Home Blogs van a.s.r. Jongeren beleggen wél voor de lange termijn en pensioen

Jongeren beleggen wél voor de lange termijn en pensioen

4 nieuwe inzichten over de nieuwe generatie beleggers
18 februari 2022

Jongeren zijn onzeker over hun pensioen. Steeds meer voelen zij de noodzaak om zelf vermogen op te bouwen voor later. Dat onderstreept recent onderzoek van het Duitse Instituut voor Economisch Onderzoek Econ (DIW Econ): zij beleggen vooral voor vermogensopbouw voor de lange termijn en het pensioen. Ook zijn zij minder bereid om meer risico te nemen voor een hoger rendement dan de meer ervaren beleggers. Hiermee zijn veel jonge beleggers misschien wel verstandiger dan je denkt.

Direct aan de slag met beleggen

Geld opzijzetten dat je niet gelijk nodig hebt en direct aan de slag met jouw financiële doel?

Ontdek beleggen bij a.s.r.
70% van de beleggers is jonger dan 35

Het onderzoek (zomer 2021) is gedaan onder meer dan 200.000 gebruikers van een Duitse online broker (Trade Republic) met nationale en internationale klanten waaronder Nederlanders. Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de ondervraagden nog nooit eerder heeft belegd en bijna 70%  jonger is dan 35 jaar. Wat opvallend is, is dat bijna 20% van de nieuwe beleggers vrouw is. Dat is bijna twee keer zoveel als bij de ervaren beleggers.

Alle inkomensniveaus 

Vaak wordt gedacht dat beleggen iets is voor de rijken. Uit dit onderzoek blijkt dat de nieuwe jonge beleggers uit alle inkomensklassen komen. Maar liefst 30% van deze groep behoort tot de ‘onderste helft van de inkomensverdeling’ (zie rapport). Deze uitkomst ontkracht de aanname dat beleggen alleen voor mensen met ‘veel’ geld zou zijn.  

Natuurlijk is het wel belangrijk dat je belegt met geld dat je voor langere tijd kunt missen. En dat je voldoende buffer overhoudt om onvoorziene uitgaven op te vangen.

Lees ook: 4 grootste misvattingen over beleggen

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang maandelijks financiële tips en verhalen over hoe andere mensen toewerken naar hun doelen. Je maakt dan meteen kans op het boek “Waarom vrouwen minder verdienen: en wat we eraan kunnen doen” van Sophie van Gool.

Auteur Sophie van Gool van het boek 'Vrouwen hebben meer kans'| Ik denk vooruit | Financieel inzicht | a.s.r.
Jongeren beleggen minder risicovol

Een geruststelling voor wie zich zorgen maakt om jongeren die beleggen: ze zijn minder bereid om meer risico lopen te lopen voor een hoger rendement dan meer ervaren beleggers. Dit doen ze onder andere door te kiezen voor minder risicovolle producten. 

Zo beleggen beginnende beleggers voor 31% in ETF’s, terwijl meer ervaren beleggers voor 22% in ETF’s beleggen. Beginnende beleggers investeren voor 56% in individuele aandelen (over het algemeen risicovoller dan ETF’s), de meer ervaren beleggers doen dit voor 65%. 

Lees ook: Van aandelen tot obligaties. Waarin kan ik beleggen? 

Meerderheid belegt voor lange termijn en pensioen

De indruk bestaat soms dat jongeren graag snel veel geld willen verdienen, bijvoorbeeld door te beleggen in crypto’s. Nog een geruststelling voor wie zich zorgen maakt om jongeren die beleggen: zij gedragen zich misschien wel verstandiger dan je zou denken. Zo belegt 72% van de ondervraagden voor de lange termijn en voor een bijdrage aan hun pensioen. Toch hecht nog zo’n 34% van de respondenten waarde aan winst op de korte termijn.

Uit onderzoek van de AFM blijkt juist dat jonge beleggers zich vooral laten leiden door emoties en spanning. In tegenstelling tot oudere, meer ervaren beleggers, die vaak varen op gedegen onderzoek en informatie. Lees meer over dit onderzoek in het blog ‘Hoe GameStop laat zien waarom je je bij beleggen niet door social media moet laten leiden’.

Tip van de expert: beleg voor lange termijn

Een van de veelgehoorde tips over beleggen is: ‘beleg voor de lange termijn’. Deze tip is extra relevant voor jongeren. “Jongeren hebben in principe een lange beleggingshorizon. Dat is de periode in je leven waarin je kunt beleggen. Door je inleg zo lang mogelijk te beleggen, kun je eventuele dips in de markt ‘uitzitten’ en is de kans op mooie rendementen groter”, zegt beleggingsexpert Janneke Willemse.  

Lees ook: Zzp’er Wendy (36): “Hoe eerder je begint met beleggen voor je pensioen, hoe meer je zou kunnen profiteren”

Beleggen als alternatief voor sparen 

Steeds vaker kiezen mensen voor beleggen als alternatief voor sparen. Dat is niet zo raar, want sparen levert je op dit moment door de lage spaarrente weinig tot geen rendement op. 77% van de respondenten van het onderzoek van DIW Econ belegt omdat er volgens hen geen ander lucratief alternatief is om te sparen. Past beleggen bij jou? Bekijk deze video en ontdek het:

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De beleggingsonderneming ASR Vooruit BV is onderdeel van a.s.r.

Start met duurzaam beleggen bij a.s.r.

Met Doelgericht beleggen kun je toewerken naar jouw doelen op de lange termijn. Op een eenvoudige én duurzame manier. Je geld wordt namelijk niet belegd in zaken zoals wapens, steenkool en tabak. En wél in bedrijven die echt iets doen tegen klimaatverandering. Start nu met duurzaam beleggen en ontvang € 70 beleggingstegoed. 

Annelies Heinen

Meer verhalen over Ik denk vooruit