Home Blogs van a.s.r. "Vrouwen beleggen beter dan mannen" – beleggingsexpert Janneke Willemse

"Vrouwen beleggen beter dan mannen" – beleggingsexpert Janneke Willemse

05 februari 2021

Vier jaar geleden was slechts één op de zeven beleggers vrouw. Het aantal vrouwelijke beleggers is inmiddels flink toegenomen. Een goede ontwikkeling, vindt Janneke Willemse, beleggingsexpert en auteur van het boek ‘Blondjes Beleggen Beter’. “Vrouwen zijn namelijk veel betere beleggers dan mannen.” Waarom dat zo is, legt ze in dit blog aan je uit.

Denk vaker financieel vooruit

Ontvang onze nieuwsbrief met verhalen en tips én maak kans op het boek 'Blondjes Beleggen Beter'

Schrijf je in!

Vrouwen beleggen beter dan mannen

Ondanks de toename van vrouwelijke beleggers, beleggen vrouwen nog altijd minder dan mannen. Het is zonde dat vrouwen zich niet vaker aan het beleggen wagen, vindt Janneke Willemse, beleggingsexpert, presentatrice, beurscommentator bij RTL Z en auteur van het boek ‘Blondjes Beleggen Beter’. “Vrouwen reageren minder impulsief en laten zich minder snel meeslepen. Geweldige eigenschappen voor een hele goede belegger.” 

Voorbeeld vrouwelijke beleggers

Janneke Willemse is al jaren een boegbeeld voor vrouwelijke beleggers. Niet in het minst door het boek ‘Blondjes Beleggen Beter’ dat ze vorig jaar schreef, waarvan net een nieuwe versie op de markt verscheen. “Toen ik begon met beleggen, waren er om me heen een paar vrouwen die er ook mee begonnen. Toch haakten ze allemaal weer af. Daarnaast praatten vrouwen zelden over geld. Mannen ook niet heel veel, maar vrouwen nóg minder.”

Vrouwen willen (meer) financiële onafhankelijkheid

Volgens Janneke is het tij al een tijdje aan het keren. Zo ziet ze zelf een enorme toename van vrouwen die meedoen aan haar online trainingen waarin ze tips geeft aan mensen die beginnen met beleggen. “Vrouwen lijken bezig met een flinke inhaalslag. Op dit moment volgen 800 mensen mijn training. Daarvan is bijna driekwart vrouw.

Steeds meer vrouwen willen financieel onafhankelijk zijn. Daar speelt de FIRE-beweging (de uit Amerika overgewaaide Financial Independence, Retire Early-beweging die vooral onder millennials heel populair is) een belangrijke rol in. Ik zie vooral jonge vrouwen van 25-35 jaar beginnen met beleggen, zowel met kleine als grotere bedragen.”

Meer verhalen en tips?

Ontvang onze nieuwsbrief en maak kans op het boek 'Blondjes Beleggen Beter' van Janneke Willemse. Zo denk jij financieel vooruit! 

Vrouwen beleggen minder emotioneel

Deze inhaalslag is een goede ontwikkeling, want volgens Janneke beleggen vrouwen beter dan mannen. “Ik ben niet de enige die dat vindt hoor,” lacht ze. “Onderzoek bewijst het ook. Vrouwen laten zich niet vaak meeslepen door stijgende en dalende koersen, reageren veel minder impulsief. In tegenstelling tot mannen die regelmatig ad hoc aandelen aan- of verkopen. Doordat vrouwen het vizier goed op de lange termijn houden, reageren ze in de praktijk vaak minder emotioneel. En dat is precies wat een goede belegger nodig heeft!”

Toch beleggen vrouwen minder dan mannen. Waarom is dat toch? Janneke: “Een van de grootste valkuilen van vrouwen is dat als ze iets niet tot in detail snappen, ze er veiligheidshalve liever niet aan beginnen. Mannen hebben daar veel minder last van: zelfs als ze niet van de hoed en de rand weten, weerhoudt dat ze er niet van om ergens vol in te gaan.” 

Lees ookBeginnen met beleggen? 7 tips van beleggingsexpert Janneke Willemse

Vrouwen, denk serieus na over beleggen!

Janneke raadt vrouwen met klem aan om te kijken of beleggen iets voor ze is. Zeker omdat vrouwen er zo ontzettend goed in zijn. Ze krijgt regelmatig berichten van vrouwen die door haar columns, blogs of boek geïnspireerd raakten en zijn begonnen met beleggen. “Ik hoop dat ik een bescheiden bijdrage heb geleverd aan die inhaalslag van vrouwen die beleggen,” glimlacht ze. “Hoe meer vrouwen zich realiseren hoe fijn het is om het heft in eigen handen te nemen en zien dat je zelf invloed op je geld kunt uitoefenen, des te beter.”

Janneke Willemse deelt ervaringen en details van haar beleggingen op blondjesbeleggenbeter.nl. In 2018 won ze de IEX Gouden Stier voor Beste Beleggingsexpert. 

Inge Abraham en Annelies Heinen

Meer verhalen over Ik denk vooruit