Home Blogs van a.s.r. Waarom familiebedrijf Smit & Zoon kiest voor een duurzame pensioenregeling van a.s.r.

Waarom familiebedrijf Smit & Zoon kiest voor een duurzame pensioenregeling van a.s.r.

Van middelloonregeling naar beschikbare premieregeling
13 april 2021

Familiebedrijf Smit & Zoon denkt en doet duurzaam. Alles is gericht op de toekomst. Alleen dán kan eigenaar Marc Smit het bedrijf vitaal overdragen aan de achtste generatie. De sleutel tot succes? De ‘familie’: de circa 380 werknemers (wereldwijd). Toekomstbestendige arbeidsvoorwaarden, waaronder een duurzame pensioenregeling, is daarom onmisbaar. In dit interview legt HR-directeur Nienke Reitsma uit waarom familiebedrijf Smit & Zoon kiest voor de beschikbare premieregeling ‘het Werknemers Pensioen’ van a.s.r.

Wil jij ook een duurzame pensioenregeling voor je werknemers?

Met het Werknemers Pensioen ben je samen met ons en je werknemers klaar voor de toekomst.

Lees meer
De ambitie van familiebedrijf Smit & Zoon
'A drop makes a difference'

In 1821 richt Albert Smit het familiebedrijf Smit & Zoon op. Sindsdien is het de ambitie om te blijven verduurzamen en innoveren. “Elke stap draagt hieraan bij en dat is wat we met onze slogan 'a drop makes a difference' bedoelen”, zegt HR-directeur Nienke Reitsma. Dat vergt aanpassingsvermogen. “Begin 2020 hebben we die ambitie vertaald naar vijf duidelijke guiding principles. Daar is 'we care for our customers, each other and the world' er bijvoorbeeld één van. Deze guiding principles borgen we nu in de hele organisatie. Zo gebruik ik ze als instrument voor een toekomstbestendig HR-beleid.”

Leerindustrie verduurzamen 
Wat Smit & Zoon doet

Het familiebedrijf Smit & Zoon zorgt ervoor dat leer duurzamer is. Althans, zij produceren de looistoffen waarmee dit gedaan kan worden. Nienke: “Leer is een bijproduct van de voedselindustrie. De looierijen gebruiken onze looistoffen om de huiden van dieren te looien tot uiteindelijk een prachtig product: leer. Wij verduurzamen ons productportfolio zodat de looierijen duurzaam gelooid leer aan hun klanten kan aanbieden.

Bijproduct van de voedselindustrie

De leerindustrie heeft een slecht imago en er zijn nog steeds veel misstanden over leer als product. “Dat vinden we jammer, want de leerindustrie maakt gebruik van een product dat in feite op de afvalberg zou belanden: de huid van dieren”, geeft Nienke aan. “Veel mensen denken dat dieren worden gedood voor hun huid, maar dat is een misvatting. Als men na de slacht geen gebruik maakt van de huiden, dan worden deze vernietigd en dat is vele malen schadelijker voor het milieu. Verantwoord looien levert een prachtig circulair product op. Met dat leer kunnen ontwerpers weer aan de slag om iets voor de consument te creëren zoals bijvoorbeeld een paar schoenen, meubels en auto-interieur.”

Partnerships zijn belangrijk

De leerindustrie bestaat uit diverse stakeholders. “Onze missie is het verduurzamen van de leerwaardeketen. Als we hierin willen slagen, dan zijn partnerships cruciaal. Alleen gaat dat niet lukken. Vandaar dat we verbonden zijn aan diverse duurzaamheidsinitiatieven in de leerindustrie, zoals Leather Naturally (focust op educatie en promotie van het product leer) en LWG (heeft als doel het verkleinen van de impact van looien op het milieu)”, vertelt Nienke.

Omdat we onze werknemers belangrijk vinden, is duurzame inzetbaarheid een belangrijk thema voor ons.

Nienke Reitsma (HR-directeur Smit & Zoon)

Partnerships met werknemers

De duurzaamheidsmissie past ook bij de werknemers van Smit & Zoon. “Als het gaat om ‘het samen doen’, dan doen we dat vooral met onze mensen. Ze zijn onze belangrijkste asset. Bij alle keuzes die we maken vragen we ons voortdurend af wat zij ervan vinden. En als er bijvoorbeeld een feest georganiseerd wordt, dan mogen de gezinnen van de werknemers óók komen. Dat ‘familiegevoel’ zit in het DNA.”

Toekomstbestendige arbeidsvoorwaarden

Voor de integratie van duurzaamheid in het HR-beleid grijpt Nienke naar de eerder genoemde guiding principles. “Omdat we onze mensen belangrijk vinden, is duurzame inzetbaarheid een belangrijk thema voor ons. Daarom richten wij ons op een gezonde work life balance. Zo kijken we momenteel naar aanpassingen om thuis en flexibel te werken. Ook willen we dit jaar de mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling verbeteren, om zo uitgedaagd te blijven. Voor alles geldt dat maatwerk het uitgangspunt is, want de één is de ander niet.”

Smit & Zoon HR-directeur Nienke Reitsma werknemers
Alle geportretteerden zijn voorafgaand negatief getest.
Een duurzame pensioenregeling 
Pensioenakkoord vraagt om beschikbare premieregeling

Als het gaat om duurzame inzetbaarheid, dan is een duurzame pensioenregeling onmisbaar. In het najaar van 2020 heeft Smit & Zoon – vanuit de vijf guiding principles – gekeken naar een nieuwe pensioenregeling en pensioenuitvoerder. Ook het pensioenakkoord vroeg om een aanpassing. Want hun middelloonregeling (db-regeling) was niet meer toekomstbestendig. Vroeg of laat (2026) moesten ze over naar een beschikbare premieregeling (dc-regeling).

Lees ook: Van Lanschot Kempen: “Het Werknemers Pensioen is een duurzame oplossing voor onze werknemers”

Werknemer mag er niet op achteruit gaan

Wat het állerbelangrijkste was in de keuze voor een nieuwe pensioenuitvoerder, is dat hun werknemers er niet op achteruit zouden gaan. Als dat het geval zou zijn, dan zouden zij gecompenseerd worden. Een ander belangrijk punt was – natuurlijk – duurzaamheid. Vervolgens heeft Smit & Zoon samen met hun onafhankelijke pensioenadviseur gekeken naar een pensioenregeling die bij hen past.

a.s.r. denkt en doet ook duurzaam

Nienke: “Bij de presentaties van de verschillende pensioenuitvoerders was duurzaamheid een speerpunt in de beleggingsportefeuille. Niemand heeft daar echt op gewonnen. Wat voor ons de doorslag heeft gegeven is dat a.s.r. duurzaamheid in de hele bedrijfsvoering laat terugkomen”, verklaart Nienke.

Uit onafhankelijke onderzoeken van VBDO en Eerlijke Verzekeringswijzer blijkt dat a.s.r. het meest duurzame beleggingsbeleid heeft van de Nederlandse verzekeraars.

Sindsdien maken de werknemers van Smit & Zoon gebruik van het pensioenportaal van a.s.r. “Wat ik zo mooi vind aan het pensioenportaal, is de autonomie. Het portaal stelt onze werknemers in staat om duurzame keuzes te maken die bij hén passen; voor nu en in de toekomst”, vertelt Nienke enthousiast.

Partnership met a.s.r. pensioenen

In a.s.r. pensioenen ziet Smit & Zoon ook een duurzaam partnership. Nienke: “We gaan altijd voor de lange termijn. We weten natuurlijk niet hoe het gaat lopen, maar in principe is het een pensioencontract voor onbepaalde tijd. Wat opviel tijdens het implementatietraject, is het persoonlijke contact en de hulpvaardigheid. We hoefden maar te bellen of e-mailen naar ons contactpersoon en het werd direct opgepakt.”

Lees ook: Vanuit de ‘kracht van contact’ kiest CliniClowns voor het Werknemers Pensioen van a.s.r.

Smit & Zoon HR-directeur Nienke Reitsma a.s.r. Bente Feldberg
Alle geportretteerden zijn voorafgaand negatief getest.
Het Werknemers Pensioen van a.s.r.
Samen klaar voor de toekomst

Wil jij ook een duurzame pensioenregeling voor je werknemers? Met de beschikbare premieregeling 'het Werknemers Pensioen' van a.s.r. ben je samen met ons en je werknemers klaar voor de toekomst.

Annelies Heinen

Meer verhalen over Pensioen