Ga naar de hoofdinhoud

Piekeren over werk doen we allemaal wel eens. Soms overdenken we een eerdere situatie, maken we ons druk om een deadline of zien we juist op tegen een belangrijke afspraak met een klant. Teveel piekeren komt je productiviteit niet ten goede en kan zelfs leiden tot langdurige stressklachten. Dit voorkom je door je werk aan het einde van de dag los te laten. Lees hier meer over piekeren en bekijk onze 6 anti-piekertips

Snel naar:
Wat is piekeren?

Piekeren is een gemoedstoestand waarin je situaties of gebeurtenissen langdurig overdenkt, waardoor je vast zit in je eigen gedachten. Als we piekeren doen we dat vaak over dingen die nooit zullen gebeuren of waar we geen invloed (meer) op hebben.

Piekeren is niet alleen onnodig, maar ook heel ongezond. Want deze wat als’-gedachten kunnen zorgen voor angstgevoelens, spanning en stress. En teveel stress kan uiteindelijk weer leiden tot een burn-out. Daarnaast belemmert een vol hoofd een goede nachtrust. Dit zorgt tot vermoeidheid, wat vaak weer leidt tot extra piekeren.

Wat is het verschil tussen piekeren en nadenken?

Het grootste verschil tussen nadenken en piekeren is de denkwijze. Als je nadenkt zoek je vaak bewust naar een oplossing, terwijl je bij piekeren vooral in problemen denkt. Ook ervaar je bij piekeren vaak stressgevoelens en negatieve emoties.

Wat zijn de oorzaken van piekeren bij ondernemers?

Als ondernemer ervaar je vaak veel vrijheid. Je bepaalt je eigen uren, kiest zelf met wie je samenwerkt en hoeveel je wilt verdienen. Maar diezelfde vrijheid en onafhankelijkheid kan bij ondernemers ook zorgen voor extra onzekerheid. Denk aan financiële onzekerheid, of onzekerheid over je werk-privébalans. Bijvoorbeeld: een opdrachtgever vraagt meer van je dan je (op een gezonde manier) aankan. Maar ‘nee’ zeggen tegen die belangrijke opdrachtgever is ook lastig. Dit soort onzekerheden leiden vaak tot piekergedrag bij ondernemers.

6 tips om te stoppen met piekeren

Pieker je vaker dan je zou willen? Of lig je regelmatig wakker door je piekergedachten? Wij geven je 6 tips om je werk los te laten en je hoofd leeg te maken.

  1. Tip 1: word je bewust van je piekergedachten
  2. Controle over je gedachten begint bij bewustwording. Vaak begint piekeren met ‘wat als…’-gedachten die uiteindelijk leiden tot doemscenario’s waar je lange tijd in blijft hangen. Als je dit soort piekergedachten leert te herkennen, kun je ze misschien veranderen of uitstellen tot een later moment.

    Lees ook: hoe mindfulness zorgt voor meer bewustwording

  3. Tip 2: schrijf je piekergedachten op (voordat je gaat slapen)
  4. Na een drukke werkdag neem je je voor om op tijd naar bed te gaan. Maar zodra je in bed ligt, kun je je werk niet loslaten en zit je hoofd vol met piekergedachten. Herkenbaar? Dit kun je voorkomen door je piekergedachten vlak voor het slapengaan op te schrijven of een to do-lijstje te maken voor de volgende dag. Lig je eenmaal in bed alsnog te piekeren en slaap je daardoor onrustig? Zorg dan voor een notitieboekje naast je bed, zodat je je gedachten direct van je af kunt schrijven. Zo is het uit je hoofd en kan je er morgen met een frisse blik naar kijken.

  5. Tip 3: plan een vast piekermoment in
  6. Zodra je je bewust bent van je piekergedachten, stel je deze uit tot een vast moment. Dit kan bijvoorbeeld drie keer per week om 17.00 uur zijn, maar ook elke maandagochtend. Tijdens dit piekermoment mag je volledig los gaan met piekeren, mits je er daarna ook weer mee stopt. Plan dus ook een eindtijd in bij het piekermoment, bijvoorbeeld na 15 minuten. Zo baken je het duidelijk af en voorkom je dat je non stop piekert. Doe dit overigens niet net voor het slapen gaan.

  7. Tip 4: kom in beweging
  8. We weten allemaal dat beweging goed is voor onze fysieke gezondheid. Maar dagelijks voldoende bewegen heeft ook een heleboel mentale voordelen. Wandelen is een perfecte manier om je piekergedachten los te laten en je hoofd leeg te maken. Bovendien vermindert bewegen stressgevoelens én verbetert het je concentratievermogen. En dat komt je productiviteit natuurlijk alleen maar ten goede!

    Tips voor meer beweging tijdens je werkdag

  9. Tip 5: ontspan voldoende
  10. Met een ontspannen hoofd en uitgerust lichaam kun je beter omgaan met piekeren en stress. Plan daarom naast je werkafspraken ook voldoende ontspanningsmomenten in tijdens je werkdag. Bijvoorbeeld door een wandeling te maken tijdens de lunch of met een kopje koffie in de zon te zitten. Ook na je werkdag is het belangrijk dat je voldoende ontspant. Bijvoorbeeld door een boek te lezen, een avond uit te gaan of voor het slapen te mediteren. Zo blijf je productief, veerkrachtig en een goede ondernemer!

  11. Tip 6: zorg voor een goede werk-privébalans
  12. Als ondernemer wil je elke dag weer het beste voor je klanten. Dat kan ertoe leiden dat je soms wat langer doorwerkt. Af en toe is dat natuurlijk geen probleem, maar stel wel een duidelijke grens. Stelselmatig overwerken kan namelijk structureel zorgen voor minder ontspanning, en dat kan weer leiden tot meer piekergedachten. Maak daarom voldoende tijd voor jezelf, je familie en vrienden. Zo behoud je de balans tussen je werk en privéleven en voorkom je piekergedachten.

 

Preventieve hulp van professionals

Krijg je je piekergedachten niet onder controle en ervaar je daardoor al langere tijd stress of angstgevoelens? Schakel dan professionele hulp in via je huisarts of een coach. Heb je een AOV bij a.s.r.? Dan helpen we je niet alleen met een financieel vangnet, maar ook preventief. Ons team van professionals staat voor je klaar om de beste hulp voor jou in te schakelen, afgestemd op jouw situatie als ondernemer.

Whitepaper: zo verminder je piekeren en stress als ondernemer

Piekeren gaat vaak samen met angstgevoelens, spanning en stress. Heb je hier als ondernemer last van? En wil je graag beter leren omgaan met je pieker- en stressklachten? Download dan het gratis whitepaper over stress en burn-out.

Wij helpen je graag