Ga naar de hoofdinhoud
Home De 7 meestgestelde vragen over het vast en variabel pensioen van a.s.r
7 meestgestelde vragen, pensioenen, vast pensioen, variabel pensioen, DIP

De 7 meestgestelde vragen over het vast en variabel pensioen van a.s.r

29 juni 2021

Ga je bijna met pensioen? Dan kun je bij a.s.r. met je opgebouwde pensioenkapitaal een Direct Ingaand Pensioen (DIP) aankopen. Ook als je dit pensioenkapitaal bij een andere pensioenuitvoerder hebt opgebouwd. Een Direct Ingaand Pensioen (DIP) heeft twee varianten: een vast pensioen en een variabel pensioen. Op deze pagina lees je wat een Direct Ingaand Pensioen precies is, wat de verschillen zijn tussen een vast en variabel pensioen en beantwoorden we nog vijf veelgestelde vragen.

Ontvang onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks inspirerende verhalen en handige tips én maak kans op het boek ‘In 3 stappen naar vrijheid’ van auteur Freek Verhaak.

Schrijf je in!
Ga snel naar:
Vraag 1. Wat is Direct Ingaand Pensioen (DIP)? 

Een DIP is een afkorting van Direct Ingaand Pensioen.Heb je via je werkgever een pensioenkapitaal opgebouwd? Dan koop je met dit pensioenkapitaal, als je met pensioen gaat, een levenslang pensioen. Dit kan vaak bij je eigen pensioenuitvoerder of bij een andere. Bij a.s.r. heb je de keuze om een vast of variabel pensioen aan te kopen.

Vraag 2. Waar houd je rekening mee bij het aankopen van je pensioen?  

Bij a.s.r. ben je vrij om zelf te kiezen welk pensioen je wilt aankopen. Om de juiste keuze voor jouw situatie te maken, is het goed om te weten wat je inkomsten en uitgaven zijn na je pensioendatum. En welk pensioen hier het best bij past: een vast of variabel pensioen. Bekijk onze keuzehulp.

Het is belangrijk dat je ook bij slecht weer scenario’s voldoende inkomsten hebt om je uitgaven te betalen. Denk bijvoorbeeld ook na over hoe de financiële situatie is als jij of je partner overlijdt. Zo voorkom je dat je achteraf voor financiële verrassingen komt te staan.

Vraag 3. Vast of variabel pensioen?

Als je met je opgebouwde pensioenkapitaal een pensioen aankoopt, kun je kiezen uit een vast of variabel pensioen. Het grote verschil?

Vast pensioen

Met een vast pensioen kies je voor zekerheid; maandelijks krijg je hetzelfde bedrag op je rekening gestort. De hoogte van je maandelijkse pensioenbedrag staat dus (levenslang) vast.

Variabel pensioen

Bij een variabel pensioen wordt je pensioenkapitaal belegd. Je pensioen wordt ieder jaar opnieuw berekend. Omdat de resultaten uit de beleggingen variëren, kan je pensioen hoger of lager uitvallen.

Moment waarop je de keuze maakt

Je kunt alleen op je pensioendatum kiezen tussen een vast of variabel pensioen. Hierna kan je jouw keuze niet meer wijzigen. In de onderstaande tabel staan alle verschillen tussen een vast en variabel pensioen voor je op een rij.

Verschillen tussen vast en variabel

Het vaste pensioen van a.s.r. Het variabel pensioen van a.s.r.
Vast of flexibel

Zekerheid over de hoogte van je pensioen. Je pensioen verandert niet als de rente stijgt of daalt.

Geen zekerheid over de hoogte van je pensioen. 

Hoogte pensioen

De hoogte van je pensioen staat vast vanaf het moment dat je je pensioen aankoopt. Deze hoogte is afhankelijk van de op dat moment geldende rente.

- Is de rente op de pensioendatum hoog, dan krijg je blijvend een hoger pensioen.
- Is de rente op de pensioendatum laag, dan krijg je blijvend een minder hoog pensioen.

De hoogte van je pensioen wordt ieder jaar opnieuw berekend. De hoogte van je pensioen is afhankelijk van:

- Het waarde van je beleggingen op dat moment
- De actuele rente;
- De gemiddelde levensverwachting op dat moment

Pensioen aankopen
Je koopt in één keer een vast pensioen aan voor de rest van je leven. Je gebruikt ieder jaar een deel van je pensioenkapitaal voor je pensioen in dat jaar. De rest blijf je beleggen.
Inflatie
Supermarkten verhogen vrijwel ieder jaar hun prijzen (inflatie). De hoogte van je pensioen blijft echter gelijk. Je kunt dus elk jaar minder boodschappen kopen van je pensioen. Supermarkten verhogen vrijwel ieder jaar hun prijzen (inflatie). De hoogte van je pensioen verandert ieder jaar. Het kan zijn dat je dus minder of meer boodschappen kunt kopen van je pensioen.
 
Het verschil tussen een vast en variabel pensioen (video) 

Bekijk deze video met de verschillen tussen beide pensioenvormen.

Vraag 4. Hoe werkt het variabel pensioen van a.s.r.? 
 • Via de pensioenregeling van je werkgever bouw je een pensioenkapitaal op. Dit kan bij a.s.r. of een andere pensioenaanbieder zijn. Op je pensioendatum koop je een variabel pensioen aan met dit opgebouwde pensioenkapitaal. Bij a.s.r. kun je zowel je pensioen opbouwen als uit laten betalen.
 • Je ontvangt maandelijks pensioen uit jouw opgebouwde pensioenkapitaal. De rest van je opgebouwde pensioenkapitaal wordt belegd.
 • a.s.r. belegt duurzaam. Bekijk hier de fondsen waarin we beleggen.
 • We stellen ieder jaar op 1 januari de hoogte van het pensioenbedrag opnieuw vast. Hierbij houden we rekening met: de actuele rente, de waarde van je beleggingen op dat moment en de gemiddelde levensverwachting.
 • De hoogte van je maandelijks pensioenbedrag staat vast tot 1 januari van het volgende jaar.
 • We spreiden de beleggingsresultaten van de beleggingen over een periode van drie jaar. Zo voorkomen we sterke schommelingen in je pensioen. Dat geeft wat meer rust.
 • In het jaar waarin je 87 jaar wordt, bouwen we de beleggingen stapsgewijs af. We zetten je pensioen dan in 10 jaar om naar een vast pensioenbedrag.
 • Je hebt keuze uit 2 varianten: ‘Met zicht op groei’ en `Hogere start’ (zie vraag 6)
Vraag 5. Wat levert een variabel pensioen op? 

Als je voor een vast pensioen kiest, weet je precies hoeveel bruto pensioen je krijgt. Je pensioen blijft gelijk, ook als de marktrente stijgt of daalt. De hoogte van het vaste pensioen wordt namelijk bepaald door de rente op je pensioendatum. Dat kan ook nadelig zijn. Als de rente op je pensioendatum laag is (zoals nu het geval is), kan je minder pensioen aankopen met je pensioenkapitaal.

Bij een variabel pensioen, verandert die hoogte je pensioenbedrag één keer per jaar. Dat komt omdat een variabel pensioen elk jaar opnieuw berekend wordt aan de hand afhankelijk is van de waarde van je beleggingen, de actuele marktrente en de gemiddelde levensverwachting.

Dat je pensioenbedrag elk jaar opnieuw berekend wordt aan de hand van de dan actuele rente. Een variabel pensioen kan voordelig zijn. De huidige rente is namelijk relatief laag (zie vast pensioen). Daarnaast blijf je bij een variabel pensioen beleggen. Hierdoor heb je langer de tijd om beleggingsrendement te halen met kans op een hoger pensioen. Niemand kan echter in de toekomst kijken. Daarom weet je nooit zeker welk bedrag je straks krijgt, bij een variabel pensioen.

Vraag 6. Welke twee variabele pensioenen heeft a.s.r.? 

Als je een variabel pensioen van a.s.r. koopt dan zijn er verschillende varianten.

Variabel pensioen met zicht op groei

Het variabele pensioen van a.s.r. met zicht op groei is geschikt als je koopkracht van je pensioen zo veel mogelijk gelijk wilt houden. De verwachting is dat je pensioen meestijgt met de prijzen van de boodschappen.

In de praktijk kunnen beleggingsresultaten lager of hoger zijn dan verwacht. Je pensioen kan hierdoor dus ieder jaar stijgen of dalen.

Variabel pensioen met hogere start

Het variabele pensioen van a.s.r. met hogere start is geschikt als je vanaf het eerste jaar direct een hoger pensioen wilt. De verwachting is dat je pensioen ongeveer gelijk blijft door de beleggingsresultaten.

In de praktijk kunnen de daadwerkelijke beleggingsresultaten hoger of lager uitvallen dan verwacht. Je pensioen kan hierdoor dus ieder jaar stijgen of dalen. Bij tegenvallende beleggingsresultaten daalt dit pensioen. Ook kan door het stijgen van de prijzen (inflatie) de koopkracht afnemen als je pensioen jaarlijks gelijk blijft. Bij tegenvallende beleggingsresultaten in combinatie met inflatie daalt dit de koopkracht bij dit pensioen nog meer.

Vraag 7. Welke voordelen geeft een variabel pensioen van a.s.r.? 
 1. We kiezen voor rendement én zekerheid door de verhouding tussen rendement en risico evenwichtig te houden. 
 2. Je bent vrij om te kiezen voor een ‘hogere start’ of ‘zicht op groei’ pensioen. 
 3. We willen de kans verkleinen dat de hoogte van je pensioen sterk verandert.  Daarom spreiden we financiële mee- en tegenvallers uit je beleggingen (ten opzichte van de verwachte rendementen) over een periode van 3 jaar. 
 4. We stellen bij een variabel pensioen ook jaarlijks de hoogte van het partnerpensioen opnieuw vast. Tot het moment dat het partnerpensioen ingaat. Dan staat de hoogte vast. 
 5. We beleggen duurzaam. Ook als we beleggen met jouw pensioen. Daarom hanteren we een strikt duurzaamheidsbeleid, waarin we oog hebben voor mens, milieu en maatschappij. Zo dragen we met elkaar bij aan een eerlijke en duurzame maatschappij.
Sluit een Direct Ingaand Pensioen (DIP) van a.s.r. af bij een onafhankelijk adviseur 

Wil je een vast of variabel pensioen bij a.s.r. aankopen? Maak dan een afspraak met een onafhankelijk adviseur voor een persoonlijk advies op maat. Of sluit rechtstreeks een direct ingaande pensioen bij ons af. Je betaalt dan geen advieskosten van een adviseur - alleen de afsluitkosten. Wij vinden het belangrijk dat je een pensioen koopt dat past bij je financiële situatie. Kies je voor zelf afsluiten, dan vragen wij je om een Kennis & Ervaringstoets te maken. Zo toetsen we of je voldoende financiële kennis hebt en een goed inzicht in je financiële situatie om een goede keuze te maken.

Pensioenen

Meer verhalen over Pensioen

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 2000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedenacht, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":false,"PEN_C_IDV2":false,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":false,"SCH_Pac_C_ASRNL":false,"SCH_Pdb_C_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":false,"ARD_C_DB":false,"ARD_C_KLANTADVIES":false}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }