De re-integratiemanager is bij a.s.r. jouw eerste aanspreekpunt. Hij ondersteunt je bij de re-integratie van je medewerkers. Ook helpt hij je om een inschatting te maken voor de instroomkans van je medewerker in de WGA. De re-integratiemanager kijkt met je mee hoe je de kans op instroom in de WGA van je medewerker kan verkleinen of voorkomen.
Op het moment dat het structureel beter gaat met je werknemer en hij weer in staat is om te werken ondersteunt de specialist arbeidszaken bij het aanvragen van een herbeoordeling.
Meike is mede eigenaar van transport Janssen. Dit is een klein internationaal transportbedrijf met 20 medewerkers. Henk is een van de chauffeurs. Hij is uitgevallen omdat hij moeite heeft met lang lopen, staan, bukken en tillen. Door deze beperkingen is hij niet in staat om lange ritten te maken. Het is niet de verwachting dat hij in de toekomst nog kan re-integreren bij zijn eigen werkgever. Meike maakt zich ernstige zorgen over de toekomst van haar collega Henk. Ze vroeg de re-integratiemanager van a.s.r. om advies.
De re-integratiemanager adviseerde Meike om een re-integratietraject in te kopen waarin loopbaanonderzoek was opgenomen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat Henk zich wilde laten omscholen tot planner. Hij volgde een cursus plannen. Deze cursus werd deels betaald door a.s.r. in het kader van Henk zijn re-integratie. Mede door deze investering vond hij later via zijn netwerk een baan als planner bij een groot transport bedrijf. Instroom in de WIA werd hierdoor voorkomen.
Jan is 49 jaar en is al 30 jaar bouwvakker. Hij heeft een ernstige hernia. Nadat Jan 104 weken niet heeft kunnen werken door de pijn in zijn rug is Jan beoordeeld door UWV. Jan is gedeeltelijk arbeidsongeschikt bevonden en krijgt een WIA uitkering toegekend. Hij heeft in de verzuimperiode, op advies van onze re-integratiemanager een omscholingstraject gevolgd tot administratief medewerker. Helaas heeft hij nog geen passende baan gevonden. De re-integratiemanager heeft om deze reden contact opgenomen met de inmiddels ex-werkgever van Jan. Samen hebben ze de re-integratievisie in de WIA periode en de gewenste ondersteuning besproken.
De re-integratiemanager heeft vervolgens weer telefonisch contact opgenomen met Jan. Samen hebben ze besproken welke ondersteuning Jan nodig heeft om een passende baan te vinden. Uit het gesprek met Jan kwam naar voren dat hij nog niet voldoende sollicitatie vaardigheden heeft om een passende baan te vinden.
In samenspraak met Jan heeft de re-integratiemanager gekozen voor een mobiliteitscoach in de omgeving van z’n woonplaats. De mobiliteitscoach heeft Jan geholpen met het opmaken van zijn CV, het updaten van zijn LinkedIn profiel en het schrijven van een moderne sollicitatiebrief. Ook heeft hij Jan toegang gegeven tot een vacaturebank en werd hij voorgesteld aan het netwerk van de mobiliteitscoach. Binnen 5 maanden heeft hij een passende baan gevonden als administratief medewerker.
Mees, werkzaam bij een garagebedrijf, is al enige tijd volledig arbeidsongeschikt. Hierdoor is hij een jaar geleden de WIA ingestroomd. Op het moment van toekenning van de WIA-uitkering plant a.s.r. de acties voor de volgende jaren.
Onze eerste stap is contact opnemen met de werkgever om te vragen hoe de situatie op dat moment is. Vervolgens heeft onze arbeidsdeskundige contact met Mees. Tijdens een dergelijk gesprek mogen wij geen medische informatie horen, echter wordt er gesproken in beperkingen en mogelijkheden. Op basis van zijn informatie had de arbeidsdeskundige het idee dat de beperkingen inmiddels als duurzaam beschouwd konden worden. Met goedkeuring van de werkgever heeft onze arbeidsdeskundige vervolgens een herbeoordeling aangevraagd bij UWV.
Na de herbeoordeling kwam UWV tot de conclusie dat de uitkering ongewijzigd bleef. Onze arbeidsdeskundige kon zich hier niet in vinden. Na overleg met de werkgever en Mees is besloten in bezwaar te gaan tegen de beslissing van UWV.
De inhoudelijke beoordeling voor de aanvraag van de herbeoordeling laten wij over aan de door ons ingeschakelde arts. Dit omdat wij de medische gegevens van een werknemer niet mogen inzien. In het geval van Mees zaten er onzorgvuldigheden in de medische beoordeling van UWV. De duurzaamheid was niet goed getoetst. De arts heeft vervolgens zijn bevindingen met UWV gedeeld. Na opnieuw een beoordeling te hebben uitgevoerd, kwam UWV ook tot de conclusie dat de beperkingen duurzaam waren.
Uiteindelijk is Mees duurzaam arbeidsongeschikt bevonden en heeft een IVA-uitkering gekregen. Fijn voor Mees en zijn werkgever, want: