Minister van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft in een kamerbrief de plannen van het kabinet voor de toekomst van de arbeidsmarkt gepresenteerd. Hierin staan een aantal interessante plannen. Zo kondigt ze aan dat ze de strijd tegen draaideurconstructies opvoert ‘om zo het perspectief op een contract voor onbepaalde tijd te vergroten’.
Nu mag een werknemer in drie jaar tijd maximaal drie tijdelijke contracten krijgen (ketenregeling), al kan dit per cao verschillen. Als de organisatie de werknemer hierna geen contract voor onbepaalde tijd aanbiedt, mag de werknemer zes maanden niet voor dit bedrijf werken. Als na deze wachttijd van zes maanden een nieuwe reeks begint, is sprake van een ‘draaideurconstructie’. Die constructie wil van Gennip uitbreiden met een wachttijd van vijf jaar om zo bedrijven te stimuleren werknemers een contact voor onbepaalde tijd aan te bieden. Deze lange pauze geldt ook voor uitzendkrachten die de werkgever inhuurt. Dit blijkt uit een conceptbrief van minister van Gennip.
Het kabinet wil oproepkrachten meer zekerheid bieden. Oproepcontracten worden afgeschaft en vervangen door een ‘basiscontract’. Hierin komt het minimaal aantal te werken uren plus het inkomen te staan. Daarboven kunnen zij nog een maximaal aantal uren worden ingezet. Werknemers kunnen een oproep om te komen werken weigeren wanneer deze oproep buiten de vooropgestelde uren valt.