Job rotation, of taakroulatie, is een techniek waarbij werknemers elkaars taken uitvoeren en tijdelijk ruilen van functie of afdeling. Hiermee zorg je voor meer inzicht in het productieproces en geef je je medewerkers de kans om nieuwe dingen te leren. Job rotation kan er op verschillende manieren uitzien. Hoe je dit traject vormgeeft, hangt af van de mogelijkheden binnen je bedrijf en de ambities van je werknemer.
Voorbeelden van taakroulatie:
- Een medewerker gaat een tijd lang fulltime aan de slag op een andere afdeling;
- Een medewerker wisselt één dag in de week van functie;
- Een medewerker wisselt zwaarder werk met licht werk af om overbelasting te voorkomen.
Hoe organiseer je een succesvolle roulatie binnen jouw bedrijf? We helpen je op weg met deze vier stappen:
Stap 1. Kijk bij welke functies taakroulatie mogelijk is
Niet iedere functie leent zich even goed voor job rotation. Je kan een orderpicker natuurlijk niet zomaar één dag per week achter het stuur van een zware vrachtwagen zetten. Maak dus eerst een inventarisatie van de beroepen binnen jouw bedrijf die in aanmerking komen voor taakroulatie.
Stap 2. Onderzoek de ambities van je medewerker
Taakroulatie werkt het best wanneer je medewerker iets doet dat past bij zijn of haar ambities. Ga met je medewerkers om de tafel en vraag welke functie ze interessant vinden of wat ze nog willen leren. Wil een medewerker bijvoorbeeld ook wel eens het rooster maken of nieuwe medewerkers inwerken? Stel persoonlijke doelen en onderzoek welke functie het meest geschikt is om deze doelen te bereiken. Heb je de ideale functie voor je medewerker gevonden? Dan is het nu tijd om concreet te worden.
Stap 3. Maak een plan
Om job rotation succesvol te laten verlopen, is het belangrijk dat je duidelijke regels opstelt. Hoe lang gaat de rotatie precies duren? Welke taken gaat je medewerker allemaal uitvoeren? Om hoeveel uren gaat het? Door wie wordt je medewerker ingewerkt? In deze fase geef je antwoord op al deze vragen en stippel je een plan uit. Zo weten je medewerkers precies waar ze aan toe zijn en kunnen ze goed voorbereid aan het roulatietraject beginnen.
Stap 4. Blijf op de hoogte
Het werk stopt hier voor jou nog niet. Goede begeleiding en coördinatie zijn heel belangrijk bij job rotation. Blijf dus informeren naar het traject van je medewerkers. Doe dit door eens in de zoveel tijd een gesprek te plannen. Geef je medewerkers in deze gesprekken de mogelijkheid om te vertellen waar ze tegenaan lopen, zodat deze problemen opgelost kunnen worden. Zo werk je samen aan het versoepelen van het roulatietraject, zowel voor je huidige werknemers als voor toekomstige medewerkers.