Ga naar de hoofdinhoud

Een eigen onderneming starten: droom jij er ook van? Misschien weet jij al precies hoe je het gaat aanpakken of ben je juist nog aan het onderzoeken of het starten van een eigen bedrijf iets voor je is. Wij hebben alle stappen die je doorloopt wanneer je start met ondernemen op een rijtje gezet. Zo lees je in 8 stappen hoe je een eigen bedrijf start.

In 8 stappen je eigen onderneming starten:
1. Voor jezelf beginnen, maar waarin?

Stap één van een eigen bedrijf beginnen is natuurlijk bepalen wat je wilt gaan doen. Wat vind je leuk? Wat past bij jou? Misschien heb je al een concreet idee over welk product of welke dienst je wilt aanbieden. Ben je er nog niet helemaal uit? Start dan eens met het opschrijven van je kwaliteiten. Waar ben je goed in? Het starten van een eigen bedrijf betekent dat je er tijd - veel tijd - in gaat stoppen. Daarom is het belangrijk om een onderneming te starten waarin je jouw kwaliteiten kwijt kunt of waarin jouw passie ligt. Wil je weten of er wel behoefte is aan jouw idee of heb je andere vragen?

2. Doe een marktonderzoek

Zodra je weet wat voor bedrijf je wilt oprichten, is het slim om een marktonderzoek te doen. Met een marktonderzoek breng je jouw potentiële markt in kaart. Wat zijn de laatste ontwikkelingen? Wat is de gemiddelde omzet van soortgelijke bedrijven? En wie of wat zijn de belangrijkste aanbieders?

Marktonderzoek voorbeeld

Voorbeeld: je wilt starten met een yogaschool bij jou in de buurt. Zitten er al yogascholen bij jou in de buurt? Zo ja, wat voor soort en hoeveel lessen bieden ze precies aan? Hoeveel cursisten hebben ze? Op welke tijdstippen wordt er les gegeven en wat zijn de prijzen? Ook is het slim om je te verdiepen in de laatste ontwikkelingen op yogagebied: welke vorm van yoga is bijvoorbeeld nu erg in trek?

3. Schrijf een financieel plan

Een financieel plan is nodig om overzicht te krijgen van de omzet, kosten en winst die je verwacht te gaan maken met je eigen bedrijf. Het is belangrijk om dit zo specifiek mogelijk voor jezelf op te schrijven om zo ook jouw uurtarief te bepalen. Wat worden je kosten? Denk hierbij aan huisvesting en inkoop van goederen, maar bijvoorbeeld ook een marketingbudget. Schrijf hierna de verwachte omzet op, om zo je winst te berekenen. Dit maakt het in de toekomst gemakkelijker om te beslissen of je bepaalde investeringen wel of niet kunt doen. Is het nodig om bij de start van je bedrijf al bepaalde investeringen te doen? Bepaal dan ook van te voren hoe je deze financiert, bijvoorbeeld met een lening.

4. Kies een rechtsvorm

Een eigen bedrijf beginnen betekent ook bepalen welke rechtsvorm je onderneming krijgt. De ondernemingsvorm is de juridische vorm die je aangeeft bij het inschrijven van jouw bedrijf bij de Kamer van Koophandel (KvK). Ga je alleen een eigen bedrijf starten? Of wil je je bedrijf samen met iemand anders oprichten? De rechtsvorm die je kiest moet passen bij je bedrijf. Ook bepaalt de rechtsvorm vaak wie en wat er aansprakelijk is bij eventuele schulden en of de Belastingdienst je wel of niet ziet als zelfstandig ondernemer. Daarom doe je er slim aan dit goed uit te zoeken. Zelfstandig ondernemers zonder personeel (zzp'ers) kiezen voor de vorm eenmanszaak.

5. Bedenk een bedrijfsnaam

Je eigen bedrijf is bijna rond! Voordat je je onderneming inschrijft bij de Kamer van Koophandel is het zaak om een goede bedrijfsnaam te bedenken voor je bedrijf. Je handelsnaam moet herkenbaar zijn, blijven hangen én passen bij je onderneming. Je kan er voor kiezen om met je bedrijfsnaam direct duidelijk te maken wat voor een product of dienst je aanbiedt, maar dit hoeft natuurlijk niet.

Voorwaarden Kamer van Koophandel

Let erop dat de KvK een aantal voorwaarden hanteert voor het kiezen van een bedrijfsnaam. Zo zijn sommige beroepen wettelijk beschermd, waardoor je namen als ‘arts’ of ‘verpleegkundige’ alleen mag gebruiken als je bent geregistreerd in het Register Beroepen in Individuele Gezondheidszorg (BIG). Ook mag je niet de persoonsnaam van iemand anders gebruiken of merknamen van anderen. Controleer daarom altijd voor je inschrijving bij de KvK even of je bedrijfsnaam al voorkomt in het Handelsregister.

6. Inschrijven bij KvK

Je eigen bedrijf beginnen wordt officieel met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KVK). Nu je hebt besloten welke rechtsvorm je kiest voor je bedrijf, kan je een afspraak maken voor het inschrijven van je onderneming. Dat doe je gemakkelijk online via de website van de KVK. Je kan je bedrijf maximaal 3 maanden voor de startdatum van je bedrijf, tot één week na de start inschrijven bij de KVK. De afspraak duurt maximaal 40 minuten.

Lees hier meer over het inschrijven bij de KVK en wat erbij komt kijken >

7. Maak een marketingplan

Een marketingplan: dé stap om alle informatie die je tot nu toe hebt verzameld met je markt- en klantonderzoek om te zetten in concrete doelstellingen en acties. In het marketingplan beschrijf je precies waar je jouw producten of diensten kwijt kan in de markt. Waarmee en hoe ga je winst maken met jouw bedrijf? Op welke doelgroep richt je je en hoe ga je die benaderen? Door alle informatie overzichtelijk in kaart te brengen, is het in de toekomst makkelijker om bepaalde beslissingen te nemen voor je bedrijf.

8. Bepaal welke verzekeringen je nodig hebt

Tot slot is het als ondernemer of zzp’er belangrijk een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten. Je bent namelijk niet verzekerd van een inkomen wanneer je ziek bent of vanwege een ongeval niet kan werken. Zonder een AOV zit je dan zonder inkomen. Omdat je als zzp’er of ondernemer niet in loondienst bent en dus geen werknemersverzekering hebt, is het heel belangrijk om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Maar een AOV is niet de enige verzekering die belangrijk is bij het starten van een onderneming. 

Wij helpen je graag