Home Blogs van a.s.r. Deze manieren van verduurzamen laten je woningwaarde het meest stijgen

Deze manieren van verduurzamen laten je woningwaarde het meest stijgen

27 januari 2021

Je huis verduurzamen maakt het (in veel gevallen) meer waard. Maar welke verduurzamingen leveren nou het meeste geld op? Waarmee stijgt jouw huis het meest in waarde? Porterenee zocht het voor je uit. 

Energielabel-filter op Funda

Het energielabel van je huis wordt steeds belangrijker voor de waarde van je huis. Vroeger was een energielabel iets wat je nog even snel moest regelen voor de overdracht van je woning. Nu is het zoveel meer dan dat. Je kunt er tegenwoordig zelfs op filteren op Funda. 

Naast het aantal vierkante meters en of je een tuin en/of balkon wilt of niet, kun je in de bekende zijbalk ook aangeven welk energielabel je minimaal wenst. Mensen die geen zin hebben om flink te verbouwen, kunnen zo energielabel G en F meteen uitsluiten. De verwachting is dat dat energielabel steeds belangrijker wordt voor woningzoekers en zo meer invloed krijgt op de prijs en de populariteit van woningen. 

Energielabel van G naar A scheelt 16%

Wanneer je je huis gaat verduurzamen doe je dat waarschijnlijk voor het milieu en voor je eigen portemonnee. Je brengt de kosten voor energieverbruik naar beneden en zo verdien je je investering gedurende een x aantal jaren terug. Maar ook de waarde van je huis is een manier waarop je je investering terug kunt zien. Onderzoek laat zien dat een stap van energielabel G naar energielabel A je huis maximaal zo’n 16% meer waard maakt. Vooral buiten de grote steden in de Randstad zie je dit effect.

Verduurzaming: wat heeft het meeste effect?

De vraag is dan: welke manieren van verduurzamen leveren het meeste geld op? Het is vooral het energielabel dat bepalend is hierin. Je zou dus kunnen zeggen dat de verduurzamingen die je energielabel het meeste omhoog stuwen, ook de grootste invloed hebben op de waarde van je huis. Daarnaast zijn ingrepen die niet al teveel geld kosten natuurlijk het meest rendabel. Met een (vrij) beperkte investering, maak je je huis flink meer waard.

Isoleren heeft bij woningen die echt onderaan de lijst met energielabels bungelen, het meeste effect. Spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie maken een enorm verschil. Niet alleen in comfort maar ook in energieverbruik. Wist je dat je bij een niet (goed) geïsoleerd dak, zo’n 15% van je warmte via die weg weer verliest? Goed isoleren schuift je zo één of twee plekjes omhoog op de ladder van de energielabels en het is vrij betaalbaar om te doen. Ik ken genoeg mensen die hun zolder van binnenuit zelf hebben geïsoleerd. Met wat vriendelijke hulp en twee rechterhanden heb je alleen kosten voor materialen.

Ga je een huis kopen of je hypotheek oversluiten? Je regelt meteen een extra budget voor verduurzaming van je woning met de Verduurzamingshypotheek van a.s.r.

Zonnepanelen ook gunstig

Zonnepanelen zijn ook zeer gunstig voor de waarde van je huis. En ook populair bij mensen die huizen willen kopen. Zonnepanelen worden steeds goedkoper om aan te schaffen en te laten plaatsen. De invloed op het energielabel hangt af van hoeveel panelen je laat plaatsen ten opzichte van de grootte van je woning. Tien panelen hebben bijvoorbeeld meer invloed op de waarde van een tussenwoning, dan op die van een groot, vrijstaand huis.

Meer tips over duurzaam wonen?

Abonneer je op de nieuwsbrief 'Duurzaam Wonen met a.s.r.'en maak kans op een Moneyplanner van PorteRenee.

Hoe ver wil je gaan?  

Als je nog enkel glas hebt, is dit vervangen door HR++-glas een goed idee. Dubbel glas uit de jaren ‘70 vervangen door dubbel glas van nu heeft minder impact op je energielabel en ook minder op je energieverbruik. Je cv-ketel vervangen door een hoogrendementsketel kan je ook een flinke duw richting een aangenamer energielabel geven. Je kunt natuurlijk ook een stap verder gaan met een warmteterugwinsysteem of een warmtepomp. Maar geen zorgen, ook zonder dit soort nieuwe, nog vrij dure technieken kun je met je huis energielabel A bereiken en de waarde van je huis daarmee flink verhogen.

PorteRenee

Meer verhalen over Duurzaam wonen