Ga naar de hoofdinhoud
Home Zzp’er Soraya (34): “Door mijn financiën op orde te hebben, kan ik meer in het hier en nu leven”
Zzp'er, Soraya Koendjbiharie, vrouw, pensioen, beleggen, Ik denk vooruit

Zzp’er Soraya (34): “Ik leef nu meer in het hier en nu”

Zzp’ers over beleggen voor pensioen
18 januari 2022

Elke maand netto € 2.700 verdienen: dat is Soraya’s doel. Eind 2019 verruilt ze een drukke baan als senior consultant bij een PR-bureau voor een bestaan als zzp’er. “De balans tussen werk en privé was enorm scheef gegroeid. Ik was altijd maar aan het werk en had amper tijd voor andere dingen, zoals reizen naar mijn geliefde Griekenland. Als zzp’er wil ik genoeg verdienen, meer in het nu leven en dat alles zonder financiële stress. Mede door te beleggen, is me dat gelukt.”

Direct aan de slag met beleggen

Geld opzijzetten dat je niet gelijk nodig hebt en direct aan de slag met jouw financiële doelen of je pensioen?

Ontdek beleggen bij a.s.r.

Naam: Soraya Koendjbiharie
Beroep: Ondernemer
Huwelijkse staat: Single
Leeftijd: 34 jaar
Woonplaats: Den Haag

Terug naar een gezonde work-life balance 

Werkdagen van 50 uur per week en elke dag zo’n drie uur reistijd: zo zag een werkweek van Soraya er tot twee jaar geleden uit. Carrière maken was altijd belangrijk voor haar. Na haar studie Bestuurskunde werkt ze als communicatieadviseur bij verschillende instellingen en bedrijven, altijd met een focus op de publieke sector.

Tot ze in 2019 als senior consultant bij een groot mediabureau werkt. Ze realiseert zich dat werk en privé niet in balans was. “Het was een geweldige baan, ik had hele mooie opdrachten en ook het bedrijf was leuk. Ik zag het als een goede investering in mijn carrière. Maar het kwam wel met een prijskaartje. Ik kon aanzienlijk minder vaak naar Griekenland en elke dag was ik 3,5 uur kwijt aan reistijd. Ook in mijn vrije tijd was ik eigenlijk alleen maar met werk bezig. Ik maakte amper tijd voor mezelf, vrienden en familie of voor leuke dingen. Dat moest anders."

Sabbatical om na te denken over het leven als zzp’er 

Soraya nam afscheid van het pr-bureau. Een vastomlijnd plan heeft ze op dat moment nog niet. “Ik gaf mezelf vier maanden om na te denken wat ik wilde doen. Ik zag het als een soort sabbatical waarin ik de verloren tijd met vrienden en familie kon inhalen en weer tot mezelf kon komen. Daarna zou ik vast wel weten hoe ik mijn nieuwe leven als zzp’er zou vormgeven.”

Lees ook: ‘Een sabbatical kost geld, maar levert je iets onbetaalbaars op’

Vakantie hoog op de wensenlijst

Van te voren had ik geld opzijgezet om die vier maanden te overbruggen. “Ik weet precies hoeveel ik elke maand nodig heb om prettig te kunnen leven. Als ik maandelijks € 2.700 netto verdien, kan ik mijn hypotheek en gas, water en licht betalen en boodschappen doen. Ook kan ik dan af en toe iets leuks doen met vriendinnen en kan ik zelfs nog een bedrag van € 500 opzijzetten voor vakantie. Voor mijn ‘sabbatical’ had ik dus € 10.800 (4 maanden x € 2.700) gespaard om dat in die vier maanden allemaal te kunnen blijven doen. Dan moest ik daarna als zelfstandig consultant wel snel inkomen gaan verdienen, maar daar had ik wel vertrouwen in.” 
 
Ho wacht, € 500 per maand apart zetten voor vakantie? Soraya, lachend: “Ja, best veel he? Ik vind vakantie heel erg belangrijk. Griekenland is mijn absolute nummer 1-bestemming. Op de een of andere manier kan ik daar alles loslaten waardoor ik me er ultiem ontspannen voel. Best knap voor een gehaast en planmatig type als ik. Vóór corona reisde ik soms wel 10 keer per jaar die kant op. In een hotel in Athene staat standaard een koffertje met daarin een paar schoenen en wat basics. Als ik incheck, staat die koffer al klaar in mijn kamer.”

Als al die mensen zo enthousiast zijn over beleggen, is het misschien ook wel iets voor mij

Soraya 

Beginnen met beleggen

Na die vier maanden schrijft Soraya zich als zelfstandig consultant in bij de Kamer van Koophandel. Na een paar maanden heeft ze een paar mooie opdrachten, met bijbehorend inkomen. Dat is het moment waarop ze besluit te gaan beleggen. “Ik wist dat beleggen voor pensioen interessant is. Mijn vader belegt al jaren, maar iets hield mij altijd tegen. Ik ben niet zo risicovol ingesteld, en al helemaal niet als het om mijn financiën gaat. Tegelijkertijd las en hoorde ik om me heen verschillende mensen over hoeveel rendement beleggen ze opleverde. Als al die mensen zo enthousiast over beleggen zijn, is het misschien ook wel iets voor mij, dacht ik."

Nog niet zoveel ervaring met beleggen?
Lees meer over wat beleggen is en hoe beleggen werkt.

Buy-and-hold strategie 

Ze klopt aan bij een ervaringsdeskundige en vraagt hem om advies en praktische tips over beleggen. Op basis van zijn input en het nodige onderzoek- en leeswerk, bepaalt Soraya welke beleggingsstrategie bij haar past. “Ik koos voor een buy-and-hold-strategie met een horizon van 15 jaar. Dat is een passieve beleggingsstrategie waarbij je beleggingen koopt met het idee ze zo lang mogelijk vast te houden. Ik beleg alleen met geld dat ik eventueel zou kunnen missen, waarbij niet onoverkomelijk is als ik het kwijt zou raken.”  
 
Lees ook: Zo ontdekte Marco dat hij door te beleggen eerder kon stoppen met werken 

50-50 in ETFs en aandelen

Haar oorspronkelijke plan was om elk jaar € 6.000 te beleggen, € 500 per maand dus. Dat geld zit niet in bij mijn € 2.700-begroting; ik beleg alleen met geld dat ik kan missen. “De helft zou ik in ETFs beleggen, de andere helft in aandelen. Inmiddels beleg ik bijna een jaar en heb ik tot nu toe alleen nog in ETFs belegd. Met aandelen heb ik gewacht. Ik wilde me daar eerst meer in verdiepen. Ik lees inmiddels al maanden elke dag het FD en ook houd ik aandelen scherp in de gaten. Ook wilde ik qua inkomsten wat ruimer boven mijn € 2.700-norm zitten, wat inmiddels gelukt is. Dan voelt het iets minder spannend om elke maand toch zo’n flink bedrag te beleggen. Volgend jaar voeg ik aandelen aan mijn portefeuille toe.” 
 
Lees ook: Van aandelen tot obligaties, waar kan ik in beleggen? 

Over 15 jaar € 125.000 op de bank

Met haar strategie zou Soraya over 15 jaar een netto eindkapitaal van € 125.000 hebben, zo heeft ze met  behulp van een tool berekend. Dan heeft ze in totaal € 90.000 aan belegd vermogen, aangevuld met € 35.000 rendement (min de beleggingskosten). Klinkt als een goede deal, ook al is er natuurlijk nooit garantie dat het ook zo zal uitpakken. Je kan je inleg tenslotte ook deels of helemaal verliezen. Risico loop je tenslotte altijd met beleggen. Maar nu the million-dollar question: wat wil ze met dat geld doen?

Een leven zonder geldzorgen

“Het idee is dat ik voor m’n 50ste een groot deel van mijn hypotheek kan aflossen en daarnaast een goed gevulde beleggingspot tot mijn beschikking heb. Dat is dan gelijk een goed moment om te bepalen wat ik daarna wil doen: opnieuw beleggen, een sabbatical nemen of misschien al met pensioen? Wat het antwoord zal zijn weet ik uiteraard nog niet, maar het feit dat ik straks die keuze heb, spreekt me enorm aan.”

“Over een paar jaar heb ik wellicht een partner en misschien zelfs kinderen, dus dat verandert zaken natuurlijk ook. Mijn doel is om altijd mijn levensstijl te kunnen financieren zonder geldstress. Dat is volgens mij echt de ergste stress. Door mijn financiën goed op orde te hebben en te beleggen, kan ik meer in het hier en nu leven. En kan ik tijd besteden aan dingen die ik écht belangrijk vind: mezelf, mijn familie, vrienden en leuke dingen doen. En hopelijk heel vaak naar Griekenland gaan,” glimlacht ze.

Wat regelen andere zzp’ers voor hun pensioen?

Benieuwd naar hoe andere zzp’ers hun pensioen regelen? Lees hier de inspirerende verhalen van Elodie, Wendy, Lotte, Marleen en Alexandra.

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
De beleggingsonderneming a.s.r. Vooruit is onderdeel van a.s.r.

Inge Abraham

Meer verhalen over Ik denk vooruit

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 2000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedemiddag, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":true,"PEN_C_IDV2":true,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":true,"SCH_Pac_C_ASRNL":true,"SCH_Pdb_C_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":true,"ARD_C_DB":true,"ARD_C_KLANTADVIES":true}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }