Home Blogs van a.s.r. Alle voordelen van een groen dak boven je hoofd

Alle voordelen van een groen dak boven je hoofd

23 juni 2022

Op steeds meer daken van huizen of schuren vind je planten als dakbedekking. Dit heet een groen dak, heel goed als je duurzaam wil wonen! De meest bekende vorm van een groen dak is een sedumdak, dat bestaat uit vetplanten. Wil je meer weten over de voordelen van een groen dak en ontdekken of jouw dak geschikt is voor planten als dakbedekking? Lees nu de blog.

Wat is een groen dak?

Een groen dak bestaat uit planten voor dakbedekking. De meest bekende variant van een groen dak is een sedumdak, dat voornamelijk uit vetplanten bestaat. Een groot voordeel van een groen dak is de isolerende werking. De planten op een groen dak houden namelijk veel vocht vast. Dit zorgt in de zomer voor flink wat verkoeling!

Lees ook: Zo isoleer je zelf goedkoop je huis: 4 tips

Heeft een groen dak een isolerend effect?

Ja, een groendak heeft vooral in de zomer een warmteregulerende werking. Veel daken bestaan uit dakleer of ander materiaal dat warmte absorbeert. Hierdoor kan de temperatuur op een warme zomerdag thuis snel oplopen. Een groendak voorkomt dit.

Zo werkt het: de planten op een groendak reflecteren zonlicht. Daarnaast verdampt het vocht dat in de vetplanten zit, wat extra verkoeling biedt. Met een groendak heb je dus minder snel apparatuur zoals airconditioning nodig om je huis te verkoelen. Goed voor het milieu, en goed voor je energiekosten!

Lees ook: Dit is waarom je minder tuintegels in je tuin moet hebben

Welke daken zijn geschikt voor een groen dak?

Helaas is niet elk dak geschikt voor groene dakbedekking. Een dak met dakpannen kan het gewicht van een groen dak bijvoorbeeld niet dragen. De daken hieronder zijn wél geschikt voor een groen dak:

  • Dakconstructie met EPDM of Bitumen (dakleer of mastiek)
  • Betondaken
  • Daken tot 45 graden helling

Lees ook: Isoleer je woning op deze 4 plekken in huis

4 voordelen van een groen dak
1. Een groen dak heeft een isolerende en verkoelende werking

Een groendak heeft vooral in de zomer een isolerende werking. Doordat planten vocht vasthouden en het water verdampt, blijft het in huis lekker koel. Hierdoor is airconditioning al snel overbodig.

2. Een groen dak vangt regenwater beter op

Een bijkomend voordeel van planten als dakbedekking is dat het water beter absorbeert. Een groendak vertraagt zo de afvoer naar van water het riool en zuivert regenwater. Hierdoor blijft het grondwaterpeil stabiel en voorkom je dat je riool overbelast raakt.

3. Een groen dak is goed voor de biodiverisiteit

Het plaatsen van veel groen zorgt ook voor meer biodiversiteit. Insecten en dieren krijgen namelijk meer leefruimte en voedsel tot hun beschikking. Daarnaast zorgt een groen dak voor schonere lucht. Het is dus heel goed voor het milieu!

4. Een groen dak verhoogt het rendement op je zonnepanelen

Wil je naast een groen dak ook zonnepanelen plaatsen? Dat kan! Ze versterken elkaar zelfs. Door het verkoelende effect van de planten op je dak, werken je zonnepanelen efficiënter.

Verzekerd van een duurzaam dak met a.s.r.

Je verzekert je groen dak met onze woonhuisverzekering of inboedelverzekering bij a.s.r. Wil je weten wat voor jou de beste keuze is? Vraag advies aan je adviseur, die neemt jouw situatie graag met je door.


Meer verhalen over Duurzaam wonen