Home Blogs van a.s.r. Harmke kreeg flink subsidie voor haar verbouwing: 8 tips

Harmke kreeg flink subsidie voor haar verbouwing: 8 tips

11 mei 2021

Harmke en Hilbert kochten hun droomhuis maar dat moest flink verduurzaamd worden. Ze wisten de kosten daarvoor voor 20% van subsidies te betalen. Harmke geeft tips over hoe jij dat ook voor elkaar krijgt: “Laat je vooral niet afschrikken door het oerwoud aan regeltjes en informatie.”

20% vergoed via duurzaamheidssubsidie

Harmke en Hilbert kochten een vrijstaande woonboerderij in een dorpje vlakbij Zwolle. Een pittoresk en groot pand, met één groot nadeel: als het buiten waaide, stond er binnen ook een briesje. Het huis was zo lek als een mandje. Ze besloten het enkel glas op de eerste verdieping te vervangen door triple glas en ook voor spouwmuurisolatie te gaan. Daar hing een flink prijskaartje aan: €15.000. Harmke wist voor bijna €3.000 aan subsidies binnen te harken. Toch maar mooi 20% van de totale kosten.

Ze heeft 8 tips voor mensen die hun woning willen verduurzamen en aanspraak willen maken op subsidie:

Verduurzamen van woning met subsidie: 8 tips

Tip 1: Bereid je mentaal voor op geregel
Je zult heel wat papieren, foto’s en bewijzen moeten aanleveren. Veel mensen vinden dat vervelend en ik vond dat ook. Maar het gaat wel om flinke bedragen dus het is niet zo gek dat ze bewijzen willen zien. Dat hoort er nu eenmaal bij.

Tip 2: Kijk op Verbeterjehuis.nl
Hier kun je je postcode invullen en krijg je direct te zien welke subsidies op verduurzaming in jouw woongebied gelden.

Tip 3: Laat je niet afschrikken door wollig taalgebruik
Er wordt vaak wollige taal gebruikt als het over subsidies gaat. Snap je iets niet? Vraag om uitleg. Bijvoorbeeld bij de gemeente waar je woont. Zorg dat je het écht snapt. Als dat niet zo is, grijp je misschien naast de subsidie en dat is zonde.

Tip 4: Vraag tips over subsidies bij bedrijf dat de verduurzamingen uitvoert
Vraag het bedrijf dat de verduurzamingen bij jou komt uitvoeren naar informatie over subsidies. Zij hebben hier elke dag mee te maken en geven vaak goede tips en tricks. Zo was bij ons een voorwaarde voor subsidie op ramen, dat je minimaal 15 m2 aan ruit zou vervangen. Daar kwamen wij net niet aan. We kregen toen de tip om niet voor dubbel maar voor triple glas te gaan. Dan mocht je de oppervlakken van de kozijnen meerekenen en konden we wel aan die voorwaarde voldoen. Je moet het maar weten!

Meer verhalen en tips?

Schrijf je in en win

Ontvang onze nieuwsbrief met tips en inspiratie over verduurzamen en maak kans op de Moneyplanner van PorteRenee t.w.v. € 20.

Rectangle Schade Blog Porterenee Money Planner

Tip 5: Controleer hoe vol het subsidiepotje nog is
Sommige subsidiepotjes gaan heel hard, het is zonde als je alle moeite doet en het potje al leeg blijkt. Als het hard gaat, kun je zelfs overwegen om je klus naar voren te halen om nog in aanmerking te komen voor subsidie. Of juist een jaar te verplaatsen als er dan nieuw subsidiebudget vrij komt.

Tip 6: Combineer verschillende klussen
Je moet in veel gevallen klussen combineren om subsidie te krijgen. Probeer te vermijden dat je één klus doet en een tijdje later iets anders. Zo kun je je recht op subsidie verliezen. Check goed dat verduurzamingsmaatregelen niet samen als één maatregel worden gezien. Dat kan bijvoorbeeld gelden voor de combinatie van vloer- en bodemisolatie.

Tip 7: Maak foto's tijdens de werkzaamheden
Laat de klusbedrijven foto’s maken van hun werkzaamheden en van het resultaat. Wij hadden die nodig bij de subsidieaanvraag.

Tip 8: Bijt je vast in de voorwaarden voor het aanvragen van subsidies
Ik vond het uiteindelijk minder ingewikkeld dan ik vooraf dacht. Zorg dat je de voorwaarden exact volgt en de papieren levert waar om gevraagd wordt. Wanneer alles écht duidelijk is, is de kans dat je (snel) je geld krijgt groter.

Harmke is blij dat ze door heeft gezet. Er moet nog veel meer aan hun boerderij uit de jaren ‘50 gebeuren, maar vooralsnog is ze blij met wat al gedaan is: “Het is nu al zoveel comfortabeler geworden in huis.”

Blog Rectangle Schade Onze verbouwing betaalden we voor 20procent van subsidies
PorteRenee

Meer verhalen over Duurzaam wonen