Bij het starten van een nieuwe onderneming komt er veel op je af en moet je veel zaken regelen. Verzekeringen horen daar ook bij. Als ondernemer krijg je namelijk te maken met risico’s. Wat doe je bijvoorbeeld wanneer je arbeidsongeschikt raakt? En stel dat je te maken krijgt met wanbetalers? Voorkom dat je voor verrassingen komt te staan en dek je goed in tegen deze risico’s. Er zijn verschillende verzekeringen specifiek voor jou als ondernemer en andere verzekeringen die gericht zijn op de onderneming zelf. Ze helpen bij een goede start en zorgen voor een solide vangnet in de toekomst. Welke verzekeringen dat allemaal precies zijn en wat ze te bieden hebben, vertellen we je hier.
Voor iedereen die in Nederland woont of werkt, is het verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Of je in loondienst werkt of ondernemer bent, heeft geen invloed op die verplichting. Voor ondernemers bestaan er wel speciale zorgverzekeringen waarbij extra oog is voor zaken als vitaliteit of mentale gezondheid. De Zorg voor Ondernemersverzekering of Doorgaanverzekering van a.s.r. zijn daar voorbeelden van.
Goed om te weten: als zzp’er krijg je te maken met de Zorgverzekeringswet. Volgens deze wet ben je verplicht om elk jaar een klein percentage van je omzet af te dragen aan de overheid voor je zorgverzekering. Dit komt bovenop de premies die je aan een zorgverzekeraar betaalt.
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) zorgt voor een inkomen wanneer je niet kunt werken door ziekte of een ongeval. Waar werknemers loon doorbetaald krijgen in deze situaties, ben je als ondernemer zelf verantwoordelijk voor een financieel vangnet. Een AOV zorgt voor deze financiële zekerheid. En goed nieuws: een AOV is minder duur dan je waarschijnlijk denkt. Er zijn verschillende AOV’s beschikbaar en afhankelijk van je beroep, de gewenste of benodigde duur van de verzekering en de hoogte van het te verzekeren bedrag, betaal je een bepaalde premie. De premies zijn onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar via de aangifte inkomstenbelasting.
Een AOV is niet verplicht voor ondernemers, maar biedt wel zekerheid en rust bij moeilijk te voorspellen gebeurtenissen als ziekte en ongevallen. De overheid is wel bezig met dit onderwerp en heeft in het nieuwe pensioenakkoord besloten dat zzp’ers zich vanaf 2024 verplicht moeten verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. De hoogte van de premie wordt inkomensafhankelijk en blijft, net zoals nu, fiscaal aftrekbaar.
Wil je meer tips over hoe jij je als ondernemer goed verzekert? Ga dan naar alles over de AOV.
Iedereen die woont of werkt in Nederland ontvangt vanaf een bepaalde leeftijd een maandelijkse AOW-uitkering van de staat, ongeacht of je als ondernemer of in loondienst werkzaam was. Als we het hebben over een pensioen, zit het het net iets anders. Werknemers in loondienst bouwen vaak via hun werkgever een pensioen op. Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor het opbouwen hiervan. Om naast je AOW een maandelijkse pensioenuitkering te ontvangen na de pensioendatum, is het belangrijk om hier een verzekering voor af te sluiten. Een adviseur kan je helpen bij het vinden van een pensioenregeling die bij je past.
Je bent een nieuwe onderneming gestart en hebt bijvoorbeeld een winkelpand, kantoorruimte, inventaris of voorraad aangeschaft. Onderdelen die belangrijk zijn voor je bedrijf, maar waar ook iets mee kan gebeuren. Door brand, water of inbraak kan er schade aan ontstaan, een risico dat je als ondernemer wilt indekken. Hiervoor bestaan allerlei schadeverzekeringen, afhankelijk van wat je precies wilt verzekeren.
Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering dekt geen eventuele schade die je als ondernemer veroorzaakt. Breng je dus per ongeluk schade toe aan de eigendommen van een klant of veroorzaak je financiële schade? Dan is het belangrijk dat je daarvoor verzekerd bent. Je regelt dit met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, eventueel aangevuld met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Dit is het verschil:
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB): met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd bij materiële schade die je veroorzaakt tijdens je werk. Je gooit bijvoorbeeld per ongeluk een kop koffie over de laptop van een klant. Ook letselschade bij jou of je medewerkers valt onder bedrijfsaansprakelijkheid, bijvoorbeeld bij een ongeluk op de werkvloer. Lees hier meer over een bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering >
Je hoopt natuurlijk dat het nooit gebeurt, maar als ondernemer kun je te maken krijgen met zakelijke geschillen. Een opdrachtgever betaalt bijvoorbeeld de factuur niet of er is een conflict met een leverancier. Een rechtsbijstandverzekering voorziet je in die gevallen van deskundig juridisch advies en rechtshulp. Net als bij de aansprakelijkheidsverzekering is een rechtsbijstandverzekering voor particulieren niet genoeg. Als ondernemer sluit je hiervoor een zakelijke rechtsbijstandverzekering af. Er zijn verschillende rechtsbijstandverzekeringen en extra dekkingen beschikbaar.
Heb je meerdere zakelijke verzekeringen nodig? Met ons zakelijk voordeelpakket krijg je korting vanaf de tweede verzekering die je afsluit. De korting kan oplopen tot wel 10% van je totale premie.