De Eerlijke Geldwijzer

20 juni 2017

Het lijkt zo vanzelfsprekend dat jouw verzekeraar jouw (premie)geld niet investeert in zaken waar niemand achter kan staan. Toch is dat niet zo. De Eerlijke Geldwijzer maakt dit duidelijk met de Eerlijke Verzekeringswijzer. Hiermee kun je de scores van de 10 grootste verzekeraars met elkaar vergelijken. Investeren in bijvoorbeeld de wapenhandel doen wij niet.

Inzicht in investeringen

De Eerlijke Geldwijzer is een initiatief van Amnesty International, Milieudefensie, Oxfam Novib, FNV, de Dierenbescherming en PAX. Een onderdeel van de Eerlijke Geldwijzer is de Eerlijke Verzekeringswijzer. Hierin worden het beleid én de investeringspraktijk van verzekeraars met elkaar vergeleken en krijg je als consument inzicht in hun investeringen. Je ziet of jouw verzekeraar het op voor jou belangrijke onderdelen goed doet of niet. Zo kun je als consument een duidelijke keuze maken. Blijven of overstappen.

De Eerlijke Verzekeringswijzer

Het volledige overzicht staat op de website van De Eerlijke Geldwijzer.

Ruim de helft van verzekeringnemers bereid om over te stappen

Opinieonderzoek in opdracht van PAX door Motivaction onder de Nederlandse bevolking laat zien dat 66% van de ondervraagden het (zeer) onacceptabel vindt als de eigen verzekeraar investeert in bedrijven die militaire goederen leveren aan discutabele eindbestemmingen. 81% van deze groep is zelfs bereid om hiervoor over te stappen naar een andere verzekeraar. Op de website www.eerlijkegeldwijzer.nl/verzekeringswijzer kun je zien hoe jouw verzekeraar het doet en een klacht of een compliment sturen aan die verzekeraar.

Bewijs

In onze campagne ‘Het andere verhaal’ van vorig jaar vertelde rapper Sticks namens Nederlanders wat hij van een verzekeraar verwacht. Hij gaat nu een stapje verder en legt samen met Katja Schuurman, Eddy van Wessel en Wanda de Kanter uit waarom hij niet wil dat zijn premiegeld wordt geïnvesteerd in kinderarbeid, wapenhandel en tabaksindustrie. In de Eerlijke Verzekeringswijzer kun je zien dat a.s.r. een toppositie op alle drie de thema’s heeft. Daarnaast scoren we ook goed in praktijkstudies van bijvoorbeeld VBDO en PAX. We laten daarmee zien dat a.s.r. al die verzekeraar is waar je graag verzekerd bent.

Christel van Capelleveen