden. Met NHG kun je maximaal € 245.000 lenen inclusief alle kosten. Lees meer over voor- en nadelen, kosten en voorwaarden op www.nhg.nl.

 • Inleg eigen geld

  De meeste mensen moeten eigen geld inleggen bij de aankoop van hun eerste huis. Als je een huis koopt moet je namelijk allerlei kosten betalen. Denk aan overdrachtsbelasting, taxatiekosten, notariskosten, eventuele kosten voor NHG, kosten voor hypotheekadvies. Deze kosten zijn opgeteld ongeveer 5% van de koopprijs van je huis. De maximale hypotheek die je in 2016 mag afsluiten, is 102% van de waarde van je huis. Dit betekent dat je voor een huis van € 200.000 maximaal € 204.000 mag lenen. Omdat je met kosten ongeveer €209.000 moet betalen, heb je €5.000 eigen geld nodig. In 2017 daalt de maximale hypotheek die je mag afsluiten naar 101% en in 2018 naar 100%.

 • Hypotheekrenteaftrek en belastingen

  Als je voor het eerst een huis koopt, kun je kiezen uit een annuïteiten- of lineaire hypotheek. In beide gevallen krijg je belastingvoordeel in de vorm van de hypotheekrenteaftrek. Als woningbezitter betaal je onroerendezaakbelasting (ozb) aan je gemeente. Vraag daarom aan de verkopende makelaar hoe hoog de ozb is.

Welke hypotheekvorm past het beste bij jou?

Bij a.s.r. kun je kiezen uit vijf verschillende hypotheekvormen:

Aflossing Hypotheekrente-aftrek voor starters? Aflossing op het eind gegarandeerd? Vaste bruto maandlast?
WelThuis annuïteitenhypotheek Tijdens de looptijd Ja Ja, je lost gedurende de looptijd af Ja, tijdens een rentevaste periode
WelThuis lineaire hypotheek Tijdens de looptijd Ja Ja, je lost gedurende de looptijd af Nee
WelThuis spaarhypotheek Aan het einde van de looptijd Nee Ja, je lost aan het eind van de looptijd af vanuit de spaarverzekering Ja, tijdens een rentevaste periode
WelThuis aflossingsvrije hypotheek Aan het einde van de looptijd Nee Nee, je regelt zelf de aflossing Ja, tijdens een rentevaste periode
WelThuis levenhypotheek Aan het einde van de looptijd Nee Nee, hangt af van gekozen levensverzekering Ja, tijdens een rentevaste periode

 
Je WelThuis hypotheek sluit je af bij een onafhankelijk adviseur

Een onafhankelijk hypotheekadviseur kent zijn klanten. Dat vinden we bij a.s.r. belangrijk. Hij kan jou op maat advies geven. Zo weet je zeker dat je een hypotheek afsluit die ook echt bij jou past. Wel zo prettig.