Home Blogs van a.s.r. Helofytenfilter: duurzame oplossing voor een schone vijver

Helofytenfilter: duurzame oplossing voor een schone vijver

01 juli 2021

Vijvers versterken de biodiversiteit in de tuin. Een goede reden om een vijver in je tuin aan te leggen. Overweeg je om een vijver aan te leggen? Denk naast het ontwerp dan ook goed na over de manier om het vijverwater te zuiveren. Pompen die veel energie kosten en milieuonvriendelijke producten zijn echt niet nodig. Een mogelijkheid is om gebruik te maken van een helofytenfilter.

Wanneer gebruik je een helofytenfilter?

Planten in vijvers zorgen voor een natuurlijk evenwicht. Ze filteren schadelijke afvalstoffen uit het vijverwater en voorzien deze van zuurstof. Maar (te) veel planten in de vijver is niet altijd gewenst waardoor giftige stoffen zich gaan ophopen. Met een voorfilter kun je het grove vuil uit de vijver halen. Voor de reststoffen (nitraten en fosfaten) kan een helofytenfilter of ook wel moerasfilter genoemd een oplossing bieden.

Ook worden helofytenfilters gebruikt voor zwemvijvers of om afvalwater te zuiveren waarbij bijv. douchewater gebruikt kan worden om je wc door te spoelen.

Wat is een helofytenfilter?

Een helofytenfilter is een filter dat met behulp van planten afvalwater zuivert. De naam Helofyten is de uit het Grieks afkomstige benaming voor moerasplanten. De meest gebruikte moerasplanten in helofytenfilters zijn riet, biezen, zegge en lisdodde. De planten zelf leveren niet de belangrijkste bijdrage aan de zuivering. Dat zijn de bacteriën die in de bodem leven. Aangezien de helofyten zorgen voor een optimaal klimaat voor deze bacteriën, dragen ze indirect bij aan de zuivering. De bacteriën zelf zetten de afvalstoffen  om in voedingsstoffen. Op deze manier wordt het water op een natuurlijke manier gezuiverd zodat ze niet langer schadelijk zijn voor het milieu. 

Extra voordelen van een helofytenfilter

Het zuiveringsrendement van een helofytenfilter is hoog is en het energiegebruik laag. Hierdoor is het gebruik van een helofytenfilter een duurzame oplossing om (vijver)water te zuiveren. Daarnaast zorgen deze planten esthetisch gezien voor een mooie tuin.

Hoe leg je een helofytenfilter aan?

Bij het aanleggen van een helofytenfilter komt veel kijken en het is vrij specialistisch werk. Laat je daarom goed informeren door een vijverspecialist over de verschillende mogelijkheden en hoe je het helofytenfilter moet aanleggen.

Wat kost een helofytenfilter?

De kosten van een helofytenfilter kunnen heel erg uiteenlopen. De kosten voor het aanleggen van een helofytenfilter hangen namelijk af van verschillende factoren:

  • Wat is de gewenste grootte en de locatie van het filter?
  • Wil je de vijver ook als zwemvijver gebruiken?
  • Wie gaat het filter aanleggen?
  • Hoeveel onderhoud is er nodig?

Om een goed beeld te krijgen van de kosten voor jouw vijver kun je het beste naar een vijverspecialist gaan. Die kan, afhankelijk van je wensen, een offerte voor je maken.

 

 

Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief Duurzaam Wonen met a.s.r. en je ontvangt elke maand tips en inspiratie over duurzaam wonen en tuinieren.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Eliette van Heusden

Meer verhalen over Duurzaam wonen