Het is een feit, wintermoeheid bestaat echt. Het heeft alles te maken met gebrek aan daglicht. De dagen zijn korter en je komt minder vaak buiten. Doordat je minder daglicht ziet, maken je hersenen bepaalde stoffen minder of juist meer aan. En dat maakt veel uit voor je humeur en hoe je je voelt. De winter kan dus echt voor vermoeidheid zorgen. Lees meer over de oorzaken en 5 tips tegen een winterdip.
Misschien merk je dat je ‘s ochtends meer moeite hebt om uit bed te komen. En ‘s avonds minder zin en energie hebt om dingen te doen. Misschien ga je vroeger naar bed, maar ontdek je dat je de volgende dag toch niet fitter bent. Je voelt je zelfs wat somber en wordt makkelijker boos. De belangrijkste oorzaak van vermoeidheid in de winter is minder daglicht. Doordat de zon later opkomt en eerder ondergaat, word je minder blootgesteld aan daglicht dan in het voorjaar en de zomer. En daglicht heeft invloed op ons lichaam en onze geest. Maar hoe werkt dat dan?
Je hersenen maken bepaalde stoffen meer of juist minder aan. Zo verandert de aanmaak van het hormoon melatonine, ook wel slaaphormoon genoemd, onder invloed van daglicht. Zodra het donker wordt, gaat je lichaam dit hormoon aanmaken en zorgt voor een slaperig gevoel. Daarnaast zorgt daglicht er ook voor dat je hersenen serotonine aanmaken. Minder daglicht betekent minder aanmaak van deze neurotransmitter. Serotonine is belangrijk voor je stemming, maar beïnvloedt ook je eetlust, spijsvertering, slaap- en waakritme en je mentale weerstand. En tot slot, door minder zonlicht op je huid, maak je ook minder vitamine D aan. Juist deze vitamine zorgt voor een opgewekt humeur, sterke botten en voldoende energie.
Nu je weet waardoor je in de winter wat vermoeider en somberder kunt zijn, kun je er ook iets aan doen. We geven je 5 tips tegen een winterdip.
Licht is de belangrijkste factor om van een winterdip af te komen. Licht in je huis is erg belangrijk voor je gemoedstoestand. Absorbeer daarom zoveel mogelijk (dag)licht. Doe meteen als je opstaat de lampen aan en de gordijnen open. Werk je thuis? Doe je werk dan op een plek met voldoende licht van buiten. Maak je huis in de avond gezellig met lampen en kaarsjes. Gezellig licht zorgt voor sfeer in plaats van somberheid tijdens de donkere dagen.
In de ochtend zit er veel ‘blauw’ in het licht en dat remt de aanmaak van melatonine. Maak een ochtendwandeling zogauw de zon opkomt. Door buiten te bewegen sla je twee vliegen in één klap. Want zowel daglicht als beweging zorgen voor de aanmaak van serotonine. Daarnaast pak je door buiten te zijn de nodige vitamine D mee. Zit de R in de maand dan is het goed om extra vitamine D3 te slikken.
Zorg zelf voor regelmaat in je slaap- en waakritme door op vaste tijden op te staan en naar bed te gaan. Probeer niet toe te geven aan je vermoeidheid en je verlangen vroeg naar bed te gaan. Hou je gewone slaaproutine aan. Dus draai je ’s ochtends niet nog een keer om, maar sta op en start de dag.
Gezonde voeding helpt om je beter te voelen. In de winter kan je lichaam wel wat extra groente gebruiken, dus maak eens een goed gevulde maaltijdsoep of een lekkere stamppot. Fruit, en dan vooral citrusvruchten, zijn goed om gezond de winter door te komen. Citrusvruchten zijn goede boosters voor je immuunsysteem, ze hebben veel vitamine C. Eet daarom regelmatig een sinaasappel of mandarijn. Of combineer citrusvruchten in of bij je eten.
Iedereen voelt zich soms wat down. Accepteer de momenten dat je je wat minder voelt en wees lief voor jezelf. Doe dingen waarvan je weet dat je er blij van wordt. Haal wat voorjaar in huis met een bos bloemen, lees een inspirerend boek, luister een fijne podcast tijdens een lange winterwandeling. Zorg dus voor voldoende ‘me time’.