Betalingsachterstand op je zorgverzekering

Heb je een betalingsachterstand op je zorgverzekering? We begrijpen dat dit iedereen kan overkomen. En dat het vervelend is als je hier mee te maken krijgt. Op deze pagina lees je wat de gevolgen zijn van een betalingsachterstand op je zorgverzekering, wat je eraan kunt doen en hoe wij jou kunnen helpen.

Wil je jouw betalingsachterstand direct betalen?

Wil je jouw betalingsachterstand in één keer betalen? Maak het bedrag dan over op NL32 ABNA 0243 5241 10 t.n.v. ASR Zorgverzekering NV. Vermeld hierbij het betalingskenmerk. Dit betalingskenmerk vind je terug via Mijn Zorg of in de herinneringsbrief die je van ons ontvangen hebt.

Wat gebeurt er als je je rekening niet op tijd betaalt?

Kan een rekening niet automatisch afgeschreven worden? Dan krijg je van ons een brief met het verzoek het bedrag binnen een bepaalde termijn te betalen. Ben je te laat met betalen? Dan sturen wij je een aantal betalingsherinneringen. Als je niet betaald na deze herinneringen schakelen wij een gerechtsdeurwaarder in.

Hieronder leggen we stap voor stap uit wat er gebeurt als je je rekening niet op tijd betaalt.

  1. Is de eerste betaaltermijn voorbij? Dan krijg je nog twee keer een brief met een herinnering. In deze brieven staat de uiterste datum waarop het bedrag betaald moet zijn. Wanneer je de premie betaalt voor de uiterste datum in deze brieven worden er geen extra kosten in rekening gebracht.
  2. Is het bedrag niet binnen op onze rekening voor de uiterste datum? Dan dragen wij de niet-betaalde rekening over aan de gerechtsdeurwaarder. Een gerechtsdeurwaarder is een ambtenaar die er onder andere voor zorgt dat afspraken worden nagekomen.
  3. De gerechtsdeurwaarder stuurt een nakomingsbrief. Hierin worden nog geen incassokosten in rekening gebracht.
  4. Is de openstaande rekening binnen 14 dagen na dagtekening van de nakomingsbrief niet betaald? Dan stuurt de deurwaarder een aanmaning. In deze aanmaning wordt nogmaals gevraagd de niet-betaalde rekening te betalen. Voor de aanmaning worden incassokosten van minimaal € 48,40 bij je in rekening gebracht.

Wat zijn de gevolgen van een betalingsachterstand op je premie?
Aanvullende verzekeringen
Bij een betalingsachterstand van minimaal 60 dagen wordt de betalingsachterstand overgedragen aan de gerechtsdeurwaarder. Je aanvullende verzekeringen worden dan stopgezet. Betaal je daarna binnen 60 dagen aan de gerechtsdeurwaarder? Dan herstellen wij je aanvullende verzekeringen met terugwerkende kracht. Betaal je de achterstand na deze 60 dagen? Dan kan je de aanvullende verzekeringen pas weer aanvragen per 1 januari van het nieuwe jaar.
Korting jaarbetaling
Bij een betalingsachterstand komt de korting die je krijgt bij jaarbetaling te vervallen. Je betaaltermijn wordt met terugwerkende kracht gewijzigd van jaarbetaling naar maandbetaling.
Overstappen van zorgverzekering

Het is niet mogelijk om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar als je een betalingsachterstand hebt op je premie.

Hulp bij je betalingsachterstand

Kan je je rekening(en) niet op tijd de betalen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag en zoeken samen met jou naar een oplossing. Bijvoorbeeld door een betalingsregeling af te spreken.

Schuldhulp

Lukt het je niet om een betalingsregeling met ons af te spreken door financiële problemen? Vraag dan hulp bij de Dienst Werk en Inkomen van je gemeente, of het maatschappelijk werk in je regio. Dat kan schuldhulpverlening zijn of budgetbeheer.

Voor hulp en advies kan je ook contact opnemen met de Zorgverzekeringslijn.

Regeling wanbetalers
De overheid heeft in de Regeling wanbetalers vastgelegd wat er gebeurt als je de maandpremie niet betaalt. Wij zijn verplicht deze regeling uit te voeren. Als je 6 maanden je premie niet betaalt, melden wij je aan voor deze regeling. Vanaf dat moment brengt het CAK de premie bij je in rekening, verhoogd met een bestuurlijke boete. Je verzekering loopt door bij ons, maar door de boete betaal je een veel hogere premie aan het CAK.
Afmelding CAK
Heb je alle premies en boetes betaald? Dan word je weer afgemeld bij het CAK.
Opschorting CAK

Als je met ons een betalingsregeling afspreekt over je totale schuld, kunnen we je tijdelijk afmelden voor de regeling. Dit noemen we een opschorting. Je gaat dan vanaf de volgende maand de basispremie weer aan ons betalen. Zolang je de betalingsregeling nakomt en er geen nieuwe achterstanden in de betaling ontstaan, blijft je opgeschort. Als je de totale schuld hebt afgelost, wordt je weer afgemeld bij het CAK.

Vragen over de Regeling wanbetalers

Ga voor meer informatie over de Regeling wanbetalers naar de website van het CAK.

Meer informatie