Het nieuwe pensioenstelsel vraagt aandacht. Van jou als werkgever omdat je de pensioenregeling waarschijnlijk anders moet gaan invullen. En van je werknemers omdat zij nog meer de regie krijgen over hun pensioen. Wat zijn de belangrijkste veranderingen? En hoe help je jouw werknemers hierbij? Hier vind je antwoord op de belangrijkste vragen.
Vanaf 1 juli 2023 treedt de Wet toekomst pensioenen in werking. Als werkgever moet je voor 1 januari 2028* je de pensioenregeling voor je werknemers aangepast hebben. Misschien lijkt dat nog ver weg, maar er is voor die tijd nog veel te doen. Je moet bijvoorbeeld beslissen of je voor het huidige personeel gebruikmaakt van de compensatieregeling. Lees in dit blog hoe je als werkgever de transitie naar de beschikbare premieregeling kan invullen. Ben je benieuwd hoe andere werkgevers dit proces van overstappen aanpakken? Lees dan het verhaal van Femke Koning, HR-manager bij de KNRM.
* Dit moet nog in de nadere wetgeving worden aangepast.Het nieuwe pensioenstelsel zorgt ervoor dat werknemers meer regie krijgen over hun pensioenopbouw. Dit geldt met name bij de omzetting van db-regelingen (defined benefit) naar dc-regelingen (defined contribution). Dit betekent dat ze zelf meer keuzes gaan maken.De belangrijkste ontwikkeling is dat er in het nieuwe pensioenstelsel alleen nog maar pensioen via de dc-regelingen (defined contribution) kan worden opgebouwd. Hierbij staat de hoogte van de pensioenuitkering vooraf niet vast. De hoogte wordt voortaan mede bepaald door het beleggingsrendement (tenzij wordt gekozen voor inkoop van een gegarandeerde uitkering).
Deze verschuiving vraagt niet alleen om een actieve houding van werknemers, maar ook van jou als werkgever. Je werknemer moet namelijk geactiveerd worden deze keuzes te maken. Rondom beleggingen bijvoorbeeld, maar ook of je werknemers willen doorbeleggen na de pensioenleeftijd. Ook kunnen werknemers kiezen of ze op de pensioendatum eenmalig maximaal 10% van het ouderdomspensioen willen opnemen.
Deze uitgebreide mogelijkheden brengen echter ook meer verantwoordelijkheden voor werknemers met zich mee. En daar is goede communicatie voor van belang. Dat is dus een uitdaging voor jou.
Maar dit hoef je niet alleen te doen. a.s.r. helpt je hier graag bij. Met onze pensioenproducten zoals het Werknemers Pensioen en Doenpensioen bieden we eenvoudige tools, heldere communicatie en persoonlijke service. Zo vergroten we samen het pensioenbewustzijn van je werknemers.
Bij de overgang van db-regelingen (defined benefit) naar dc-regelingen (defined contribution) krijgen werknemers meer keuzes in de nieuwe pensioenregeling. Als werkgever is het belangrijk dat je jouw werknemers hier goed op voorbereid. Volgens directeur Pensioenen bij a.s.r. Folkert Pama moet er voor werknemers op ten minste drie kernvragen antwoord komen:
Er zijn verschillende manieren om je werknemers meer inzicht in hun financiën te bieden. Denk aan een individueel gesprek met een financieel adviseur. Of een groepspresentatie of webinar door zo’n adviseur of de pensioenuitvoerder. Daarnaast bieden veel pensioenuitvoerders meer financieel inzicht in een online omgeving. Zo biedt a.s.r. bijvoorbeeld het gratis platform ikdenkvooruit.nl. Werknemers kunnen hier binnen 10 minuten al een eerste inzicht krijgen in hun financiële situatie.
De AOW-leeftijd stijgt mee met de levensverwachting. Vanaf 2025 stijgt deze leeftijd minder snel dan eerder is vastgesteld. Van 2024 tot en met 2026 is de AOW-leeftijd nog 67 jaar. Stijgt de levensverwachting daarna met 1 jaar of meer? Dan stijgt de AOW-leeftijd in stappen van 3 maanden per jaar.
Het nemen van goede financiële beslissingen begint bij financieel inzicht. Om daarbij te helpen ontwikkelde a.s.r. ‘Ik denk vooruit’. Dit is een online platform dat Nederlanders financieel vooruit wil helpen, door inspiratie, inzicht en oplossingen. Op basis van inzicht in de financiële situatie en persoonlijke doelen, ontdek je hoe je er financieel voorstaat. En wat je kunt doen om je doelen te behalen. Zo kan je zelf gemakkelijk berekenen of het haalbaar is om minder te gaan werken tot aan je pensioen.
Het nabestaandenpensioen bestaat uit een partnerpensioen en een wezenpensioen. Dit wordt uitgekeerd als een deelnemer in de pensioenregeling overlijdt. De belangrijkste verandering is misschien wel de hoogte van het nabestaandenpensioen. Dat wordt straks standaard een vast percentage van het laatstverdiende salaris. Dit is veel duidelijker dan in het huidige stelsel. Nu is de hoogte namelijk afhankelijk van de diensttijd en is het een percentage van de pensioengrondslag. Het partnerpensioen mag in de nieuwe regeling maximaal 50% van het salaris zijn. Het wezenpensioen mag maximaal 20% van het salaris bedragen. Voor het wezenpensioen geldt een vaste eindleeftijd van 25 jaar. Lees hier meer over de 8 belangrijkste veranderingen in het nabestaandenpensioen binnen het nieuwe pensioenstelsel.
Voor bestaande beschikbare premieregelingen met een leeftijdsafhankelijke premie maakt het wetsvoorstel een uitzondering. Die mogen in stand blijven voor huidige deelnemers. Ook mag de bestaande middelloonregeling worden omgezet naar een beschikbare premieregeling met een oplopende premie. En deze daarna in stand houden voor de bestaande deelnemers. Dit betekent dat je in elke leeftijdscategorie ongeveer hetzelfde opbouwt.
Voorwaarde is wel dat de middelloonregeling vóór 1 januari 2028 is omgezet. Daarnaast moet de hoogte van de leeftijdsafhankelijke premies binnen het wettelijk kader blijven.
We hebben alle veelgestelde vragen bij elkaar gezet in handige PDF's.
Het nieuwe pensioenstelsel biedt een uitgelezen kans om te investeren in vitaliteit. Waarom is het belangrijk om met een bredere blik naar pensioen en het arbeidsvoorwaardenpakket te kijken? Op de toolkit-pagina hebben wij alle relevante informatie hierover gebundeld. Zoals een korte uitlegvideo over waarom pensioen en vitaliteit hand in hand gaan. En een whitepaper over de mogelijkheden die het nieuwe pensioenstelsel biedt.
Met een pensioenregeling van a.s.r. dragen werkgevers bij aan een financieel gezonde toekomst voor hun werknemers. Bij a.s.r. vinden we het daarnaast belangrijk dat werknemers mentaal en fysiek gezond zijn, nú en later. Daarom bieden we naast een pensioenregeling de extra services 'Ik denk vooruit' en a.s.r. Vitality. Zo investeren werkgevers samen met ons en hun werknemers in de lange termijn.