Home Blogs van a.s.r. Jan Roelfs in gesprek met tennisser Raemon Sluiter: “Houd doelen klein, dan voel je dat je lekker bezig bent”

Jan Roelfs in gesprek met tennisser Raemon Sluiter: “Houd doelen klein, dan voel je dat je lekker bezig bent”

23 februari 2021

NOS-sportcommentator Jan Roelfs vroeg oud-professioneel tennisser Raemon Sluiter de hemd van het lijf tijdens de Motivatie Dagen van a.s.r. Vitality. In de Q&A vertelde Raemon uitgebreid over zijn vitaliteit, het omgaan met stress, gezonde voeding en het leven als topsporter. Raemon: “Ik heb wel spijt gehad van hoe ik met mijn lichaam omging op een gegeven moment.” Lees de highlights van de Q&A tussen beide mannen hier terug.

Webinar Jan Roelfs en Raemon Sluiter

Wil je meer weten over het topsport leven van Raemon Sluiter en zijn werk als coach van Kiki Bertens? Bekijk dan hier het hele webinar van Jan Roelfs en Raemon Sluiter.

Persoonlijk: het leven als topsporter 

Jan: “Wat heeft jouw tenniscarrière jou als mens gebracht?” 
Raemon: “Dat je heel snel op jezelf bent aangewezen. Tuurlijk werk je veel samen met je coach, maar het is een individuele sport. Je moet het alleen uitvinden. Als je proftennisser wilt worden, dan moet dat gebeuren tussen je 16e en 30ste levensjaar. Ik moest discipline hebben in mijn trainingen, want je kan in de topsport maar weinig foutjes veroorloven. Ik heb daardoor geleerd om constant ‘aan’ te staan.”

Jan: “Is de topsport eenzaam?” 
Raemon: “Ik kan dit alleen beoordelen vanuit het perspectief van een individuele sporter. Tennis is een sport waar je gemiddeld 35 weken per jaar in het buitenland zit. Ondanks dat ik goed met mijn collega’s in het buitenland en coach kon opschieten, is het nog steeds eenzaam. Je mist je vriendin, je ouders en je vrienden. Vooral ook omdat mijn idee van ‘houden van’, is om veel bij diegene te zijn. Als ik veel weg was, vond ik het lastig dat ik mijn liefde voor hen niet kon laten zien.”

Voeding: het belang van gezond eten in de topsport 

Jan: “Hoe ging je met je voeding om als tennisser?”
Raemon: “Mijn voeding was heel erg gekoppeld aan mijn motivatie. Het was 20 jaar geleden ook een andere tijd. Vroeger was dat gewoon pasta bolognese knallen twee uur voor je wedstrijd. Nu is dat heel anders. Ik heb toen ook wel qua voeding steken laten vallen. Ik at niet slecht, maar het kon af en toe wel beter. Als je 6 uur per dag traint is dat niet zo erg. Ga je minder bewegen, dan gaat het bergafwaarts. Dat is ook wel de reden dat mijn carrière na mijn 23ste, 24ste langzaam van de skiberg ging. Ik heb er ook wel spijt van gehad hoe ik met mijn lichaam omging op een gegeven moment. Daarom vind ik vitaliteit ook zo belangrijk.”

Omgaan met stress: “Ik ga vreten als ik gestrest ben”

Jan: “Hoe hangen stress en eten voor jou samen?”
Raemon: “Iedereen is daar natuurlijk anders in. Sommigen krijgen bij stress geen hap meer door de keel, maar ik ga vreten als ik gestresst ben. Mijn broer en zijn vrouw hadden een dochtertje van drie die een hersentumor kreeg. Ik was daarom 6 dagen per de week bij mijn broer en als ik daar vertrok, ging ik eigenlijk standaard langs de McDonalds, KFC of Burger King. Toen zij een jaar later overleed, stond er opeens 12/13 kilo meer op de weegschaal. Als je het op een gegeven moment zover laat komen, is het moeilijk om weer terug te komen naar een gezonde balans tussen lichaam en geest.”

“Als je niet in balans bent, loop je het risico alles te verliezen”

Jan: “Wat heeft deze periode jou bijgebracht?”
Raemon: “Je wordt echt met je neus op de feiten gedrukt. We doen keihard ons best om alles zoveel mogelijk te controleren, maar dat is een grote illusie. Op het moment dat er zoiets gebeurt, dan moet je daarop anticiperen. Als ik erop terugkijk had ik beter naar mijn eigen balans moeten kijken. Anders leid je je leven niet meer, maar gaat het leven jou leiden. En dan loop je het risico alles te verliezen.”

Vitaliteit: lichaam en geest in balans

Jan: “Wat versta jij onder vitaliteit?”
Raemon: “Voor mij is vitaliteit dat je lichaam en geest in balans zijn. Ik ben nu iets minder fit dan vroeger, maar ik voel mezelf wél vitaal. Dat komt omdat ik kan doen wat ik wil doen. Dat is voor mij vitaliteit.”

Jan: “Hoe verhouden geluk en vitaliteit zich tot elkaar voor jou?”
Raemon: “Dat zit hem er bijvoorbeeld in dat ik vanavond chocolade kan eten en dat kan doen omdat ik daar gewoon gelukkig van word. Niet door de stress, zoals ik vroeger deed. Op zondag halen wij bijvoorbeeld vaak snackbar. Daar genieten we dan extra van. En de volgende dag bewegen we weer en eten we onze groentes. Zo blijven we in evenwicht!”

“Doelen moeten dichtbij jezelf staan”

Jan: “Is vitaliteit ook het hebben van een doel?”
Raemon: “Vitaliteit is altijd gekoppeld aan een doel. Dat kan echt van alles zijn: van een marathon lopen tot 2 kilo afvallen. Belangrijk bij het stellen van doelen is dat je een doel kiest dat dichtbij je staat. Ook in tennis moest ik doelen soms bijstellen. Het is dan beter om doelen klein te stellen, want dan voel je dat je lekker bezig bent. Je kunt wel een groot doel hebben, maar dan zijn kleine subdoelen belangrijk. Anders kan een doel demotiveren, omdat het niet tastbaar is.”

Raemons gouden tip voor vitaliteit

Jan: “Wat zou jij adviseren aan mensen om vitaal te worden en te blijven?”
Raemon: “Ga eerst kijken wat je leuk vindt. Niet alleen waar je talent ligt, maar ook wat je fysiek leuk vindt om te doen. Dan is het makkelijker om het langer vol te houden. Als je nu niet beweegt en slecht eet, dan denk ik dat je vooral moet verdiepen in de slechte gevolgen ervan. Dat je een soort wake-up call krijgt. En vaker besluit om even 30 minuutjes een blokje om te gaan of lekker te wandelen op het strand. Daar kom ik zelf mentaal echt tot rust en kan ik ook meteen een stukje beweging meepakken.”

Ook meedoen met a.s.r. Vitality?

Wil jij je net als Raemon Sluiter in balans voelen en vitaal door het leven gaan? Het beloningssysteem van a.s.r. Vitality helpt je hierbij! 

Dit is hoe het werkt: door stappen te zetten of de hartslag te verhogen, verdien je Vitality Punten. Deze punten wissel je in voor de leukste wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse beloningen. Scoor bijvoorbeeld wekelijks een cadeaukaart van Bol.com, Zalando of Intersport en verdien maandelijks cashback op je Apple Watch of Fitbit. 

Bied je als werkgever jouw medewerkers a.s.r. Vitality aan? Dan belonen wij jou ook! Bewegen jouw medewerkers voldoende, dan ontvang je namelijk tot 8% cashback op een werkgeversverzekering bij de Amersfoortse of Loyalis! Je betaalt slechts €3,50 per werknemer per maand. 

Benieuwd wat a.s.r. Vitality voor jou kan betekenen?

Vitality

Meer verhalen over Vitaliteit