Ga naar de hoofdinhoud

Wat heeft het coronavirus te doen met mijn pensioen bij a.s.r.?

Dit artikel is alleen van toepassing op deelnemers van een beschikbare premieregeling bij a.s.r., zoals het Werknemers Pensioen. Heb je ervoor gekozen je inleg om te zetten in een gegarandeerd pensioen, dan geldt onderstaande tekst m.b.t. beleggen niet.

Het coronavirus heeft waarschijnlijk impact op je pensioen bij a.s.r. Dit is alleen zo als het gaat om een beschikbare premieregeling. Dat komt omdat je pensioen dan wordt belegd. Het rendement dat je maakt op de beleggingen is namelijk afhankelijk van de beurskoersen op de financiële markten. En die zijn door het coronavirus flink gedaald. Nu is dat niet meteen een reden voor grote zorgen. We leggen het je uit.

Je pensioen wordt belegd

Je werkgever, en mogelijk ook jijzelf (via je werkgever), legt geld in voor je pensioen. Dit geld wordt door a.s.r. belegd. Hoe hoog je pensioen uiteindelijk wordt, hangt onder andere af van de waarde van de beleggingen, de rente en de levensverwachting.

De waarde van de beleggingen is afhankelijk van de beurskoersen op de financiële markten. Die beurskoersen zijn door het coronavirus flink gedaald. Hierdoor kun je je terecht afvragen: wat betekent dat dan voor mijn pensioen?

Impact coronavirus op beleggen

De koersdalingen gaan gepaard met wat kleine oplevingen. De dalingen zijn alleen zo flink dat ze er waarschijnlijk voor zorgen dat je minder pensioenkapitaal hebt. Maar, dit is niet meteen een reden voor grote zorgen… 

Dalingen op de beurs zijn namelijk vaker voorgekomen, denk maar aan de kredietcrisis in 2008. Het goede nieuws is, dat deze altijd zijn hersteld. In deze situatie is het belangrijk om de lange termijn niet uit het oog te verliezen. Pensioen opbouwen doe je tenslotte over een lange periode. De kans is aanwezig dat er na een koersdaling ook weer een koersstijging komt. 

Maar wat als ik bijna met pensioen ga?

We houden met de manier van beleggen in je pensioenregeling rekening met je leeftijd. Naarmate je pensioenleeftijd dichterbij komt, nemen we minder risico’s. Zo zorgen we ervoor dat de manier van beleggen aansluit bij je leeftijd. Maar, dat betekent natuurlijk niet dat er helemaal geen beleggingsrisico’s meer zijn.

Wat kan ik zelf doen?

Er zijn manieren om zelf invloed te hebben op je pensioen. Om weloverwogen keuzes te maken, raden we je aan contact op te nemen met een onafhankelijke pensioenadviseur.

  • Meer of minder risico nemen: afhankelijk van de keuze van je werkgever, kun je meer of minder risico nemen. Heb je nooit een keuze gemaakt? Dan zit je standaard in een ‘neutraal beleggingsprofiel’. Wil je meer of minder risico nemen, dan kun je kiezen voor ‘beleggingsprofiel offensief’ (meer risico) of ‘beleggingsprofiel defensief’ (minder risico). Vul wel eerst even de Profielpeiler in. Zo krijgen wij een beeld van het risico dat je bereid bent te lopen. Op Mijn Pensioenplein kun je je keuze doorgeven.

  • Pensioen uitstellen: je kunt je pensioendatum voor je pensioen in het Werknemers Pensioen uitstellen tot uiterlijk 5 jaar na het bereiken van je AOW-leeftijd. Door je pensioen uit te stellen, verkoop je de beleggingen op een later moment. Zo kun je langer profiteren van eventuele koers- en/of rentestijgingen. Let op: je pensioen kan ook dalen door koers- en/of rentedalingen. Lees meer over je pensioen uitstellen.

  • Kiezen tussen vast of variabel pensioen: als je met pensioen gaat kun je kiezen tussen een vast pensioen of variabel pensioen. Met een vast pensioen ben je levenslang verzekerd van een vast pensioenbedrag per maand. Bij een variabel pensioen heb je die zekerheid niet. Je koopt dan per jaar een pensioen in. De rest van je pensioen blijft belegd, waardoor je langer kan profiteren van koers- en/of rentestijgingen. Maar, ook hier geldt: koersen en rentes kunnen ook dalen.
Dekkingsgraden in het nieuws

Wat er over dekkingsgraden in het nieuws wordt gezegd, gaat over pensioenfondsen. Omdat a.s.r. geen pensioenfonds is maar een verzekeraar, heeft dit geen betrekking op je pensioen bij a.s.r.